SSP-afrapportering af urolige områder i København, første halvår 2013
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget
1. at afrapporteringen af urolige områder og situationen i København for første halvår af 2013 tages til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget vedtog i december 2012, at der fremover forelægges en status for urolige områder i København to gange årligt samt en årlig afrapportering. Den halvårlige afrapportering udgør den fortløbende beskrivelse af udviklingen i byens urolige områder, mens årsafrapporteringen gør det muligt at aflæse tendenser i udviklingen. Denne indstilling indeholder alene afrapporteringen for første halvår af 2013.
Lokale ledere fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og politiet, som udgør ledergrupperne i SSP (Skole, Socialforvaltning og Politi), har i afrapporteringen fokuseret på:
- Hændelser, der har medført væsentlig uro i bydele med deltagelse af lokalområdets unge
- Ungegrupperinger, der giver anledning til alvorlig bekymring
- Brandstiftelse, der er forvoldt af unge
- Aktiviteter blandt unge under 18 år, der kan relateres til bandekonflikten.
Løsning
Urolige områder i København i første halvår af 2013
Det er SSP-sekretariatets samlede vurdering, at uro, forvoldt af grupper af unge under 18 år, i første halvår af 2013 har været på et normalt niveau. Alle hændelser med lokal uro er blevet håndteret af SSP-ledergrupperne, og ingen hændelser har udviklet sig eller spredt sig på tværs af bydele.
Med hensyn til uro forvoldt af over 18-årige kommer denne til udtryk ved konflikter i forbindelse med politiforretninger, uoverensstemmelse med boligselskabet og eksempler på chikane af borgere. SSP-sekretariatet vurderer, at uro skabt af over 18-årige er på et normalt niveau.
I perioden 1. januar til medio april 2013 blussede bandekonflikten mellem grupper af unge over 18 år op. En række hændelser med skyderi, overfald, vagtvirksomhed, synlighed i nærheden af ungemiljøer m.m. har skabt uro og utryghed i flere bydele i København. SSP København har ekstraordinært i berørte bydele iværksat lokale indsatser for at forhindre unge under 18 år i at blive tilknyttet bandemiljøet, f.eks. i form af hjemmebesøg eller borgermøder.
Der har i perioden været eksempler på unge under 18 år, der presses af voksne med tilknytning til bandemiljøet til at begå kriminalitet. Ved slutningen af første halvår af 2013 er ungegrupper under 18 år ikke involveret i bandekonflikten, som synes at være stilnet af i periodens slutning.
Der har været en usædvanlig alvorlig hændelse i Tingbjerg, hvor en 17-årig mand blev dræbt af skud. SSP København vurderede, at der var behov for omfattende hjælp til involverede unge, familier samt borgere i bydelen og iværksatte straks dette.
Bydele præget af uro forvoldt af under 18-årige.
Følgende bydele har oplevet episoder med uroskabende adfærd forvoldt af ungegrupperinger under 18 år:
- Indre Nørrebro
- Vesterbro
- Brønshøj/Husum-Vanløse og Tingbjerg
- Ydre Østerbro/Bispebjerg
- Sundby Sydøst
- Sundby Sydvest
På Indre Nørrebro, i Bispebjerg, i Brønshøj/Husum Vanløse og i Tingbjerg har der været episoder, hvor grupper på 6-15 unge under 18 år har stået for uroskabende adfærd, forskellige former for hærværk og ildspåsættelser af containere. Den uroskabende adfærd er karakteriseret ved hashsalg, larm og chikane af beboere og erhvervsdrivende. Chikanen er f.eks. gået ud over medarbejdere på Sølund plejecenter og medarbejdere i Rypark Hallen.
I Tingbjerg blev der kastet med sten og molotovcocktails efter politiet, og ved en anden lejlighed, hvor fem til syv unge havde sat ild til en container, blev der kastet med sten efter beboere, der ville slukke branden.
Også i Vanløse har der været otte episoder med ildspåsættelser af biler og containere. Der blev iværksat en akut handleplan for at bringe ildspåsættelserne til ophør og for at dæmme op for en begyndende bandefascination blandt de unge.
Ved Forum på grænsen til Indre Nørrebro har en gruppe på 11 unge under 18 år, bosiddende på Indre Nørrebro, været til stede ved en manifestation, hvor bandemedlemmer lod sig fotografere til pressen.
På Amager Øst har ca. 25 unge fra klubben i Gyldenrisparken efter klubbens lukketid skabt utryghed, og de formodes at stå bag omfattende hærværk i nærområdet. Ligeledes på Amager har en gruppe på ca. 10 unge i alderen 16 til 18 år sammen med over 18-årige skabt utryghed og chikaneret medarbejdere i den boligsociale helhedsplan Partnerskabet i Sundby Sydvest.
SSP-ledergrupperne har i alle tilfælde vurderet situationen og igangsat indsatser med deltagelse af relevante forvaltninger og politi. Den lokale uro er herefter bragt til ophør.
Bydele præget af uro forvoldt af over 18-årige
Der har været en række situationer, hvor grupper af 18-25-årige har været involveret i voldsomme konflikter og/eller udvist uroskabende adfærd lokalt. Det drejer sig om følgende bydele:
- Indre Nørrebro
- Brønshøj/Husum-Vanløse og Tingbjerg
- Sundby Sydvest
- Valby/Sydhavnen
På Indre Nørrebro har bandemiljøet manifesteret sig kraftigt i området omkring Folkets park. Her har grupperingen LTF (Loyal to Familia) haft en meget synlig fremtoning med bandesymboler. Ved Guldbergsgade/Sjællandsgade har en gruppe på ca. 30-35 personer over 18 år, samt en mindre gruppe unge under 18 år, skabt utryghed ved hashsalg, larm og chikane af beboere og erhvervsdrivende. Pga. politiets øgede indsats i Folkets park mod bandemiljøet iværksatte SSP-organisationen et akut beredskab for at forhindre en konflikt mellem unge og myndigheder. Der har bl.a været en øget gadeplansindsats, flere hjemmebesøg, ekstraordinære aktiviteter for børn og unge og dialogmøder med de unge.
I Tingbjerg deltog omkring 10 unge over 18 år sammen med ca. 10 under 18-årige i konflikten med politiet, hvor der blev kastet med sten på politibiler samt molotovcocktails på gaden. Der blev iværksat en akut handleplan for hurtigt at genskabe ro i området. Handleplanen indebar en dialog med unge i området, herunder en dialog mellem de unge og busselskabet Movia, som var blevet generet af stenkast.
I Voldparken blev en ung mand i marts skudt og alvorligt såret. Gerningsmændene var ukendte, og episoden skabte stor utryghed blandt de unge i området. Der blev iværksat en række præventive hjemmebesøg. Senere blev en ung mand på 17 år skudt med to skud i Tingbjerg, hvorefter han samme nat afgik ved døden. Episoden påvirkede beboerne og medarbejdere i området kraftigt, og der blev iværksat en akut handleplan, bl.a. for at forhindre, at unge over og under 18 år blev involveret i gengældelseshandlinger pga. drabet. Handleplanen indebar krisehjælp på skoler, i klubber og til involverede familier samt en række hjemmebesøg og dialog med over 18-årige i 18+ centrene. Endvidere holdt SSP-ledergruppen et borgermøde, der bidrog til at genskabe tryghed blandt områdets borgere - børn, unge og forældre.
På Amager har ca. 10 personer fra Sundby Sydvest i alderen ca. 18-25 år sammen med ca. 10 under 18-årige skabt utryghed og chikaneret medarbejdere i den boligsociale helhedsplan Partnerskabet. De unge var frustrerede over, at deres værested gennem længere tid havde været lukket af boligselskabet 3B. På den baggrund blev der etableret en akut handleplan, som indebar et dialogmøde mellem gruppen af unge over 18 år og boligselskabet 3B for at opnå enighed om betingelserne for genåbning af 18+ værestedet, som brugerne selv fremadrettet vil tage medansvar for.
På Amager Øst blev der i kulturinstitutionen Prismen fundet en pistol tilhørende personer over 18 år. I forbindelse med eftersøgningen foretog politiet en omringning af en gruppe unge, hvoraf nogle var under 18 år og kendt af kommunens medarbejdere. Nogle unge fandt omringningen voldsom, og der opstod efterfølgende en anspændt stemning. Der blev iværksat en akut handleplan for at forebygge aggression mod politiet og for at sikre en fortsat positiv relation mellem Prismens medarbejdere og de unge.
I Valby/Sydhavnen har kriminelle voksne med tilknytning til bandemiljøet været synlige i lokalområdet, og det har påkaldt opmærksomhed fra udsatte unge. Der blev iværksat en handleplan for at forhindre, at unge under 18 år blev rekrutteret til miljøet.
I alle tilfælde har SSP-ledergrupperne igangsat indsatser rettet mod involverede under 18-årige. På Indre Nørrebro, i Brønshøj/Husum- Vanløse, i Tingbjerg og i Sundby Sydvest retter indsatserne sig også mod over 18-årige. Øvrige hændelser vurderes som politiopgaver uden for SSP-regi.
Nøgletal for kriminalitet
Generel kriminalitetsstatistik fra Københavns Politi for under 18-årige opgøres halvårligt.
I første halvår af 2013 blev der i alt sigtet 444 unge med bopæl i Københavns Kommune. Der er tale om et fald på 16 % sammenlignet med første halvår af 2012, hvor der i alt blev sigtet 528 unge med bopæl i Københavns Kommune.
Antallet af sigtelser i Københavns politikreds udgjorde i første halvår af 2013 alt 1.584, hvilket er en stigning på 3,5 % sammenlignet med første halvår af 2012, hvor der i alt var 1.530 sigtelser.
Samlet set for alle sigtelser udgør piger 16 % og drenge 84 %.
Økonomi
Videre proces
Socialudvalget vil medio 2014 modtage en status for andet halvår af 2013 samt en årsafrapportering for 2013.
Anette Laigaard
Ane K. Christensen
Beslutning
Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.