Politisk godkendelse af projekt vedrørende udsatte grønlændere
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens deltagelse i satspuljeprojektet Grønlænderstrategien
Problemstilling
Løsning
Socialstyrelsen har udviklet en Grønlænderstrategi, som understøttes af en satspulje, som de fem største kommuner i landet kan søge.
Socialforvaltningen har på baggrund af en meget detaljeret vejledning fra Socialstyrelsen, udarbejdet en projektbeskrivelse (bilag 1). De to temaer for projektet er samarbejde og forebyggelse.
Samarbejdet skal tage form gennem et – af kommunen initieret – samarbejdsforum mellem kommunen og de private aktører, der arbejder med udsatte grønlændere. Samarbejdsforummet har til opgave løbende at følge udviklingen i gruppen af udsatte grønlændere og i forlængelse heraf koordinere indsatser og gerne udvikle nye indsatser. En delopgave er at få kortlagt gruppen af udsatte grønlændere, så der er et fælles overblik over det sociale problems størrelse og karakter. Målet med et samarbejdsforum er at udnytte de fælles ressourcer bedre og mere målrettet, så de udsatte grønlændere bedst inkluderes og hjælpes. Socialforvaltningen har fået tilsagn om deltagelse i et sådan samarbejdsforum fra Kofoeds Skole, Foreningen Grønlandske Børn, Det Grønlandske Hus og Reden. Flere private organisationer er og vil blive inviteret til forummet. Socialforvaltningen har i dialog med de private aktører udarbejdet et samarbejdskommissorium (bilag 2).
Forebyggelse af udsathed blandt grønlændere skal ske gennem en god modtagelse af tilflyttende grønlændere, der er i risiko for at blive udsat. Hovedopgaven bliver at udvikle informationsmateriale og veje til at sikre, at informationen når frem. Informationer kan også handle om muligheden for at få hjælp til at vende tilbage til Grønland, hvis det sandsynlige scenarie i København er en social deroute. Idéer om sprogkurser og mentorer til unge vil også indgå i overvejelserne om forebyggende indsatser, ligesom der generelt skal være et blik på børnenes tarv i de udsatte grønlandske familier. I projektet forudsættes et tæt samarbejde mellem de involverede kommuner, Socialstyrelsen og Socialt UdviklingsCenter. Socialforvaltningen vil udnytte dette samarbejde - og dermed de andre kommuners erfaringer - i udviklingen af de forebyggende indsatser.
Det er grundlæggende Socialforvaltningens tilgang, at "udsatte grønlændere" er udsatte, som har krav og rettigheder som andre udsatte borgere, men at kulturelle og sproglige forhold kan give særlige udfordringer, som skal håndteres tilligemed. For at sikre de udsatte grønlænderes rettigheder lægges projektledelsen i Socialforvaltningens Hjemløseenhed, der har erfaring med at give almene ydelser inden for Serviceloven under ekstraordinære betingelser som fx hjemløshed. Dermed sikres også en tæt kontakt mellem de private organisationers viden, de udsatte grønlænderes behov og myndighedskompetencen i Socialforvaltningen. Hjemløseenheden vil desuden være brobygger til Beskæftigelsesforvaltningen og Børne- og ungdomsforvaltningen.
De relativt få midler til projektet finansierer delvist en koordinator i Hjemløseenheden og en mindre aktivitetspulje i samarbejdsforummet. Det er ikke muligt at forankre projektets konkrete aktiviteter ud over projektperioden med mindre der tilføres yderligere budgetmidler. Socialforvaltningen vurderer, at der med det planlagte samarbejde mellem de primære aktører, der yderligerer understøttes af eksterne konsulenter, kan etableres viden, der er egnet til at kvalificere indsatsen overfor målgruppen. Det er Socialforvaltningens forventning, at erfaringerne fra projektet efter projektperiodens afslutning derfor vil kunne kvalificere den fremadrettede indsat overfor socialt udsatte grønlændere i København.
Økonomi
Socialforvaltningen har ansøgt om det beløb, som hver af de fem deltagende kommuner kan ansøge om:
År |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
Beløb i kr. |
259.600,- |
516.200,- |
511.200,- |
127.800,- |
Projektet forudsætter ikke medfinansiering.
Såfremt Socialudvalget godkender Socialforvaltningens deltagelse i satspuljeprojektet Grønlænderstrategien, og Socialstyrelsen godkender Socialforvaltningens ansøgning, vil Udsatte voksnes bruttobudget blive opskrevet i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer, svarende til det beløb, Socialforvaltningen tildeles.
Videre proces
Anette Laigaard /
Gitte Bylov Larsen