Mødedato: 04.02.2014, kl. 10:45
Mødested: Sophienberg Slot

Oplæg til Socialudvalgets studietur 2014

Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens forslag om at tage på studietur til New York i uge 26, herunder de foreløbelige temaer for studieturen.  

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender,

1. At Socialforvaltningen arbejder videre med planlægningen af studietur for Socialudvalget til New York i 2014, uge 26.

2. At Socialforvaltningen arbejder videre med planlægningen indenfor følgende hovedtemaer:     
- udsatte unge
- udsatte børnefamilier
- den opdelte by
- psykiatri
- misbrug

3. At forvaltningen, hvis 1. og 2. at tiltrædes, efterfølgende udarbejder indstilling til Borgerrepræsentationen vedrørende studieturen. 

Problemstilling

Socialudvalget skal drøfte og træffe beslutning om rejsemål, tidspunkt og tema for Socialudvalgets studietur 2014. Socialforvaltningen foreslår, at der arrangeres en studietur i uge 26 til New York, hvor Socialudvalget arbejder videre med hovedtemaerne udsatte børnefamilier, udsatte unge, den opdelte by, psykiatri og misbrug.

Løsning

Socialforvaltningen foreslår, at der arbejdes videre med hovedtemaerne udsatte unge, udsatte børnefamilier, den opdelte by, psykiatri og misbrug.

Inden for disse hovedtemaer, vil forvaltningen søge at arbejde nærmere med følgende emner:

- recovery
- frivillighed/samskabelse
- forebyggelse

Et element i at styrke kvaliteten af ydelser til kommunens udsatte borgere er at gøre brug af de ressourcer, der er til stede blandt borgerne selv, deres netværk og borgere, der ønsker at yde en frivillig indsats. Særligt i lande, der ikke bygger på den skandinaviske velfærdsmodel, er der gode erfaringer med at inddrage frivillige i arbejdet med udsatte borgere. De kan virke som inspiration til arbejdet med frivillighed og samskabelse.       

Med henblik på at rammesætte studieturen arbejdes der på at indlede studieopholdet med et besøg på generalkonsulatet i New York. De vil kunne give et oplæg om socialpolitik i USA/ New York og sætte perspektiv på forskellene mellem de to byers udfordringer og måder at arbejde på. Det vil være en vigtig baggrundsviden i forhold til at kunne drage læring af ugens øvrige oplæg og besøg. 

Overvejelser om nogle af de enkelte hovedtemaer:

Udsatte børnefamilier:
Socialforvaltningen har i løbet af de seneste par år været i gang med at styrke familieorienteringen og helhedsorienteringen i det sociale arbejde med udsatte børnefamilier. Det betyder bl.a. at der i langt højere grad samarbejdes med forældrene og familiens private netværk, så disse får en aktiv rolle og ansvar for at finde løsninger, der sikrer, at barnet kommer i mere positiv trivsel. Samtidig er der også stor fokus på, at også barnet og familiens professionelle netværk inddrages i sagen, så der bliver taget hånd om alle aspekter af barnet og familiens liv fx skolegang, fritid mm. I de kommende år vil der være et intensiveret fokus på omlæggelsen af den sociale indsats, så den familie-, netværks- og helhedsorienterede tilgang vil være den måde, man laver socialt arbejde på udsatte børn og ungeområdet i Københavns Kommune.

Harlem Children’s Zone er af New York Times blevet kaldt ”det mest ambitiøse eksperiment med socialarbejde i vores tid” og omfavner mange af de samme tanker om ansvarliggørelse af familie og netværk. Harlem Children’s Zone har en helhedsorienteret tilgang til at genopbygge et lokalsamfund, så udsatte børn kan forblive på den rigtige vej mod uddannelse og job. Der er fokus på familien fra barnet bliver født, og tilbyder en række forskellige best-practice programmer ift, hvad familiens behov er. Målet er at skabe et nærmiljø med støttende voksne og uddannelsesorienterede venner, der holder børnene væk fra det dårlige miljø på gaden. ”For children to do well, their families have to do well. And for families to do well, their community must do well.”  www.hcz.org

Udsatte unge:
I socialforvaltningens arbejde med udsatte unge, er der idag og fremadrettet fokus på flere udfordringer. Det familierelaterede arbejde skal som nævnt fortsat styrkes blandt andet ved mere dialog og samarbejde med forældre, der skal i samarbejde med BUF være fokus på børn og unges skolegang og overgangen til voksenlivet skal gøres så skånsom som mulig. Herudover oplever København en mindre stigning blandt unge hjemløse, som forvaltningen har stort fokus på.
"The Door" i New York arbejder med nogle af de samme udfordringer. The Door er en NGO-organisation, der hjælper unge mellem 12 og 21 år. Stedet yder en helhedsorienteret indsats i forhold til uddannelse, praktik, juridisk assistance, sundhedsvejledning mv. Flere af de unge er hjemløse. I forhold til disse arbejdes der med en "housing-first"-strategi, der handler om først og fremmest at tilbyde den unge et værelse/lejlighed og herefter se på, hvilke øvrige problemer den unge måtte have, som har resulteret i hjemløshed. Et besøg på "The Door" ville kunne give læring i forhold til de udfordringer, som Socialudvalget og forvaltningen kommer til at arbejde med i de kommende 4 år. http://www.door.org/

Den opdelte by:
Storbyer kan have en tendens til segregering. Det kan medføre en koncentration af borgere med sociale problemstillinger i bestemte områder og dermed risiko for, at livskvaliteten for den enkelte borger i de berørte områder falder. Emnet vil beskæftige sig med, hvordan man kan arbejde med den opdelte by med fokus på, hvordan man imødegår, at byen bliver segregeret. Hovedfokus vil derfor ligge på, hvordan man kan arbejde med byudvikling, placering og udvikling af tilbud, så man kan imødegå en opdelt by.
Konkret ville man kunne forestille sig, at Socialudvalget mødtes med repræsentanter, der arbejder med problemstillingen.   

Psykiatri:
Socialudvalget skal snart godkende ny strategi på psykiatriområdet. Det tidligere udvalg pegede på følgende fokusområder i det videre arbejde med denne:

  • Fremme en kultur, hvor håb og udvikling er i centrum
  • En mere vidensbaseret indsats
  • Samarbejdet med behandlingspsykiatrien
  • Tidlig indsats
  • Beskæftigelse
  • Netværk
  • Udvikling af tilbudsviften.  

Kernen i arbejdet med den nye strategi handler dels om at sikre en tidlig indsats, dels at arbejde for recovery for borgere med sindslidelse. I det videre arbejde med strategien og som led i den opfølgning, som en ny strategi på området vil medføre, vil Socialudvalget kunne drage fordel af at undersøge området nærmere i New York.
Forvaltningen har blandt andet kontakt til Patricia Deegan, der er en anerkendt amerikansk recovery-ekspert, som eventuelt ville kunne oplæg og fortælle nærmere om de senest gjorte erfaringer på området og formidle kontakt til interessante NGO´er og behandlingssteder. Det kunne for eksempel være "Baltic Street", en NGO-organisation, der hjælper borgere med sindslidelse ud fra housing first og recovery-strategier. http://www.balticstreet.org/index.htm

Misbrug:
Det er forventningen, at arbejdet med misbrugsområdet vil komme til at fylde en del i de kommende år. Misbrugsplanen 2011-2014, der tidligere har været rettesnoren på området, udløber, og socialudvalget skal derfor sammen med forvaltningen udvikle en ny strategi på området. Strategien skal sikre en sammenhæng mellem forebyggelse, tidlig indsats og behandling og vil desuden understøtte regeringens 2020-mål om effekt i behandlingen og mindsket overdødelighed. Forudsætningen for at nå fremtidige mål, vil være blandt andet være en fortsat udvikling af forvaltningens kvalitets- og evidensbaserede indsatser. 
NIDA (National Institute of drug Abuse), har netop fokus på vidensbaserede indsatser og behandling. De har hovedkontor i Baltimore, men har samarbejdspartnere i hele USA, herunder New York. Et besøg hos en af disse ville sansynligvis kunne kombinere et oplæg om de seneste tendenser indenfor forskningen på området med en rundvisning på en klinik for misbrugsafvænning. http://www.drugabuse.gov/
USA er desuden kendt for at have haft gode resultater med internetbaseret rådgivning i forhold til både alkohol og stofmisbrug, der også kunne være et interessant område at søge ny information på.  

Økonomi

Tabel 1 viser et foreløbeligt budget for studieturen. Budgettet omfatter en tur for 16 personer (11 soocialudvalgsmedlemmer og 5 embedsmænd)

 

Udgiftsart:                                        Kr.

Flyrejse                                            150.000
Transport iøvrigt                                20.000
Hotelophold                                      150.000
Forplejning                                        80.000
Planlægning, oplægsholdere mv.      50.000
I alt                                                    450.000

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen arbejde videre med planlægning af program for studieturen og med at arrangere konkrete aftaler.

Socialforvaltningen vil desuden udarbejde indstilling til Borgerrepræsentationen om Socialudvalgets studietur.  

                                    

     Anette Laigaard
                                                                                         /Nanna Møller

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top