Mødedato: 04.11.2019, kl. 16:00
Mødested: Skriftlig votering

Skriftlig votering. Socialudvalgets oktoberprognose 2019

Se alle bilag
Indstillingen indeholder Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. oktober 2019. Prognosen viser, at socialområdet generelt er økonomisk udfordret. Efter iværksættelse af omfattende handleplaner og generel økonomisk tilbageholdenhed inden for alle Socialforvaltningens områder, forventes der et merforbrug på 9,8 mio. kr. på den samlede serviceramme.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller.

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. oktober 2019.

  2. at Socialudvalget godkender, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anmodes om internt lån til at dække den del af det prognosticerede merforbrug, der ikke dækkes af kommunens pulje til uforudseteudgifter jf. løsningsafsnittet. 

Problemstilling

Socialforvaltningen skal ifølge Cirkulære for budgetopfølgning 2019 aflevere regnskabsprognose til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 19. november 2019.

Løsning

Socialforvaltningens forventede regnskab pr. september 2019 udviser samlet set et merforbrug på 9,8 mio. kr. på servicerammen. Det forventede merforbrug kan henføres til i) de uforudsete need to-udgifter, der er opstået siden overførselssagen i marts, og som også blev præsenteret ved de nyligt overståede budgetforhandlinger, og ii) omkostningerne i 2019 knyttet til at rulle kvalitetsstandarder tilbage på handicapområdet.

De uforudsete need-to udgifter i 2019 er: Stigende udgifter til alkoholbehandling (3 mio. kr.), stigning i den objektive finansiering for Kofoedsminde (3,4 mio. kr.), ændringer vedr. visitation til praktisk hjælp (1,4 mio. kr.) og merudgifter knyttet til Ungdomskriminalitetsnævn (1 mio. kr.).

Udgifterne i 2019 til tilbagerulning af kvalitetsstandarder på handicapområdet forventes at være 1 mio. kr.[1]

I forbindelse med budgetaftale for Københavns Kommune 2020 var parterne enige om, at puljen til uforudsete udgifter på 20,8 mio. kr. anvendes til at håndtere merforbrug på service. I forbindelse med det forventede regnskab pr. oktober 2019 er der sidenhen truffet beslutning om, at puljen til uforudsete udgifter skal fordeles forholdsmæssigt til forvaltningerne ud fra omfanget af det forventede merforbrug[2]. Hvis det prognosticerede merforbrug ikke dækkes af puljen for uforudsete udgifter, forslår forvaltningen, at der optages et internt lån til finansiering af det resterende merforbrug, jf. 2. at-punkt. Ved regnskabsafslutningen vil det være muligt at tilpasse det interne lån på baggrund af det faktiske behov i regnskabet, herunder at annullere lånet.

Tabel 1: Afvigelser fordelt på målgrupper i mio. kr.

Bevilling

Forventet afvigelse 2019

Procentvis afvigelse

Servicedrift i alt

-9,8

-0,2

Børnefamilier med særlige behov

-1

-0,1

Hjemmepleje

-14,4

-4,1

Borgere med sindslidelse

8

0,8

Udsatte voksne

-11

-1,8

Borgere med Handicap

-4,4

-0,2

Tværgående opgaver og administration

13

4,7

Overførsler mv. i alt

-1

-0,8

Anlæg i alt

1,7

3,6

Finansposter i alt

0

0

Ligesom ved juliprognosen er Socialforvaltningens serviceramme præget af betydelige økonomiske udfordringer. For at undgå yderligere merforbrug skal forvaltningen lykkes med at realisere besparelser via konkrete handlingsplaner for i alt 15 mio. kr. resten af året. Siden juli har der vist sig problemer med at indfri alle handleplaner, og der er derfor fortsat risiko for yderligere budgetoverskridelser. Der er derfor fokus på stram økonomistyring i hele forvaltningen.

Det bemærkes, at der, ligesom i regnskab 2018, er usikkerhed forbundet med ikke-afstemte balancekonti i kommunen[3] og dermed risiko for flere afskrivninger end budgetteret, hvilket kan give yderligere merforbrug. Det er Koncern Service i Økonomiforvaltningen, der har ansvaret for afstemningen.

Balancen på servicerammen dækker over en række mer- og mindreforbrug under de enkelte bevillingsområder, som uddybes nedenfor pr. målgruppe og i indstillingens bilag 1.

Børne- og unge området forventer et merforbrug på 1 mio. kr. svarende til uforudsete need-to udgifter knyttet til oprettelse af Ungdomskriminalitetsnævn. Området er fortsat økonomisk presset som følge af et stigende antal underretninger, stigende udgifter til socialpædagogiske tilbud og merudgifter som konsekvens af Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet, der trådte i kraft 1. januar 2019. Jf. aprilprognosen (SUD 22. maj) og juliprognosen (SUD 16. august) er der derfor implementeret handleplaner, der bl.a. medfører serviceforringelser, idet forvaltningen har gjort brug af tiltag længere nede af indsatstrappen, herunder tilbageholdenhed vedr. anbringelser samt kapacitetstilpasning på forvaltningens egne institutioner.

I forbindelse med oktoberprognosen har Socialforvaltningen registreret stigende udgifter til sikrede pladser under kriminalforsorgen. Forvaltningen har ikke mulighed for at styre udgifterne hertil, da aktiviteten afgøres af dommervagtskendelser. Forvaltningen følger udviklingen med henblik på evt. at løfte sagen som need-to fremadrettet.

Voksenområdet består af to målgrupper; Borgere med sindslidelse og Udsatte voksne. Det forventede merforbrug på voksenområdet kan henføres til uforudsete need-to udgifter knyttet til stigende udgifter til alkoholbehandling.

Siden juliprognosen er der opstået en ny ubalance, idet Borgere med sindslidelse forventer et mindreforbrug, mens Udsatte voksne forventer et tilsvarende merforbrug. Mindreforbruget på Borgere med sindslidelse skyldes hovedsagelig færre køb af pladser, samt øget salg af botilbudspladser. Det forventede merforbrug på Udsatte voksne kan henføres til køb på alkoholområdet samt strukturel ubalance på herbergs-/krisecenterområdet. Begge områder modtog midler i overførselssagen i marts, men udfordringerne har vist sig at være større end forventet pga. flere borgere og højere priser, specielt på alkoholområdet. Endelig er der konstateret et merforbrug vedr. kommunens egne tilbud til udsatte, som forvaltningen ikke vurderer kan bringes i balance før i 2020.

Hjemmeplejen er fortsat hårdt økonomisk presset – også trods bevillingstilførsler tidligere på året. De økonomiske udfordringer er en konsekvens af de udfordringer, som udvalget er blevet informeret om ad flere omgange, herunder i forhold til sygepleje, effektiv planlægning og højt sygefravær. Der er iværksat en særskilt genopretningsplan for hjemmeplejen, som også på sigt vil forbedre økonomien. Genopretningen har til formål at løse de mest borgerkritiske udfordringer på kort sigt og samtidig på længere sigt sikre såvel god borgerservice som effektiv drift. Dette betyder også, at der er begrænsede muligheder for på kort sigt at skabe økonomisk balance i driften. De hidtidige økonomiske handleplaner for 2019 har således også kun vist begrænset effekt. Fundamentet for en balanceret økonomi i 2020 er ved at blive skabt via initiativerne i genopretningsplanen.

Ud over de nævnte udfordringer er need-to omkostninger i 2019 på 1,4 mio. kr. knyttet til en afgørelse fra Ankestyrelsen om praktisk hjælp.

På området Borgere med handicap kan forventet merforbrug på handicapområdet henføres til uforudsete need-to udgifter knyttet til fortsat stigning i den objektive finansiering for Kofoedsminde og udgifter til tilbagerulning af kvalitetsstandarder i 2019. Herudover er handicapområdet fortsat udfordret af ikke mindst høj aktivitet på BPA-ordningen. På handicapområdet er der derfor ligeledes behov for tilbageholdenhed og stram styring.

På området Tværgående opgaver og administration prognosticeres et mindreforbrug på 13 mio. kr. Mindreforbruget kan henføres til lavere betalinger til visse ydelser, der faktureres fra kommunens fællesfunktioner, herunder it-systemet SAPA, samt pålagt tilbageholdenhed i henhold til besættelse af stillinger og disponeringer af tildelte midler som følge af de økonomiske udfordringer i forvaltningen.  

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et mindreforbrug på 5,5 mio. kr.  som primært kan henføres til merindtægter vedr. endelig restafregning af statsrefusion fra 2018. Mindreforbruget opvejes delvis af et merforbrug på tabt arbejdsfortjeneste, som skyldes en stigning i antal sager.

På området anlæg forventes et mindreforbrug på 1,7 mio. kr. Mindreforbruget skyldes to anlægsprojekter, der er afsluttet med et mindreforbrug. Der er ligeledes et mindreforbrug i forhold til anlægsmåltallet. Dette vil blive uddybet i særskilt sag om prioritering af anlægsmåltal for 2019, der fremlægges på Socialudvalgsmødet d. 20. november 2019.

Området Finansposter prognosticeres balance.

Bilag 1 indeholder uddybende forklaringer til ovenstående. Bilaget indeholder status efter iværksættelse af besparende foranstaltninger.


[1] Beløbet er mindre end tidligere prognosticeret, hvilket skal ses i sammenhæng med politisk beslutning om, at tilbagerulningen for tidligere afgørelser i udgangspunktet ikke eksekveres i år. Det bemærkes, at tilbagerulningsprocessen fsva. tidligere trufne afgørelser af i praksis kommer til at foregå over en periode på begge sider af årsskiftet.

[2] Dog prioriteres 1 mio. kr. til tilbagerulning af kvalitetsstandarter først.

[3] Problemet omkring den manglende afstemning af kommunens tilgodehavender blev fremhævet i revisionsberetningen vedr. regnskab 2018, der blev behandlet på Økonomiudvalgsmøde d. 27. august 2019.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 19. november 2019, hvor den behandles som del af den samlede prognose for hele kommunen.

Såfremt Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen skal anmode om internt lån, vil Socialforvaltningen sende anmodningen til Økonomiforvaltningen, der vil foreligge anmodningen for Økonomiudvalget. Indstilling om optagelse af internt lån behandles i Økonomiudvalget d. 3. december og i Borgerrepræsentationen d. 12. december 2019.

Nina Eg Hansen

                                                          / Anders Johannes Kristensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved den skriftlige votering.
Til top