Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Høring af fælleskommunale målsætninger til sundhedsaftale III

Se alle bilag
Kommunerne i Region Hovedstaden har i fællesskab udarbejdet et forslag til fælles kommunale målsætninger, der skal indgå i i forhandlingerne om nye sundhedsaftaler med Regionen. Forslaget er nu sendt i politisk høring.  

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bemærkninger til forslaget om fælles målsætninger og
2. at Socialudvalget godkender at bidraget oversendes til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med henblik på at indgå i et fælles høringssvar fra Københavns Kommune.

Problemstilling

De nuværende sundhedsaftaler mellem kommunerne og Region Hovedstaden udløber ved udgangen af 2014. Derfor skal der indgås en ny sundhedsaftale for perioden 2015-2018.

Regeringen har besluttet, at der fremover kun skal være én sundhedsaftale pr. region. Det betyder, at kommunerne i hovedstadsregionen har en fælles opgave i at indgå aftalen med regionen. KKR Hovedstaden (Kommunekontaktrådet som er KLs koordineringsforum for kommunerne i hver region) har som forberedelse hertil udarbejdet et udkast til kommunale visioner og målsætninger på baggrund af en dialog med kommunerne på både administrativt og politisk niveau. Der er udarbejdet et udkast for henholdsvis det somatiske område (bilag 1) og det psykiatriske område (bilag 2)

KKR Hovedstaden har nu sendt udkastet i politisk høring med henblik på at få en tilbagemelding på, om kommunen ser det som et godt grundlag for det videre arbejde. I Københavns Kommune høres også Sundheds- og Omsorgsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Børne- og ungdomsudvalget.

Løsning

Socialforvaltningen i Københavns Kommune har deltaget meget tæt i udvikling af målsætninger på psykiatriområdet og er således enige i store dele af oplægget, herunder et signal om at der i højere grad end hidtil skal tænkes på tværs af traditionelle forvaltnings- og sektoropdelinger, da der på psykiatriområdet blandt andet er fokus på mental sundhed og på det somatiske område også er fokus på ulighed i sundhed.

Socialforvaltningen ønsker dog et mere gennemgående rehabiliteringsfokus i de konkrete målsætninger, hvor der i det udsendte oplæg både er en målsætning vedrørende støtte og en målsætning vedrørende rehabilitering.

Socialforvaltningen har i de senere år arbejdet på at gøre rehabilitering – og den dertil hørende udviklingstankegang - til omdrejningspunktet for hele indsatsen. Baggrunden er et ønske om at gøre op med tanken om, at psykisk sygdom er en kronisk tilstand, fordi forskningen viser, at ca. 60 pct. kommer sig helt eller delvist af deres psykiske lidelse. Da man ikke på forhånd kan forudsige, hvem der kommer sig eller ikke kommer sig, skal det udviklingshåb, der ligge i rehabiliteringsbegrebet, gælde for alle og være omdrejningspunktet for indsatsen. Socialforvaltningen mener, der er en meget uheldig signalværdi i at man adskiller støtte fra rehabilitering. Socialforvaltningens bemærkninger er vedlagt i deres fulde længde i bilag 3.

Økonomi

Der er ikke nogen økonomiske konsekvenser af nærværende sag.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender Socialforvaltnigens bemærkninger, vil de blive oversendt til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der vil udarbejde og sende et fælles høringssvar fra Københavns Kommune.

Der vil være en politisk drøftelse på tværs af kommuner og region i foråret 2014, og de endelige aftaler vil skulle godkendes af de enkelte kommunalbestyrelser og regionsråd ultimo 2014.
Anette Laigaard 

                    / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top