Mødedato: 03.04.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Temadrøftelse om børne- og ungeområdet 2019

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget har bestilt en drøftelse af børne- og ungeområdet med fokus på den faglige linje og de overordnede udfordringer på området, herunder det forventede fald i anbringelser uden for hjemmet.

Socialforvaltningen har til brug for drøftelsen udarbejdet udkast til en handleplan, som kan imødegå det pres, der er på det udsatte børne- og ungeområde som følge af et stigende antal børn og unge, der skal have støtte fra Socialforvaltningen, og et samtidigt faldende budget. Handleplanen indeholder løsningsforslag inden for de tre temaer: 1) Børn og unge, der er anbragt udenfor hjemmet, 2) Behov for specialiseret forebyggelse samt 3) Kvalitet i sagsbehandlingen. Hovedparten af løsningsforslagene kræver budgettilførsel.

Indstilling

  1. at Socialudvalget drøfter udfordringerne på børne- og ungeområdet, jf. bilag 3, og kommer med input til handleplanen, jf. bilag 1,

     

  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen arbejder videre med den faglige retning i Tæt på Familien, jf. bilag 2, der bl.a. indebærer en fortsat faldende anbringelsesfrekvens, med mindre området får et væsentligt ressourceløft,

     

  3. at Socialudvalget drøfter, hvilke budgetforslag på børne- og ungeområdet, Socialforvaltningen skal bringe videre som en samlet handleplan til budgetforhandlingerne for 2020, jf. bilag 1,

     

  4. at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen udarbejder kvalitetsstandarder (serviceniveauer) på det udsatte børne- og ungeområde i Borgercenter Børn og Unge,

     

  5. at Socialudvalget tager til efterretning, at forvaltningen vender tilbage med et oplæg til en ny faglig strategi på området, der skal afløse Tæt på Familien, som udløber ved udgangen af 2020.

Problemstilling

I forbindelse med Budget 2015 blev det besluttet at investere i en omstilling af det sociale arbejde på det udsatte børne- og ungeområde (”Tæt På Familien”) i Borgercenter Børn og Unge. Omstillingen indebærer en investering i det forebyggende arbejde, så indsatserne i det omfang, som familiens sociale problemer tillader det, foregår så tæt på hjemmet som muligt.

Ved at investere i flere og bedre forebyggende indsatser kunne Borgercenter Børn og Unge undgå, at nogle børn, unge og familiers problemer udviklede sig i en sådan grad, at barnet eller den unge skulle anbringes udenfor hjemmet. For andre børn og unge betød det kortere anbringelser, mens andre igen blev anbragt i familie- eller netværkspleje i stedet for på døgninstitution eller socialpædagogiske opholdssteder. Omstillingen Tæt på Familien beskrives nærmere i bilag 2.

Tæt på Familien har betydet, at anbringelsesfrekvensen for udsatte børn og unge (forstået som antal anbragte pr. 1.000 0-17-årige) er faldet kontinuerligt, siden omstillingen blev igangsat – fra 7,8 i 2015 til 6,1 i 2017. I dag har København den laveste anbringelsesfrekvens i 6-byerne på det udsatte børneområde.

Investeringen i Tæt på Familien og omstillingen fra anbringelser til forebyggende indsatser betyder, at Borgercenter Børn og Unge har kunnet reducere omkostningerne til foranstaltninger de seneste år. Sammenlagt med investerings- og spareforslag fra de øvrige år har det betydet, at områdets budget er reduceret med 167 mio. kr. siden 2014.

I samme periode har der været en stigning på 46 pct. i antallet af underretninger om bekymringer for børn og unge. Et stigende antal underretninger betyder øget pres på sagsbehandlingsressourcerne og flere børn og unge, der har behov for støtte. På grund af omstillingen til flere forebyggende indsatser har Borgercenter Børn og Unge kunnet yde den nødvendige støtte til det stigende antal børn og unge.

Borgercenter Børn og Unge havde i 2018 et merforbrug på 4,9 mio. kr. Det tyder på, at borgercenteret allerede nu har svært ved at levere den nødvendige støtte til det stigende antal børn og unge, der har behov.

Vi er således nået til et punkt, hvor forvaltningen er bekymret for, om det fortsat vil være muligt at nedbringe antallet af anbringelser i en takt, der bevirker, at Borgercenter Børn og Unge kan overholde budgettet samtidig med, at børnene og de unge får den nødvendige støtte.

Hvis der ikke tilføres midler til området, vil det medføre serviceforringelser. Forvaltningen vil være nødsaget til fremover at føre en endnu strammere anbringelsespraksis, og det vil ikke være muligt at yde samme støtte til det stadigt stigende antal børn og unge. Da der altid vil være børn og unge, der skal anbringes bl.a. af beskyttelseshensyn, vil de stramme økonomiske rammer særligt betyde en udhuling af budgettet til de forebyggende indsatser.

Der er således grund til at drøfte, om der skal tilføres yderligere midler til området. Ovenstående udvikling i foranstaltninger og de budgetmæssige udfordringer er beskrevet nærmere i bilag 3. Her indgår også udviklingen på børnehandicapområdet, hvor det er relevant.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet en handleplan, der på forskellige måder kan imødegå presset på området. Handleplanens løsningsforslag falder inden for tre temaer:

  1. Børn og unge, der anbringes udenfor hjemmet
  2. Behov for specialiseret forebyggelse
  3. Kvalitet i sagsbehandlingen

Forvaltningen har i øvrigt de senere år arbejdet målrettet med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen. Arbejdet blev bl.a. foranlediget af omfattende kritik fra Borgerrådgiveren i maj 2017 og omfatter bl.a. indførelsen af et systematisk ledelsestilsyn på området og gennemgang af en række konkrete sager i Ankestyrelsen. Socialstyrelsens Task Force konkluderede i april 2018, at Borgercenter Børn og Unges sagsbehandling er karakteriseret ved ”god kvalitet i sagsarbejdet”, ”gode arbejdsgange, fokus på lovmedholdelighed og frister, fokus på inddragelse af børn og forældre samt tæt opfølgning på indsatsen”. I forlængelse af Task Forcens afrapportering har forvaltningen indgået et samarbejde med Task Forcen om en udviklingsplan for det videre kvalitetsarbejde.

Udviklingsplanen for bedre kvalitet i sagsbehandlingen er en del af tema 3 omkring kvalitet i sagsbehandlingen. Initiativerne under udviklingsplanen er allerede igangsat eller vil blive igangsat i løbet af foråret og afholdes inden for den nuværende økonomiske ramme. De øvrige løsningsforslag kræver budgettilførsel.

Handleplanen med uddybning af de tre temaer er vedlagt som bilag 1.

Økonomi

Initiativerne i udviklingsplanen afholdes inden for den eksisterende økonomiske ramme. De øvrige løsningsforslag i handleplanen kræver budgettilførsel.

Videre proces

På baggrund af Socialudvalgets drøftelse vil Socialforvaltningen vende tilbage med en endelig handleplan med henblik på godkendelse på Socialudvalgsmødet d. 24. april 2019. Derudover vil forvaltningen konkretisere de budgetforslag, som udvalget ønsker udarbejdet til brug for forhandlingerne om Budget 2020.

Socialforvaltningen vil udarbejde kvalitetsstandarder for Borgercenter Børn og Unges område, der afspejler budgettet og den faglige retning i Tæt på Familien. Socialudvalget vil få kvalitetsstandarderne til godkendelse efteråret 2019.

Socialudvalget vil inden udløbet på Tæt på Familien få forelagt et oplæg til en ny faglig strategi for det udsatte børne- og ungeområde.

 

Nina Eg Hansen

                                         / Lise Stidsen Vandahl

Beslutning

Kontorchef Lise Stidsen Vandahl deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Socialborgmester Mia Nyegaard (B) stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt:

”at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen arbejder videre med den faglige retning i Tæt på Familien. Udvalget pålægger samtidig Socialforvaltningen at udarbejde forslag til forhandlingerne til budget 2020 om investeringer i flere forebyggende foranstaltninger.”

Et enigt Socialudvalg godkendte ændringsforslaget.

Indstillingens 3. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 4. og 5. at-punkt blev taget til efterretning.

Ø afgav følgende protokolbemærkning, som B og V tilsluttede sig:

”Socialområdets børneområdes skrabede økonomi sammenholdt med stigende profiler nødvendiggør demografireguleringer, hvis serviceniveauet skal opretholdes bare nogenlunde.”

Til top