Forslag om oprettelse af Ungepanel og andet, der styrker dialogen med udsatte børn og unge
Indstilling og beslutning
1. At at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen udarbejder budgetforslag til et projekt, der udvikler og afvikler aktiviteter, der styrker en direkte dialog mellem forvaltningen og udsatte børn og unge om forvaltningens indsats.
Problemstilling
Socialforvaltningen har i foråret 2014 haft et tæt samarbejde med en række socialt udsatte unge, der modtager eller har modtaget støtte fra forvaltningen.
Formålet med samarbejdet var at få erfaringer med andre måder at inddrage de unges erfaringer, oplevelser og perspektiv i forvaltningens kvalitetsarbejde.
Samarbejdet kulminerede med arrangementet ”Et Menneske – Ikke en Sag”, der havde deltagelse af ca. 120 unge, medarbejdere og ledere, og som blev afviklet på RessourceCenter Ydre Nørrebro (RCYN) d. 15. maj 2015, se evt.: http://www.kk.dk/da/om-kommunen/indsatsomraader-og-politikker/boern-unge-og-familier/borgerinddragelse
Forløbet har vist, at der er et stort potentiale i at inddrage de udsatte børn og unges perspektiv og erfaringer. De unge har masser af konkrete, realistiske og kreative input og til udviklingen af forvaltningens indsats, og såvel unge som forvaltningen har udtrykt både lyst og behov for at fortsætte og udvikle samarbejdet, herunder tilkendegiver en del af de unge, at de gerne vil involveres i et Ungepanel.
Løsning
Socialforvaltningen ønsker at udarbejde et budgetønske om finansiering af et projekt, der kan fortsætte udvikling og afprøvning af metoder til øget inddragelse af og dialog med udsatte børn og unge.
Formålet er mere direkte at involvere udsatte børn og unge i udviklingen af området.
Konkret skal projektet:
- Skabe kontakt til, motivere og understøtte udsatte børn og unge i mere direkte dialog med forvaltningen om kvaliteten i og udviklingen af forvaltningens indsats
- Etablere et panel bestående af udsatte børn og unge, der kan fungere som konsulenter og sparringspartnere for forvaltningen
- Arrangere, facilitere og afvikle debat- og dialogskabende møder/events
- Udvikle nye debatformer og platforme; fx via sociale medier, ’pop-up-forsamlingshuse’, deltagelse i Folkemødet, faglige arrangementer mv.
- Opsamle og formidle børnenes/de unges input til forvaltningen og andre aktører.
Projektet går på tværs af forvaltningens indsatser for udsatte børn og unge, og skal involvere både døgninstitutioner, forebyggende tilbud, rådgivning og projekter.
Erfaringer fra det hidtidige samarbejde mellem forvaltningen og de unge, er opsamlet i et metodekatalog, og både proces og resultat er dokumenteret i film, billeder og ord. Dermed har forvaltningen et godt grundlag for at tage næste skridt hen imod mere samskabelse med de borgere, vi arbejder for og med.
For at sikre kontinuitet er der behov for midler til projektaktiviteter – herunder aktiviteter for og med de involverede børn og unge.
Økonomi
Videre proces
Anette Laigaard
/ Ane K. Christensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.