Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Sagsbehandlingsfrister på nye lovbestemmelser i Socialforvaltningen

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage endeligt stilling til nye sagsbehandlingsfrister i Socialforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender sagsbehandlingsfrister på de to nye lovbestemmelser om henholdsvis udsættelsestruede lejere (§81a) og tandpleje til personer, der modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau (§82a), som fremgår af tabel 1 i indstillingen.

Problemstilling

Med henblik på at fastlægge realistiske sagsbehandlingsfrister for, hvornår borgerne kan forvente en afgørelse på en ansøgning, besluttede Socialudvalget den 4. september 2013, at Socialforvaltningen skulle sende forslag til sagsbehandlingsfrister på de to nye lovbestemmelser (aktivlovens §§ 81a og 82a) til høring i Handicaprådet, Centerrådet (Handicapcenter København), Brugerrådet (Hjemmeplejen), Dialogforum på psykiatriområdet og Ældrerådet.

Høringen er nu afsluttet og Socialudvalget skal tage endelig stilling til de nye sagsbehandlingsfrister som fremgår af tabel 1.

Løsning

Socialforvaltningen har modtaget høringssvar fra Handicaprådet, Udsatterådet og Ældrerådet. Der henvises til de vedlagte høringssvar i bilag 1.   

Høringssvar fra Handicaprådet, Udsatterådet og Ældrerådet

Det fremgår af høringssvaret fra Ældrerådet, at de kan tilslutte sig Socialforvaltningens foreslåede frister. Udsatterådet har ikke bemærkninger til de konkrete sagsbehandlingsfrister, men understreger, at der generelt er behov for en kortere sagsbehandlingsfrist - særligt for udsatte mennesker med akutte problemer.

Handicaprådet påpeger, at det er vigtigt at fokusere på borgernes forventning om sagsbehandlingstiden og at forvaltningen lever op til de sagsbehandlingsfrister, der er fastsat. Derudover mener de, at sagsbehandlingsfristen på 4 uger på aktivlovens § 81 a er for lang tid for borgere i en akut situation, men at det er også vigtigt at have en realistisk frist i stedet for en ideel frist. Handicaprådet har derimod ingen reservationer til § 82 a fristen, idet akutte sager behandles straks.

Socialforvaltningens bemærkninger

Socialforvaltningen har forståelse for de synspunkter, som høringsparterne giver udtryk for i høringssvarene. Forvaltningen ønsker også, at spørgsmål om hjælp afgøres så hurtigt som muligt inden for de krav, som lovgivningen stiller til sagsbehandlingen. Socialforvaltningen vil i den forbindelse understrege, at der altid er fokus på, om en ansøgning skal behandles akut, og dermed væsentligt hurtigere end den fastsatte sagsbehandlingsfrist. Det gælder især i forhold til ansøgninger fra udsættelsestruede lejere om hjælp til huslejen (aktivlovens § 81 a). 

Udsættelsestruede lejere, § 81a

Forvaltningen skal efter loven først tage stilling til, om en ansøger kan få hjælp til huslejen efter aktivlovens § 81 om enkeltydelser og servicelovens § 52a om ydelser til børnefamilier, før der kan tages stilling til hjælp efter aktivlovens § 81a, der specifikt omhandler udsættelsestruede lejere.

Med fastsættelse af en sagsbehandlingsfrist på 4 uger for ansøgninger om hjælp efter aktivlovens § 81a sker der en harmonisering med den gældende sagsbehandlingsfrist for rimeligt begrundede enkeltudgifter efter aktivlovens § 81, som også er 4 uger. Det bemærkes, at sagsbehandlingsfristen på 4 uger efter aktivlovens § 81a er en samlet frist fra ansøgningen modtages til afgørelsen træffes.

Retssikkerhedslovens § 5a fastsætter endvidere for en særlig gruppe af udsættelsestruede lejere en kortere sagsbehandlingsfrist på 2 uger. Det drejer sig om de tilfælde, hvor fogedretten/boligorganisation underretter forvaltningen om borgerens forventede udsættelse af boligen. For denne gruppe af borgere skal forvaltningen senest 14 dage efter underretningen træffe afgørelse, hvis der ikke er grundlag for at yde hjælp i forbindelse med udsættelse af lejemålet.

Forvaltningen hastebehandler altid ansøgninger om økonomisk hjælp til husleje fra udsættelsestruede lejere.

Tilskud til tandpleje til personer, som modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau, § 82a

Tilsvarende sker der med fastsættelse af en sagsbehandlingsfrist på 6 uger for tilskud til tandpleje efter aktivlovens § 82a en harmonisering med den gældende sagsbehandlingsfrist for tandbehandling efter aktivlovens § 82, som også er 6 uger. Herved sikres det, at der ikke sker forskelsbehandling af borgere, som modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau efter aktivlovens § 82a, og borgere, som ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifter efter aktivlovens § 82, når de søger om hjælp til tandbehandling. Derudover er der ved fastsættelse af sagsbehandlingsfristen taget højde for, at kravene til oplysning af ansøgningen og dokumentation fra blandt andet tandlægen/tandlægekonsulenten kan være omfattende og tidskrævende.

Ved akut tandlægebehandling behandles ansøgningen straks af forvaltningen.


Det er forvaltningens vurdering, at de forslåede frister vil give en bedre forventningsafstemning mellem forvaltningen og borgerne. Således vil de foreslåede frister tilgodese formålet med retssikkerheden om at give borgerne et realistisk billede af sagsbehandlingstiden, når de henvender sig om hjælp til forvaltningen. 

Forvaltningen anbefaler derfor, at der ikke ændres i de frister, der blev sendt i høring. På den baggrund indstiller forvaltningen, at Socialudvalget godkender nedenstående forslag til nye sagsbehandlingsfrister i tabel 1.

Tabel 1: Oversigt over sagsbehandlingsfrister for de to nye lovbestemmelser om udsættelsestruede lejere og tandpleje til personer, der modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau:

Lov om aktiv Socialpolitik

 Ny sagsbehandlingsfrister

Nye lovbestemmelser

Udsættelsestruede lejere, § 81a

 

4 uger, dog 2 uger for udsættelsestruede lejere omfattet af retssikkerhedslovens § 5a  

Tilskud til tandpleje til personer, som modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau, § 82a

6 uger

Ved akut tandlægebehandling:
behandles ansøgning straks.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningens sagsbehandlingsfrister skal i henhold til retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, offentliggøres. Hvis Socialudvalget godkender de nye sagsbehandlingsfrister, vil fristerne derfor blive offentliggjort på kommunens hjemmeside. Forvaltningen vil desuden orientere høringsparterne om de godkendte frister.

                                        Anette Laigaard /    

                                                                     Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top