Opfølgning på Socialforvaltningens status for hjemløseområdet af 30. oktober 2013 og Statsforvaltningens behandling af klage fra SAND
Indstilling og beslutning
1. at Socialudvalget på baggrund af Statsforvaltningen, Tilsynets behandling af klage fra SAND (De Hjemløses Landsorganisation) tager nedenstående redegørelse om tilrettelæggelsen af tilbuddene til hjemløse i Københavns Kommune til efterretning.
Problemstilling
Løsning
SAND (De Hjemløses Landsorganisation) klagede i brev af 2. juli 2013 til Statsforvaltningen, Tilsynet med påstand om, at Københavns Kommune ikke overholder lovgivningen på hjemløseområdet efter servicelovens § 110. SAND oplyste i sin klage til Statsforvaltningen at have modtaget henvendelser fra hjemløse, som overfor SAND skulle have givet udtryk for, at de ikke har kunnet få en akut plads på en boform efter servicelovens § 110 i Københavns Kommune med den begrundelse, at der ikke var ledige pladser. SAND tilkendegav videre, at sagsbehandlere i Københavns Kommune skulle have udtalt, der ikke kunne anvises hjemløse en akut til plads p.g.a. pladsmangel. Endelig var det SANDs opfattelse, at Københavns Kommune ikke kunne opfylde sin forsyningsforpligtelse efter servicelovens § 110 ved køb af pladser i andre kommuner.
Socialudvalget godkendte på sit møde den 4. september 2013 Socialforvaltningens udkast til besvarelse af Statsforvaltningens anmodning af 25. juli 2013 om en udtalelse fra Københavns Kommune på baggrund af klagen fra SAND.
I Socialudvalgets svar var bl.a. anført, at Københavns Kommune opfylder sin forsyningspligt ved at tilbyde ophold i traditionelle herberger og i natcaféer for hjemløse, der drives efter servicelovens § 110. Derudover afholder Københavns Kommune som en del sin forsyningsforpligtelse udgifterne i forbindelse med københavnske hjemløses adgang til af egen drift at tage ophold i hjemløsetilbud i andre kommuner. Endelig stiller Københavns Kommune pladser til rådighed i københavnske tilbud til hjemløse fra andre kommuner.
På Socialudvalget den 30. september 2013 blev spørgsmålet rejst, om natcaféer er omfattet af tilbuddene efter servicelovens § 110. I årene før natcaféerne blev etableret var det en udfordring, at nogle hjemløse valgte herbergerne fra. Det var baggrunden for etableringen af natcaféerne, som også har til opgave at sikre, at ingen hjemløse afvises i situationer, hvor der ikke er ledige pladser i de traditionelle herberger. Natcaféernes opgave er at være det sikkerhedsnet, der skal modvirke gadesovning eller overnatning på steder, der ikke er beregnet til overnatning. Årsagen til at mennesker vælger herbergerne fra er flere. Nogle har egen bolig, men kan af forskellige grunde ikke opholde sig i boligen, og vælger derfor natcaféen, som et alternativ til at gå rundt i gaderne om natten. Andre søger at undgå registrering, og vælger derfor natcaféerne frem for et traditionelt herberg, hvor man registreres med navn og personnummer. Andre igen har valgt de traditionelle herberger fra af økonomiske årsager, og vælger derfor at tilbringe natten i en natcafé, hvor der ikke opkræves opholdsbetaling.
SANDs klage til Statsforvaltningen, Tilsynet satte spørgsmålstegn ved, om Københavns Kommune med sit tilbud til hjemløse opfylder sin forsyningsforpligtelse efter servicelovens § 110 om at stille pladser til rådighed for hjemløse.
Statsforvaltningen, Tilsynet har til opgave at føre det retlige tilsyn med kommunerne – altså at påse - i dette tilfælde at Københavns Kommune - efterlever de krav, som lovgivningen stiller på hjemløseområdet.
Statsforvaltningens behandling af SANDs klage resulterede i en beslutning om ikke at rejse en tilsynssag, da Statsforvaltningen ikke havde fundet grundlag for at antage, at en nærmere undersøgelse af sagen ville føre til en konstatering af, at Københavns Kommune har overtrådt lovgivningen.
Københavns Kommune er naturligvis også efter loven løbende forpligtet til at sikre sig, at kravene i loven efterleves. Indenfor lovens rammer har en kommune desuden mulighed for at tage stilling til lokale serviceniveauer. Socialforvaltningen finder, at tilbuddene til hjemløse efter serviceloven bør ses i sammenhæng med de handlemuligheder, der i øvrigt er med til at løse de hjemløses problemer. I denne forbindelse skal fremhæves behovet for billige boliger. Flere billige boliger er helt centralt for at skabe langsigtede løsninger og reducere behovet for herbergstilbud – og optimalt boliger med tilknyttet relevant social støtte. Såkaldt ”skæve boliger” kan være et andet alternativ, eller der vil kunne etableres mere målrettede tilbud efter andre bestemmelser i serviceloven, som et alternativ for en del af de, der i dag benytter herbergerne.
Økonomi
/ Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev udsat til behandling i 2014.