Mødedato: 05.03.2008, kl. 16:15

Finansiering af Sundhedshuset og redegørelse for Socialforvaltningens tilbud på Christiania

Finansiering af Sundhedshuset og redegørelse for Socialforvaltningens tilbud på Christiania

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 5. marts 2008

 

 

7.      Finansiering af Sundhedshuset og redegørelse for Socialforvaltningens tilbud på Christiania

SUD  51/2008  J.nr. 35/2008

 

 

 

Sundhedshuset er finansieret til og med 2008. Socialforvaltningen har undersøgt hvilke muligheder der er for at finansiere tilbuddet fra 2009 og frem. Samtidig redegøres for Socialforvaltningens aktiviteter på Christiania

 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget tager Socialforvaltningens orientering om finansieringsmulighederne for Sundhedshuset til efterretning

2.                  at Socialudvalget henviser spørgsmålet om Sundhedshusets varige finansiering til behandlingen af budgetforslaget for 2009

3.                  at Socialudvalget tager Socialforvaltningens orientering om aktiviteter på Christiania til efterretning

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2008

Kontorchef Flemming Nielsen deltog under punktet.

Indstillingen blev tiltrådt, idet udvalget fastslog, at der ikke er taget stilling til i hvilken forvaltning sagen hører til.

Leslie Arentoft (V) tog forbehold.

 

Problemstilling

Socialudvalget besluttede på mødet d. 26. september 2007 (SUD 394/2007), at Socialforvaltningen arbejder videre med at udvikle Sundhedshusets sundhedsfaglige profil i samarbejde med øvrige parter på sundhedsområdet, herunder om Sundhedshuset kan indgå i strategien om sundhedscentre. Forvaltningen har undersøgt mulighederne for en varig finansiering af tilbuddet, men har ikke fundet en løsning på dette problem. Til efterretning for Socialudvalget redegør forvaltningen for disse undersøgelser og foreslår, at spørgsmålet om varig finansiering af Sundhedshuset henvises til budgetbehandlingen for 2009. Som svar på at Peter Schlütter (C) på Socialudvalgets møde den 9. januar 2008 bad om en oversigt over forvaltningens aktiviteter på Christiania, redegøres herfor til efterretning for Socialudvalget.

 

Løsning

1. Finansieringsmuligheder for Sundhedshuset

På et møde den 14. november 2007 med repræsentanter for Sundhedsforvaltningen (SUF) drøftedes mulighederne for et samarbejde om Sundhedshuset, herunder om Sundhedshusets aktiviteter kan kombineres med de nye sundhedscentre.

 

SUF anser Sundhedshuset for at udføre socialt omsorgsarbejde. Selvom det sker i relation til sundhedsmæssige forhold f.eks. ved at hjælpe beboere til at gennemføre lægelig behandling eller administrere ordineret medicin. Embedslægen har tidligere givet udtryk for samme standpunkt.

 

De nye sundhedscentre er et rehabiliteringstilbud til patienter med en række kroniske sygdomme som f.eks. type 2 diabetes, hjertesygdomme og fald/balanceproblemer. Tilbuddet i sundhedscentrene omfatter fysisk træning, undervisning i håndtering af sygdommen og kostvejledning. Tilbuddet gives til alle københavnere i takt med, at der etableres sundhedscentre i hele byen. Patienterne henvises enten fra egen læge eller fra hospitalet til sundhedscentret.  Det falder således udenfor sundhedscentrenes opgaver at udføre konsultationer på selvhenviste patienter fra Christiania, som Sundhedshuset i dag gør det. Det er heller ikke realistisk at forestille sig et fremskudt sundhedscenter på Christiania, fordi patient-underlaget efter SUFs erfaring ikke er særligt stort.

 

SUF har også fået forelagt et projektforslag (bilag 1), som Socialforvaltningen vil søge tilskud til fra Region Hovedstadens(RH) forebyggelsespulje. Projektet skal med udgangspunkt i Sundhedshuset udvikle metoder til at nå en gruppe christianitter, der lider af livsstilssygdomme og har vanskeligt ved at anvende de almindelige sundhedstilbud. SUF kan ikke umiddelbart se nogen mulighed for at deltage i projektet, men vil gerne samarbejde omkring christianitter med kronisk sygdom

 

Forvaltningen har undersøgt muligheden for at kombinere Sundhedshusets nuværende aktiviteter med det omtalte projektforslag. Tilskud fra forebyggelsespuljen forventes at være betinget af, at det anvendes til forebyggelse og håndtering af kroniske sygdomme som diabetes, KOL(rygerlunger) m.fl. Sundhedshusets nuværende aktiviteter består bl.a. i at skifte forbinding, udlevere plaster, vitaminpiller og naturlægeprodukter, give fodbad, yogaundervisning, følge til behandling og på skadestue mm.  Et evt. projekt med tilskud fra forebyggelsespuljen kan derfor ikke forventes at finansiere Sundhedshusets nuværende aktiviteter. Det bør også bemærkes, at der ved projekter støttet af Forebyggelsespuljen er krav om 50 % kommunal medfinansiering.

 

Der har den 14. januar 2008 været drøftelser mellem bestyrelsen for HoV og Sundhedshuset og Socialforvaltningen med henblik på at præcisere Sundhedshusets rolle i det påtænkte projekt. Herunder blev det påpeget, at projektet kun kan gennemføres med Sundhedshusets medvirken, bl.a. til at formidle kontakt til syge christianitter. Opnås ikke bevilling til videreførelse af Sundhedshuset er der ikke grundlag for at gennemføre projektet.

 

Socialforvaltningen har desuden kontaktet RH om mulighed for at give begrænset ydernummer til Sundhedshusets lægekonsulent. Med forbehold for indholdet af en konkret ansøgning, vurderer RH umiddelbart, at ansøgningen vil kunne imødekommes. Dette vil give lægekonsulenten mulighed for at henvise patienter til blodprøver, røntgenundersøgelse mm, som så dækkes af sygesikringen. Ydernummer sikrer derimod ikke finansiering af lægekonsulentens nuværende opgaver. Da ydernummer til lægekonsulenten vil betyde en forbedret service til socialt udsatte patienter på Christiania, vil Socialforvaltningen indsende ansøgning herom, såfremt der senere træffes beslutning om varig finansiering af Sundhedshuset. 

 

Tilbage står at søge opnå varig finansiering af Sundhedshuset i forbindelse med budgetbehandlingen for 2009.

 

2. Socialforvaltningens aktiviteter på Christiania

Udgangspunktet er, at beboere på Christiania har adgang til Socialforvaltningens ydelser på samme vilkår som alle øvrige borgere i Københavns Kommune. Det indebærer, at christianitter kan henvende sig i socialcentret, rådgivningscentret eller handicapcentret om relevante problemer. Beboere på Christiania har adgang til hjemmepleje som alle øvrige københavnere. Medarbejdere fra socialcentrets voksenteam og børnefamilieteam udfører opsøgende arbejde på Christiania, og ligesom forvaltningens opsøgende Sundhedsteam, som har hele byen som sit virkefelt, også yder hjælp til beboere på Christiania.

 

Som et særligt tilbud, som kun retter sig mod Christianias beboere, finansierer Socialforvaltningen driftstilskud på i alt 2,9 mill. kr. til de sociale tilbud beboerrådgivningen HoV og Sundhedshuset, som drives af Christiania.

 

Ud over disse driftsaktiviteter, har Velfærdsministeriet netop givet bevilling på 6,7 mill. kr. til i en 3½ års periode at gennemføre udviklingsprojektet "Udsatte-team på Christiania".  Projektet forventes igangsat 1. maj 2008. Projektets formål er at styrke indsatsen på Christiania i et samarbejde med beboerrådgivningen HoV. Socialforvaltningens bidrag er at give de kommunale medarbejdere, der knyttes til samarbejdet, kompetence til at udøve myndighedssagsbehandling i forhold til beboere og brugere med ophold på Christiania.

 

Økonomi

Socialforvaltningen foreslår, at finansieringen af Sundhedshuset på 620.000 kr. årligt indgår i Socialudvalgets ønskelisteforslag til budget 2009.

 

I forhold til projektforslaget skal bemærkes, at der lægges op til et 2-årigt projekt i 2008 – 2009 med et samlet budget på 1,2 mio. kr. Da tilskud fra forebyggelsespuljen kræver 50 pct. kommunal medfinansiering vil projektet indebære en omkostning for Socialforvaltningen på ca. 0,3 mill. kr. årligt i projektperioden.

 

Videre proces

Forvaltningen vil indsende projektansøgning (bilag 1) til RHs forebyggelsespulje, når den i februar 2008 forventes opslået. Imødekommes ansøgningen, vil Projektkontoret udarbejde en indstilling, hvor projektet nærmere beskrives samt om medfinansieringen af projektet på 50 pct.

 

Bilag

1.      Projektansøgning "Sundhedsfremme for beboere på Christiania"

2.      Socialudvalgets beslutning vedr. finansiering af Sundhedshuset d. 2. maj og 26. september 2007

 

 

 

                                            Anette Laigaard

 

 

 

Til top