Mødedato: 04.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Besvarelse af Statsforvaltningen, Tilsynets henvendelse vedrørende Københavns Kommunes forpligtelser efter servicelovens § 110 om tilbud til hjemløse.

Se alle bilag

Besvarelse af Statsforvaltningen, Tilsynets anmodning om en udtalelse vedrørende De Hjemløses Landsorganisations klage til Tilsynet om, at Københavns Kommune ikke efterlever sine forpligtelser efter servicelovens § 110 om tilbud til hjemløse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget godkender, at henvendelsen fra Statsforvaltningen, Tilsynet besvares i overensstemmelse med vedlagte udkast til udtalelse fra Socialudvalget.

Problemstilling

Statsforvaltningen, Tilsynet har anmodet Københavns Kommune om en udtalelse i anledning af en klage, som Tilsynet har modtaget fra De hjemløses landsorganisation (SAND).

 

I klagen til Tilsynet angiver SAND at have modtaget klager fra hjemløse, der overfor SAND har oplyst, at de ikke har kunnet få en akutplads på et botilbud i Københavns Kommune med den begrundelse, at der ikke var ledige pladser. SAND henviser yderligere til tilkendegivelser fra tilbuddene til hjemløse i Hovedstaden, der angives at vise, at der daglig afvises 2-4 hjemløse. Endelig skal sagsbehandlere i Socialforvaltningen ifølge SAND have udtalt, at de ikke har kunnet anvise hjemløse til en akut plads på grund af pladsmangel.

 

SAND konkluderer på dette grundlag, at Københavns Kommune ikke efterlever sine forpligtelser efter servicelovens § 110 om tilbud til hjemløse.

Løsning

Ankestyrelsen har opgjort, at der i Københavns Kommune i 2007 var 555 herbergspladser til hjemløse efter servicelovens § 110. I 2012 var antallet i København 663 pladser – svarende til en stigning i perioden på 108 pladser. Hertil skal lægges natcafépladserne i Københavns Kommune. De tilsvarende tal for hele landet var i samme periode uændret ca. 2120 pladser. Tilvæksten af pladser har således fundet sted i Københavns Kommune. Ca.26 % af herbergspladserne i Danmark i 2012 var placeret i Københavns Kommune. Det skal sammenholdes med, at befolkningen i Københavns Kommune udgør ca. 10 % af landets samlede befolkning. SFIs nyeste hjemløsetælling viser, at der på landsplan er sket en stigning på 16 % i antallet af hjemløse. Det tilsvarende tal for Københavns Kommune viser en stigning på 5,8 %. Den største stigning har fundet sted i gruppen af unge. Socialforvaltningen er derfor ved at undersøge behovet for tilbud til unge.

Der er generelt er flere hjemløse fra andre kommuner indskrevet i københavnske herberger, end der er københavnere indskrevet i herberger i andre kommuner. Pr. 1. kvartal 2013 var der indskrevet 117 hjemløse fra andre kommuner i de københavnske herberger, mens det tilsvarende antal københavnske hjemløse i andre kommuner var 62, d.v.s. netto 55 flere hjemløse fra andre kommuner på københavnske herberger.

Københavns Kommune har tilrettelagt sin indsats på hjemløseområdet i overensstemmelse med Hjemløsestrategiens målsætning om Housing First. Strategien indeholder en udvikling, hvor tilbud om ophold i herberg erstattes med tilbud om egen bolig med særlig tilrettelagt social støtte. 180 hjemløse i Københavns Kommune har således siden 2010 fået en egen bolig med ACT- eller CTI- støtte. Hertil kommer et antal hjemløse, der er boligplaceret på andet grundlag.

Lovgivningen opstiller ikke specielle krav til den fysiske indretning af den enkelte boform, men overlader det til den enkelte kommune løbene at udforme og tilpasse tilbuddene. Natcaféerne for hjemløse i Københavns Kommune drives ligesom de traditionelle herberger efter servicelovens § 110. Disse tilbud udgør til sammen tilbuddene til hjemløse i Københavns Kommune. Natcaféerne er et supplement til de traditionelle herbergpladser. Formålet med natcaféerne er dels at være et tilbud til de hjemløse, som vælger de traditionelle herbergstilbud fra af personlige årsager, f.eks. modvilje mod registrering eller modvilje mod den form for institutionalisering, som de traditionelle herberger bærer præg af, og dels at være et tilbud om overnatning.

Belægningen på de traditionelle herberger har i perioden fra maj til juni 2013 ligget på mellem 95 % og 98 % og i løbet af 2013 har der været en lille nedgang i antallet af overnattende i natcaféerne jfr., bilag 1 i ud kast til brev til Tilsynet.

Er der ikke en ledig plads på et af de traditionelle herberger, er natcaféerne garanten for, at der kan tilbydes en plads. Natcaféerne har aldrig afvist hjemløse fra målgruppen, der har henvendt sig om overnatning. 

Serviceloven indebærer, at Københavns Kommune skal kunne tilbyde en plads til en hjemløs, der henvender sig om en ledig plads. Det er en i overensstemmelse med lovgivningen og en grundregel på hjemløseområdet i Københavns Kommune, at en boform aldrig afviser en hjemløs, men altid henviser til en ledig plads i et andet tilbud. Det er ikke efter loven et krav, at hver enkelt boform i kommunen til enhver tid skal kunne tilbyde en ledig plads. Det er alene efter loven en kommunal forpligtelse, at kommunen skal kunne stille en plads til rådighed. Det er derfor en fejl og meget beklageligt, hvis en boform, der ikke selv har en ledig plads, ikke har henvist til en ledig plads i et andet tilbud.

SANDs udtalelser om afvisninger og pladsmangel står i modsætning til kendsgerningen om, at det i alle situationer har været muligt at henvise til en ledig overnatningsplads i en natcafé. Det må dog anerkendes, at nogle hjemløse af den ene eller anden grund i nogle tilfælde alene søger at blive optaget i et bestemt herberg. Er der ikke en ledig plads i det ønskede tilbud, vil den enkelte hjemløse opleve ikke at kunne få den ønskede plads – og dermed føle sig afvist. Der er imidlertid ikke i lovens forstand tale om en afvisning, så længe der kan tilbydes et alternativ.

SAND skriver i sit brev, at Københavns Kommune ikke kan opfylde sine forpligtelser efter servicelovens § 110 ved at købe herbergspladser i andre kommuner. Socialforvaltningen kan oplyse, et det efter loven er legalt, at kommuner samarbejder om at løse sociale opgaver, bl.a. ved køb og salg af pladser. Desuden betyder selvmøderprincippet, at hjemløse kan blive optaget i en boform efter servicelovens § 110 efter eget valg. Den hjemløses tidligere opholdkommune er efter loven forpligtet til at afholde udgiften herved. Københavns Kommune afholder som følge heraf hvert år udgiften for et antal pladser i andre kommuner.

Socialforvaltningen er opmærksom på, at variationer i efterspørgslen efter midlertidige pladser til hjemløse kan gøre det nødvendigt akut at udvide kapaciteten. Et eksempel herpå er de ekstra pladser, som etableres om vinteren.

På foranledning af SANDs henvendelse er den gældende procedure om ved pladsmangel altid at henvise til et andet ledigt tilbud blevet understreget overfor tilbuddene til hjemløse i Københavns Kommune og overfor relevante medarbejdere i Socialcenter København. 

Det er Socialforvaltningens vurdering, at tilbuddene i Københavns Kommune til hjemløse efter servicelovens § 110 hidtil har været og fortsat er i overensstemmelse med lovgivningens krav.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen sendes vedlagte udkast til udtalelse til Statsforvaltningen.

Anette Laigaard

                                                                  /           Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling. 

Indstillingen er godkendt.
Til top