Beslutning om målgruppe for aktiverende og forebyggende tilbud
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til målgruppen for Socialforvaltningens aktiverende og forebyggende tilbud pr. 1. januar 2025. Baggrunden er en praksisændring fra Socialministeriet for uvisiterede dagtilbud. Som følge af ministeriets praksisændring skal de uvisiterede aktivitets- og samværstilbud (servicelovens § 104) i Københavns Kommune omlægges til aktiverende og forebyggende tilbud (servicelovens § 79).
Det er et krav, at kommunalbestyrelsen skal fastsætte retningslinjer for, hvilken målgruppe der kan benytte aktiverende og forebyggende tilbud.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget godkender, at målgruppen for aktiverende og forebyggende tilbud (servicelovens § 79) på Socialforvaltningens område pr. 1. januar 2025 er københavnske borgere over 18 år med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer.
Problemstilling
Det daværende Social-, Bolig- og Ældreministerium udsendte i november 2023 en orienteringsskrivelse til kommunerne, hvori de skrev, at de var blevet opmærksom på, at der var behov for at tydeliggøre, hvilke regler der gælder for aktivitets- og samværstilbud (servicelovens § 104) og aktiverende og forebyggende tilbud (servicelovens § 79).
Af skrivelsen fremgik, at aktivitets- og samværstilbud (§ 104) altid forudsætter forudgående visitation, mens kommunale tilbud med et aktiverende og forebyggende sigte skal oprettes efter servicelovens § 79, hvis der er mulighed for fremmøde efter selvmøderprincippet, dvs. uden visitation.
Dette var nyt for kommunerne, KL og aktører på området, idet det hidtil havde været gængs opfattelse, at aktivitets- og samværstilbud til borgere med betydelig og varigt nedsat funktionsevne var visiterede tilbud, mens aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelser og i udsatte positioner var uvisiterede. Dette fremgik også af ministeriets vejledninger.
Socialforvaltningen blev kort tid efter stillet i udsigt, at der var opfølgende skrivelser på vej fra ministeriet, og på den baggrund rykkede Socialforvaltningen i april og maj 2024 ministeriet. Det opfølgende brev kom den 26. juni 2024. Forvaltningen afventer fortsat, at ministeriet opdaterer vejledningen, så den afspejler de gældende regler.
Det ændrede lovgrundlag vil påføre Socialforvaltningen merudgifter, som staten ikke har kompenseret kommunen for. Problemstillingen beskrives i økonomiafsnittet nedenfor.
Om aktiverende og forebyggende tilbud (§ 79) og aktivitets- og samværstilbud (§ 104)
Formålet med aktiverende og forebyggende tilbud (§ 79) er at bidrage til at forebygge forværring og sikre vedligeholdelse af målgruppens helbredstilstand og generelle trivsel i øvrigt. Det er kommunalbestyrelsen, der - afhængigt af kommunale forhold - træffer beslutning om målgruppen for tilbuddene. Tilbuddene kan f.eks. omfatte en bestemt aldersgruppe eller målgruppe, men tilbuddene skal være generelle og dermed tilgængelige for hele den afgrænsede målgruppe, uden at der er foretaget en konkret og individuel vurdering af behovet for tilbuddet. Traditionelt set har bestemmelsen været tiltænkt anvendelse på ældreområdet, hvilket også understreges af, at social- og boligministeren først med en lovændring fra marts 2024 fik en særskilt bemyndigelse til at fastsætte regler om finansiering af tilbud efter § 79 på socialområdet.
Aktivitets- og samværstilbud (§ 104) har til formål at øge den enkeltes livskvalitet i dagligdagen og retter sig især mod borgere med behov for socialt samvær og aktiviteter i fællesskab. Tilbuddene kan medvirke til, at de forskellige målgrupper, som tilbuddet retter sig mod, kan udfolde sig sammen med andre og deltage i et socialt fællesskab. Kommunalbestyrelsen skal sikre, at der er egnede aktivitets- og samværstilbud til de målgrupper, der er nævnt i loven, enten i kommunalt, regionalt eller privat regi.
Løsning
Som følge af ministeriets udmelding omlægger Socialforvaltning de uvisiterede aktivitets- og samværstilbud (§ 104) på socialområdet til aktiverende og forebyggende tilbud (§ 79). Her er fx tale om 18+ enhederne (Crossroad, Gadepulsen og Upload), Fakti og Fountain House-tilbuddene (Bogstøtten, Fontana og Kernehuset).
Socialudvalget skal tage stilling til, hvilken målgruppe (i serviceloven kaldet persongruppe eller personkreds) på Socialforvaltningens område, der kan benytte aktiverende og forebyggende tilbud (jf. servicelovens § 79, stk. 1). Dette gælder alene for tilbud, som Socialforvaltningen driver eller støtter med finansiering. Private uvisiterede tilbud uden lovophæng i serviceloven, som ikke modtager kommunalt tilskud, er ikke påvirket af hverken omlægningen eller praksisændringen. Disse tilbud vil heller ikke være omfattet af den politisk besluttede målgruppe.
Socialforvaltningen indstiller, at målgruppen for aktiverende og forebyggende tilbud (§ 79) på Socialforvaltningens område er københavnske borgere over 18 år med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer. Den foreslåede målgruppe er inspireret af servicelovens generelle personkreds, jf. lovens formålsbestemmelse (§ 1), og er ligesom servicelovens personkreds bredt formuleret, for at sikre at de aktiverende og forebyggende tilbud kan rumme de borgere, som i dag benytter de uvisiterede aktivitets- og samværstilbud, så ingen borgere afskæres fra tilbuddene efter omlægningen.
Eksisterende og fremtidige tilbud vil fortsat skulle levere tilbud til mere specifikke målgrupper, end den ovenfor nævnte brede målgruppe for § 79-tilbud. Eksisterende tilbud fortsætter således med at levere tilbud til de målgrupper, der pt. er definereret for tilbuddene på Tilbudsportalen, mens fremtidige tilbud i forbindelse med opnåelse af støtte vil få defineret den specifikke målgruppe, der vil være tilknyttet det konkrete tilbud.
Socialforvaltningen får en ny organisering pr. 1. januar 2025, hvor alle aktivitets- og samværstilbud placeres i Center for aktivitet, beskæftigelse og støtte i egen bolig. I den forbindelser vil forvaltningen vurdere, om der er tilbud, der fremadrettet skal være visiterede, og om den samlede pallette af tilbud, matcher målgrupperne i forvaltningen. Dette arbejde vil først påbegyndes i 2025, når organisering er på plads.
Problematik med befordring til ”selvvisiterende” tilbud
Socialforvaltningen yder i dag tilskud til befordring for borgere til enkelte ”selvvisiterede” tilbud på handicapområdet, hvilket forvaltningen i forbindelse med denne sag er blevet opmærksom på, at der ikke er hjemmel til. Efter omlægningen vil det fortsat ikke være muligt at yde befordring til ”selvvisiterede”/uvisiterede tilbud efter § 79. Forvaltningen vil undersøge, om det er muligt at sikre disse borgere befordring på anden vis. Lykkes det ikke at finde en løsning, vil der reelt være en gruppe borgere, som vil opleve et servicetab, hvilket må forventes at medføre kritik fra borgere, pårørende og brugerforeninger.
Politisk handlerum
Hvis Socialudvalget ikke kan godkende forvaltningens indstilling om den omfattede målgruppe, vil forvaltningen vende tilbage med et forslag til en anden målgruppe for bestemmelsen på baggrund af Socialudvalgets input hertil. Socialudvalget kan vælge en mere snæver målgruppe end den foreslåede, men det kan have den uhensigtsmæssige konsekvens, at nogle af de borgere, som i dag rummes i de uvisiterede dagtilbud, kan blive afskåret fra tilbuddene efter omlægningen.
Økonomi
Det ændrede lovgrundlag vil påføre kommunen merudgifter, fordi der ikke længere kan modtages positiv moms vedrørende beløb, udbetalt til private og selvejende aktører. Private og selvejende skal modtage udbetalinger fra kommunen inklusive moms, mens det kommunale budget er uden moms. Kommunerne er ikke blevet kompenseret for denne merudgift af staten.
Socialforvaltningen har foretaget en overordnet vurdering af merudgiften. I 2024 er der udbetalt ca. 50 mio. kr. ekskl. moms til selvejende og private aktører. Beløbet for positiv moms er ca. 2,3 mio. kr., hvorfor der reelt er udbetalt ca. 52,3 mio. kr. til de private og selvejende aktører. Skal Socialforvaltningen opretholde det udbetalte kontantbeløb er merudgiften ca. 2,3 mio. kr.
Socialforvaltningen vil kvalificere merudgiften yderligere, ligesom problemstillingen vil blive drøftet med Økonomiforvaltningen.
Videre proces
Hvis Socialudvalgets godkender indstillingen, orienterer forvaltningen de private og kommunale tilbud samt forvaltningens råd (Handicaprådet, Udsatterådet, Dialogforum, Frivilligrådet og kommunens Ældreråd) om den forestående konvertering af tilbuddenes hjemmelsgrundlag, herunder den politisk besluttede målgruppe på Socialforvaltningens område, og den konkrete betydning af ændringen i lovgrundlaget for tilbuddene.
Derudover udarbejder forvaltningen en allonge til tilbud med driftsoverenskomst, for at sikre, at der fortsat kan gives tilskud til tilbuddene efter lovgrundlaget ændres.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen og Anders Johannes Kristensen