Høringssvar til Sundhedskoordinationsudvalget om udkast til den politiske sundhedsaftale 2015-18 (fællesindstilling)
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til høringssvar (bilag 1), som Københavns Kommunes høringssvar til Sundhedskoordinationsudvalget om udkast til den politiske sundhedsaftale 2015-18.
Problemstilling
Samarbejdet mellem regionerne, herunder hospitaler og almen praksis, og kommunerne på sundhedsområdet reguleres af fire-årige sundhedsaftaler. Den nuværende sundhedsaftale udløber i 2014 – og derfor skal der indgås en ny sundhedsaftale for perioden 2015-18.
I modsætning til tidligere skal der fremover kun udarbejdes én sundhedsaftale pr. region. Det betyder, at Københavns Kommunes sammen med de 28 øvrige kommuner i regionen og Region Hovedstaden senest med udgangen af januar 2015 skal indgå én fælles sundhedsaftale.
Udarbejdelsen af sundhedsaftalen er forankret i Sundhedskoordinationsudvalget (SKU), som består af politiske repræsentanter for kommunerne Region Hovedstaden og PLO Hovedstaden. SKU har sendt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen (bilag 2) i bred høring blandt kommunerne i regionen, patientforeninger, faglige organisationer med flere. Denne politiske del af sundhedsaftalen suppleres af og konkretiseres i en administrativ sundhedsaftale, som er under udarbejdelse og vil blive sendt i høring i efteråret 2014. Høringsfristen til Sundhedskoordinationsudvalget er den 30. juni 2014.
I Københavns Kommune har aftaleudkastet også været sendt i høring hos Ældrerådet samt de 12 Lokaludvalg. Høringssvarene er vedlagt som bilag 4.
Udvalgene forelægges her kommunens samlede høringssvar til SKU (bilag 1) til godkendelse. Høringsfristen til SKU er den 30. juni 2014.
Løsning
Intentionen med den kommende tredje generation sundhedsaftale er, at den skal bygge videre på de gode erfaringer, som er opbygget fra de to foregående sundhedsaftaler.
De politiske visioner og mål indeholder fire overordnede temaer:
- At borgeren oplever høj kvalitet og sammenhæng i indsatsen
- At borgeren oplever at være samarbejdspart i eget forløb og medvirker i udviklingen af det sammenhængende sundhedsvæsen
- At sundhedsvæsenet bidrager til at skabe mere lighed i sundhed
- At udvikle og udbrede nye samarbejdsformer
SKU har som led i høringen vedlagt et bilag, der viser bredden i de drøftelser, der har været i forbindelse med udarbejdelsen af aftaleudkastet (bilag 3).
Københavns Kommunes høringssvar
I udkastet til høringssvar (bilag 1) understreges det, at Københavns Kommune overordnet vurderer, at udkastet til den politiske aftale er visionært og et godt grundlag for den administrative aftale.
Københavns Kommune hæfter sig særligt ved det positive i:
- At der sættes større fokus på borgerinddragelse og at borgerne understøttes i at mestre egen sygdom.
- At ”lighed i sundhed” er udvalgt som et særligt indsatsområde, så sårbare og udsatte borgere i højere grad tilgodeses.
- At udviklingen af nye samarbejds- og organisationsformer sættes i fokus. Det giver mulighed for i højere grad at tilgodese ’opgaven’ og borgerens behov frem for ’systemets’ behov. Det er for Københavns Kommune vigtigt, at de nye samarbejdsformer udvikles på områder med væsentlig betydning i sundhedsaftalen f.eks. i forbindelse med sammenhæng mellem somatik og psykiatri, ulighed i sundhed og indlæggelser og udskrivninger.
- At den politiske sundhedsaftale tager afsæt i en forebyggende og rehabiliterende tilgang. Her bør der være særligt fokus på udsatte og sårbare borgere, herunder borgere med samtidige somatiske og psykiske sygdom og borgere med misbrug for psykisk sygdom.
Københavns Kommune peger på, at den politiske sundhedsaftales fokus på få og klare mål gør det særligt vigtigt, at den administrative sundhedsaftale konkretiserer prioriteringer og fokus i de næste fire år. Der er et særligt behov for konkretisering af:
- Samarbejdet med almen praksis, som spiller en særligt vigtig rolle i det borgernære sundhedsvæsen.
- Indsatserne i forhold til de målgrupper, der i særlig grad har behov for koordination mellem sektorerne.
- Udviklingen af samarbejdet mellem sundhedsområdet og de nært forbundne sektorområder som beskæftigelsesområdet.
Høring
Som nævnt har aftaleudkastet været sendt i høring hos Ældrerådet og de 12 Lokaludvalg. Høringssvarene er vedlagt som bilag 4. Ældrerådet giver i sit høringssvar sin tilslutning til Københavns Kommunes høringssvar og betragter udkastet til politisk sundhedsaftale som visionært. Høringssvarene fra lokaludvalgene bakker op om de valgte visioner for den politiske aftale. Flere lokaludvalg hæfter sig ved indsatserne for sårbare grupper og borgere med psykisk sygdom med henblik på at reducere uligheden i sundhed.
Økonomi
Videre proces
Såfremt alle udvalg godkender indstillingen, fremsender Sundheds- og Omsorgsforvaltningen høringssvaret til Sundhedskoordinationsudvalget inden fristens udløb den 30. juni 2014.
I efteråret 2014 vil Københavns Kommune blive inddraget i høringen af et samlet udkast til sundhedsaftale for perioden 2015-2018, inklusiv en administrativ sundhedsaftale, der beskriver hvordan de politiske visioner og mål operationaliseres i konkrete indsatser.
Anette Laigaard Birgitte Hansen Else Sommer Katja Kayser
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.