Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Samarbejde med Bedre Boliger om etablering af botilbud til udvikingshæmmede

Se alle bilag

Bedre Boliger København er en selvejende institution tilknyttet LEV, som har til formål at etablere og administrere bofællesskaber til borgere med handicap for Københavns Kommune. LEV, Bedre Boliger København og Socialforvaltningen har indgået aftale om, at den nuværende driftsoverenskomst ophører og erstattes af en samarbejdsaftale. Ved driftsoverenskomstens ophør overføres alle aktiver og passiver fra den selvejende institution til Socialudvalgets ramme, så de i samarbejde med Bedre Boliger København og LEV anvendes til et nyskabende botilbud til københavnske borgere med udviklingshæmning, som sætter nye standarder for anvendelse af velfærds- og kommunikationsteknologi.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

  1. at driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og Bedre Boliger København ophører, og at alle passiver og aktiver som Bedre Boliger København besidder, overgår til Københavns Kommune pr. 1. januar 2014
  2. at midlerne fra Bedre Boliger København reserveres til etablering af et innovativt botilbud med velfærds- og kommunikationsteknologi til borgere med udviklingshæmning i med LEV og Bedre Boliger København som lige parter med Socialforvaltningen jf. bilag 1. Udmøntning af reservation sker i særskilt indstilling
  3. at det i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2015 afklares om de nye boliger skal være nye pladser eller erstatningsboliger for eksisterende utidssvarende boliger
  4. at tilførsel af aktiver og passiver fra Bedre Boliger København indarbejdes i Københavns Kommunes balance i 2014. Forventet værdi af aktiverne og passiverne i henhold til Bedre Boliger Københavns seneste regnskab fremgår af økonomiafsnit.
  5. at den forventede prioritetsgæld på ca. 2 mio. kr. i den overtagede ejendom afdrages i 2014 med finansiering fra provenu ved overtagelse institutionen.
  6. at tilførsel af Bedre Boliger Københavns ejendomme til administration i Københavns Ejendomme vil medføre en samlet udgift på 2,128 mio. kr. fra 2014 og frem, som afholdes indenfor Socialudvalgets ramme, jf. økonomiafsnit

Problemstilling

Bedre Boliger København er en selvejende institution, som administreres af LEV. Der har siden 1992 været en driftsoverenskomst mellem Københavns Kommune og Bedre Boliger København. Bedre Boliger København har til formål at etablere og administrere bofællesskaber til borgere med handicap. De bofællesskaber som Bedre Boliger København i sin tid etablerede, er nu utidssvarende, da 3-5 beboere bor sammen og deler køkken og bad.

Bedre Boliger har i dag 8 ejendomme, der udgør Bedre Boligers aktiver placeret i fast ejendom behæftet med mindre lån. I de senere år er nedlagt 10 bofællesskaber i ejendomme, som efterfølgende er blevet solgt, hvilket udgør Bedre Boligers let realiserbare aktiver. Derudover er Bedre Boliger kreditor for et lån i et byggeri til målgruppen.

De nuværende bofællesskaber er generelt utidssvarende.

Løsning

Ophør af driftsoverenskomsten

Der er indgået aftale med LEV og Bedre Boliger København om at den nuværende driftsoverenskomst ophører pr. 1. januar 2014 uden det varsel, der er angivet i driftsoverenskomsten. Fra den dato vil bofællesskaberne administreres og drives af Københavns Kommune. Med driftsoverenskomstens ophør vil alle Bedre Boligers aktiver og passiver (herunder fast ejendom, lån, værdipapirer samt kontante indeståender) overgå til Københavns Kommune. De faste ejendomme vil herefter fremadrettet blive administreret af Københavns Ejendomme.

 

Bofællesskabernes beboere har gennem alle år betalt en opholdsbetaling, der ikke har dækket Socialforvaltningens omkostninger til bofællesskaberne, og som i øvrigt er blevet fastsat uden sammenhæng med de faktiske omkostninger ved bofællesskabernes drift m.m. Som hidtil vil opholdsbetalingen også fremover blive fastsat, som en individuelt beregnet opholdsbetaling efter lov om social service.

 

Fremtidigt samarbejde

LEV, Bedre Boliger København og Socialforvaltningen vil fortsat samarbejde om udvikling af boliger og velfærdsteknologi til borgere med udviklingshæmning. Fokus i dette samarbejde vil som start være anvendelse af midlerne fra Bedre Boliger.

Der indgås derfor et forpligtende samarbejde mellem de 3 parter jf. vedlagte bilag.

Anvendelse af midler til nyskabende botilbud og velfærdsteknologi projekt

LEV, Bedre Boliger København og Socialforvaltningen er enige om, at midlerne skal anvendes til et nyskabende projekt, der sætter nye standarder for botilbud til københavnske borgere med udviklingshæmning. Visionen er, at skabe nye muligheder for de konkrete beboere, der skal bo i botilbuddet, samt at løfte området for boliger og teknologiske løsninger til borgere med udviklingshæmning generelt.

Mere konkret ønskes midlerne anvendt til enten etablering af nye boliger til borgere med udviklingshæmning, eller som erstatningsboliger for utidssvarende boliger. Hvilken af de to modeller, der skal benyttes afklares ifbm. budgetforhandlingerne i 2015.

Derudover ønskes en del af midlerne anvendt til velfærds- og kommunikationsteknologi, der sikrer størst mulig selvstændighed for den enkelte beboer, og som støtter op om den enkeltes potentialer og kompetencer. Aftale om ophør af driftsoverenskomst mellem Københavns Kommune og Bedre Boliger København samt samarbejde mellem LEV, Bedre Boliger København og Københavns Kommune om anvendelse af midler fra Bedre Boliger København er vedlagt som bilag 1.

LEV, Bedre Boliger København og Socialforvaltningen nedsætter en fælles styre- og arbejdsgruppe, der skal udarbejde en konkret plan for udmøntning af midlerne, som skal ligge klar i 2014.

Ifølge Bedre Boligers årsrapport 2012 udgør samlede aktiver 65,2 mio. kr. pr. 31. december 2012. Det endelige beløb afhænger af den endelige nettoværdi på de bofællesskaber, der sælges, herunder udgifterne ved overførsel af ejerskab af ejendommene til Københavns Kommune, samt andre realiseringer af aktiver og opgørelser af passiver. Se i øvrigt økonomiafsnit.

Effekt af indstillingen

Indstillingen vil medføre, at flere borgere med handicap får ikke kun en tidssvarende bolig, men et nytænkende botilbud, der støtter om den enkeltes beboers udvikling og potentialer. Derudover vil boligerne kunne løfte botilbudsområdet for københavnske borgere med udviklingshæmning generelt.

Derudover vil afprøvningen af velfærdsteknologi medvirke til et betydeligt løft af indsatsen ifht. borgere med udviklingshæmning i København og styrke den enkelte borgeres selvstændighed. Herunder vil der være fokus på teknologier til kommunikation og dagstruktur.

Socialudvalget vil blive forelagt indstilling vedr. udmøntning af reservation af midlerne fra Bedre Boliger, som konkretiserer etableringen af botilbuddet. Heri vil der blive taget stilling til om der er tale om nye boliger eller erstatningsboliger.

Økonomi

Bedre Boliger København har ifølge deres årsrapport egenkapital på i alt 65,2 mio. kr. pr. 31. december 2012. Årsrapporten er godkendt af revisionsfirmaet Deloitte med en bemærkning om, at Københavns Kommune i perioden 2010-2012 har indbetalt driftstilskud, der overstiger kommunens aftalemæssige forpligtelser. Beløbet indgår som en del af de samlede midler, som overgår til Københavns Kommune med denne aftale. Midlerne anvendes til etablering af boliger til københavnske borgere med udviklingshæmning herunder velfærdsteknologi. Socialudvalget forelægges særskilt indstilling herom.

Specifikt er der et aktiv i form af et lån til LEV til etablering af et byggeri til målgruppen i Københavns Kommune, der efter overførsel af aktiverne er kreditor i dette lån.

Fordeling af aktiver og passiver ifølge Bedre Boliger Københavns årsrapport 2012 fremgår af nedenstående tabel 1. De eksakte værdier vil dog først blive fastsat ved særskilt vurdering og realisering. Herefter indarbejdes aktiverne og passiverne i Københavns Kommunes balance i 2014.

Tabel 1. Aktiver og passiver i Bedre Boliger Københavns ihht. Årsrapport 2012

 

Beløb i t. kr. (2012 p/l)

Handling

Anlægsaktiver (ikke let-realiserbare aktiver)

 

 

Grunde og bygninger

16.406

Overføres til administration i Københavns Ejendomme

Investeringsforeningsbeviser

47.016

Overføres til finansposter

Udlån, Landsforeningen LEV

5.000

Overføres til finansposter

I alt

59.428

Omsætningsaktiver (let realiserbare aktiver)

Tilgodehavender

164

 

Likvide beholdninger

600

 

I alt

764

Overføres til Socialudvalgets ramme for byggeri og modernisering af tilbud, 5.38.50.3 (anlæg).

Aktiver i alt

69.191

Passiver

Egenkapital

65.195

Prioritetsgæld

2.065

Afdrages i 2014 med finansiering fra provenu ved overtagelse institutionen

Anden gæld

1.930

Passiver i alt

69.191

Aktiverne indgår i Københavns Kommunes balance i 2014.

Prioritetsgælden i ejendommen afdrages efter overtagelse i 2014 indenfor Socialudvalgets ramme. De bevillingsmæssige konsekvenser af kommunens overtagelse af ejendomme håndteres i kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Ejendomme overføres til administration i Københavns Ejendomme

Ejendommene overføres pr. 1. januar 2014 til Københavns Ejendommes administration. Overførslen medfører en udgift til dækning af tinglysning af ejendommene mm. Der etableres kommunal lejekontrakt mellem Københavns Ejendomme og Socialforvaltningen pr. 1. januar 2014. Derudover medfører det et øget indtægtskrav på 1.857 t.kr. samt udgifter på i alt 241 t. kr. til årligt vedligeholdelses- og administrationsbidrag (alle tal i 2014 p/l) samt udgifter til drift og forbrug. Udgifterne afholdes indenfor Socialudvalgets ramme. De bevillingsmæssige konsekvenser af kommunens overtagelse af ejendomme håndteres i kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Godkender Socialudvalget indstillingen skal den efter proceduren for inddragelse af Københavns Ejendomme jf. styrelsesvedtægtens § 15 til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget samtidigt inden behandling i Borgerrepræsentationen.

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen vil der blive nedsat en styregruppe og projektgruppe mellem Socialforvaltningen, Bedre Boliger København og LEV. De vil have til formål at komme med et konkret oplæg til anvendelsen af midlerne, som skal ligge klar i 2014 med henblik på videre politisk behandling.

Anette Laigaard

                                                                  / Anders Kirchhoff

Beslutning

Kontorchef Lars Østergaard deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt

Til top