Orientering om status på udviklingsplan i Borgercenter Børn og Unge
Resumé
Socialudvalget præsenteres for en status på arbejdet med udviklingsplanen for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager status på arbejdet med udviklingsplanen for styrket myndighedssagsbehandling i Borgercenter Børn og Unge til efterretning.
Problemstilling
Som en del af arbejdet med styrket myndighedssagsbehandling i Borgercenter Børn og Unge, indledte Socialforvaltningen i august 2017 et samarbejde med den nationale Task Force under Socialstyrelsen. Task Forcen udarbejdede indledningsvist en analyse af sagsbehandlingen på børneområdet. På baggrund af analysen godkendte Socialudvalget den 23. maj 2018, at Socialforvaltningen indgår i et 18-måneders udviklingsforløb med Task Forcen.
Rammen for udviklingsforløbet er en udviklingsplan, der fokuserer på de udfordringer, Task Forcen fandt i sin analyse, forvaltningens egne fund i ledelsestilsynene, fund fra Borgerrådgiverens gennemgang af sager, ønsker fra Socialudvalget samt med afsæt i drøftelser med Ankestyrelsens læringsteam. Socialudvalget godkendte udviklingsplanen den 31. oktober 2018.
Udviklingsplanen sikrer, at der bliver arbejdet systematisk med området og sker opfølgning i forhold til de udpegede udfordringer. Planen erstatter tidligere udarbejdede handleplaner på området. Det er et krav fra Task Forcen, at det politiske niveau modtager en status på arbejdet med udviklingsplanen to gange årligt.
Løsning
Borgercenter Børn og Unge igangsatte arbejdet med udviklingsplanen i efteråret 2018. Planen indeholder tre overordnede indsatsområder med fokusområder og aktiviteter, der skal understøtte arbejdet. Nedenfor følger en kort beskrivelse af de aktiviteter, der er igangsat. Efter anbefaling fra Task Forcen er alle aktiviteter ikke igangsat samtidig, og der vil derfor være aktiviteter, der på nuværende tidspunkt ikke er iværksat og derfor ikke medtaget her. Udviklingsplanen er vedlagt som bilag 1, heri fremgår alle planlagte aktiviteter.
Indsatsområde 1: Faglig ledelse, tidlig indsats og tværfagligt samarbejde
Indsatsområdet skal blandt andet sikre en faglig og juridisk understøttelse af sagsbehandlingen. En aktivitet under området er ledelsestilsynet, der blev igangsat som en del af den første handleplan for arbejdet med styrket myndighedsindsats. Tilsynet er siden blevet revideret, og senest er der implementeret en række systematiske læringsaktiviteter i de enkelte enheder. Socialudvalget bliver på nærværende møde præsenteret for resultatet af femte runde af ledelsestilsynet.
Den 20. marts 2019 afholder enhederne Amager, Brønshøj, Husum Vanløse, Nørrebro og Valby, Vesterbro, Kgs. Enghave læringsbesøg med Ankestyrelsens læringsteam. Temaerne for mødet er anbringelsessager og tvangsadoption.
Indsatsområde 2: Myndighedsarbejdet
Indsatsområdet har en række fokusområder. I det følgende fremhæves fem fokusområder med status på forskellige aktiviteter, der er blevet igangsat:
-
Inddragelse af barnet, familien, netværket og tværfaglig viden
Efter anbefaling fra Task Forcen er der arbejdet med, hvordan Borgercenter Børn og Unge kan styrke inddragelsen af barnet, familien og netværket i sagerne, og hvordan relevant tværfaglig viden kan inddrages i sagsbehandlingen. I den forbindelse pilottester enheden på Amager nye arbejdsgange for tidlig systematisk inddragelse af netværket. Pilottesten er stadig i gang, men de første erfaringer viser borgertilfredshed, hurtigere afklaring i sagerne og mindre mødeaktivitet for de involverede parter.
Endelig tilbydes alle nye sagsbehandlere i dag introforløb om de grundlæggende skridt i sagsbehandlingen. Inddragelse af barnet, forældre, netværk og tværfaglig viden indgår som en del af forløbet.
-
Ny børnefaglig undersøgelse og revideret handleplan
Borgercenter Børn og Unge har udarbejdet klarere retningslinjer for, hvornår der skal udarbejdes en opdateret børnefaglig undersøgelse, og hvornår en handleplan skal revideres. Borgercenteret er i dialog med Task Forcen om udkastet til retningslinjerne. Sagsbehandlerne inddrages efterfølgende i arbejdet med, hvordan retningslinjerne understøtter det daglige arbejde bedst muligt.
Endelig afventes indholdet af Socialstyrelsens kursuskatalog ”Børnekataloget” for med baggrund heri at tilbyde sagsbehandlerne relevante kurser indenfor emnet.
-
Mål i handleplanen
Efter anbefaling fra Task Forcen arbejder Borgercenter Børn og Unge på at styrke og kvalificere målene i handleplanerne. Med understøttelse fra Task Forcen tilrettelægges en temadag pr. enhed, der skal give sagsbehandlerne en fælles introduktion til det videre arbejde med målene. Derudover uddannes nøglepersoner i hver enhed, der skal facilitere det videre arbejde med at styrke udarbejdelsen af konkrete og målbare mål.
Endvidere har der været arbejdet med udarbejdelsen af konkrete mål som en del af ledelsestilsynet, og der bliver lavet opfølgning som en del af tilsynet. Femte runde af tilsynet viser som eksempel, at der i handleplanerne ifm. anbringelser opstilles konkrete mål i 89 pct. af de udtrukne sager. I baselinemålingen var dette tilfældet i 67 pct. af sagerne.
-
Sikkerhedsplaner
Borgerrådgiveren og forvaltningens egen gennemgang af sager i 2016 viste særlige udfordringer med den forebyggende foranstaltning sikkerhedsplaner. Udfordringerne gik bl.a. på, at forvaltningen i nogle sager satte rammer for samvær – en opgave, der hører under Statsforvaltningen – samt at sagerne kørte i længere tid end de tiltænkte 6-12 måneders intensiv indsats. Borgercenter Børn og Unge har på den baggrund opdateret guideline for sikkerhedsplaner. Undervejs i arbejdet har Borgercenteret sparret med Ankestyrelsens læringsteam, Task Forcen og medarbejdere og ledere i enhederne på tværs af byen. Guiden er udarbejdet og bliver implementeret i enhederne i løbet af foråret.
- Afbureaukratisering
Endelig arbejdes der med afbureaukratisering for at lette sagsgangene i de enkelte enheder. Styringsdokumenter på børneområdet er blevet kortlagt, og der pågår nu en analyse af, hvilke behov sagsbehandlerne har i forhold til brugen af styringsdokumenter, så der på sigt sikres, at der ryddes op i vejledninger og styringsdokumenter, der er forældede og så det sikres, at sagsbehandlere har kendskab til de aktuelle styringsdokumenter.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Aktiviteterne i udviklingsplanen følger den tilrettelagte tidsplan. Socialudvalget vil få en status på arbejdet med planen igen til november 2019.
Nina Eg Hansen
/ Lise Stidsen Vandahl
Beslutning
Kontorchef Lise Stidsen Vandahl og borgercenterchef Anne Steenberg deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev behandlet samtidig med dagsordenens punkt 5.
Indstillingen blev taget til efterretning.