Mødedato: 04.10.2006, kl. 16:00

Første statusrapport fra Familien i Centrum-projektets familiebehandlingsenhed på Østerfælled Torv (Bilag)

Se alle bilag

Første statusrapport fra Familien i Centrum-projektets familiebehandlingsenhed på Østerfælled Torv (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2006

 

 

6.      Første statusrapport fra Familien i Centrum-projektets familiebehandlingsenhed på Østerfælled Torv (Bilag)

 

SUD 383/2006  J.nr. 383/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget tager 1. statusrapport fra Familien i Centrums familiebehandlingsenhed til efterretning

 

 

RESUME

I forbindelse med evalueringen af forebyggelsesprojektet "Familien i Centrum – for positiv integration i samfundslivet" foreligger nu den 1. statusrapport.

 

Statusrapporten omhandler alene resultaterne fra det delprojekt under Familien i Centrum-projektet, der vedrører udvikling af nye metoder i det familieorienterede arbejde med udsatte børnefamilier. Dvs. FamilieFokus-indsatsen i Familien i Centrums familiebehandlingsenhed på Østerfælled Torv.

 

Statusrapporten er en forløber for den samlede årsrapport, der offentliggøres for alle delprojekter Familien i Centrum. Dvs. også resultater fra HardWork-indsatsen overfor kriminelle og kriminalitetstruede børn/unge under den kriminelle lavalder, og Københavneruddannelsens kompetenceudviklingsaktiviteter i socialcentrenes børnefamilieteams.

 

Denne indstilling indeholder en kort introduktion til Familien i Centrum-projektets familiebehandlingsenhed, hvor FamilieFokus-metoderne udvikles og praktiseres.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

1.1 Fysiske rammer

Familiebehandlings-enheden har til huse i lyse og venlige lokaler på Østerfælled Torv 20.

 

Der er løbende ca. 30 familier indskrevet, og hvert forløb varer ca. 6 måneder.

 

De første familier startede op i efteråret 2005, og projektet kører frem til udgangen af 2008.

1.2. Bemanding

I enheden er ansat en leder, en økonomimedarbejder og 8 projektansatte familiebehandlere.

Udover de projektansatte er der løbende tilknyttet 8 medarbejdere fra 3-4 af socialcentrenes børnefamilieteams, der hver er frikøbt til projektdeltagelse i et år ad gangen med henblik på at få viden, praktiske erfaringer og bidrage til projektets metodeudvikling.

1.3. Udrulning

Efter et års frikøb udskiftes disse 8 lokale medarbejdere med 8 andre børnefamilieteammedarbejdere fra 3-4 nye socialcentre, således at alle børnefamilieteams i løbet af projektets eksistens modtager oplæring i tilgangen og metoderne.

Denne sidemandsoplæring suppleres af uddannelsesaktiviteter, der er rettet mod hele børnefamilieteamet, og med diverse netværksskabende aktiviteter på tværs af byen med henblik på at styrke erfaringsudvekslingen og vidensdelingen.

1.4. Implementering

Sigtet med kompetenceudviklingsaktiviteterne – både via frikøbet og de øvrige kompetenceudviklingsaktiviteter – er, at de enkelte børnefamilieteams efter projektdeltagelsen implementerer metoderne og tilgangen i deres generelle arbejde med udsatte børnefamilier - herunder at børnefamilieteamet fremadrettet bliver i stand til at levere intensive familiebehandlingsforløb til konkrete familier.

1.5. Målgruppen

Målgruppen for familiebehandlingen er sårbare børnefamilier med vanskeligheder, der er så alvorlige og komplekse, at der er en åbenbar risiko for, at barnet/børnene vil blive anbragt uden for hjemmet, hvis ikke der sker en afgørende forandring af familiens situation.

1.6. Metoderne

FamilieFokus-metoderne, der praktiseres i Familien i Centrums familiebehandlingsenhed, består i kortvarige, intensive, helhedsorienterede og individuelt tilrettelagte forløb, hvor der arbejdes på at identificere og aktivere familiens og netværkets ressourcer.

Ud fra en individuel vurdering arbejdes der ad flere spor. Således håndteres bl.a.:

Ø      Familiens psykologiske og psykosociale samspil og trivsel. – bl.a. gennem terapeutiske samtaler, r ådgivning, familieøvelser og videooptagelser

Ø      Familiens sociale og socioøkonomiske situation – bl.a. gennem samarbejde med jobcentre, ydelse af økonomisk rådgivning

Ø      Familiens vanskeligheder med diverse "hverdagsproblemstillinger" – fx ift. boligproblemer, støtte til fritidsaktiviteter og hjælp til at strukturere hverdagen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Familien i Centrum-projektet er fortrinsvist finansieret af Socialministeriet satspuljemidler, i alt 36 mill. kr. i årene 2005 – 2008.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen/Socialforvaltningen bidrager desuden med en egenfinansiering i form af en takstbetaling pr. familie.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Årsrapporten fra hele Familien i Centrum-projektet forventes forelagt Socialudvalget senest i januar 2007.

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Familien i Centrum – Evalueringen: "Statusrapport 1 – samlede resultater af familiebehandlingen" Familiebehandlingsenheden Østerfælled Torv (FiC), August 2006.

·        Fakta om FamilieFokus-enheden på Østerfælled Torv.

 

 

Grethe Munk  /                     Carsten Stæhr Nielsen

 


 

Til top