B-sag. Fjerde status på omstillingen af socialpsykiatrien
Resumé
Socialforvaltningen har siden 2016 arbejdet på en omstilling af socialpsykiatrien. Formålet med omstillingsplanen er at skabe trygge udviklings- og bomiljøer, der kan fungere som gode rammer for borgernes mulighed for at komme sig helt eller delvist af deres psykiske lidelser. Socialudvalget vedtog et oplæg til omstillingsplanen den 30. november 2016, og forvaltningen har siden løbende forelagt Socialudvalget en status på omstillingen. Socialudvalget fik senest en status den 29. august 2018.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
-
at Socialudvalget tager status på arbejdet med omstillingen af socialpsykiatrien til efterretning.
Problemstilling
Socialforvaltningen igangsatte i 2016 en omstilling af socialpsykiatrien. Omstillingen har fokus på at hjælpe flere borgere i egen bolig og modernisere en række botilbud. Derudover skal omstillingen også medvirke til en øget faglighed i socialpsykiatrien samt sikre et større fokus på tryghed og specialisering af botilbud til borgere med særlige psykiske problemstillinger.
Målet med omstillingen er også at imødekomme de strukturelle udfordringer, der opleves på området. De skyldes især ændringer i behandlingspsykiatrien, der har medført færre sengepladser, kortere indlæggelsestider og flere genindlæggelser. Udviklingen betyder, at socialpsykiatrien i stigende grad skal støtte en større gruppe af borgere med sværere psykiatriske og sociale problemstillinger, og det betyder, at der er et behov for en større kapacitet og øget specialisering i forvaltningens socialpsykiatriske botilbud.
Et oplæg til omstillingen blev vedtaget af Socialudvalget den 30. november 2016. Socialudvalget fik senest en status på omstillingen den 29. august 2018. Socialudvalget blev i den forbindelse lovet en ny status primo 2019.
Løsning
Sporene har blandt andet fokus på faglighed, kompetenceudvikling samt byggeri og modernisering af en række botilbud. I bilag 1 er der en oversigt over de forskellige spor, mens arbejdet med hvert spor beskrives i bilag 2. Nedenfor fremhæves de væsentligste tiltag i omstillingen siden seneste status til Socialudvalget.
Styrkelse af det fælles faglige fundament i socialpsykiatrien
Socialforvaltningen arbejder fortsat på at skabe og styrke et fælles fundament for den faglige indsats i socialpsykiatrien, så indsatserne har en mere rehabiliterende tilgang og i højere grad understøtter borgernes recoveryproces.
Som led heri arbejdes der med at implementere grundfortællingen og den faglige guide om rehabilitering. Grundfortællingen og den faglige guide blev lanceret i hhv. oktober 2017 og august 2018. Grundfortællingen beskriver den fælles vision for socialpsykiatrien, mens den faglige guide er en praksisnær håndbog til medarbejdere og ledere om rehabilitering i praksis.
Derudover er medarbejderne og lederne i gang med at gennemføre uddannelsen i recovery og rehabilitering. De første 16 hold har gennemført den, hvilket svarer til ca. 365 medarbejdere og ledere. I alt skal ca. 1000 medarbejdere og ledere på uddannelse. De første evalueringer af uddannelsen viser en stor grad af tilfredshed med det faglige indhold, den pædagogiske form, underviserne og de blandede hold, der bidrager til udveksling af praksiserfaringer på tværs. Evalueringerne viser også, at medarbejderne på flere områder gør brug af uddannelsen i praksis, fx ved at have et større fokus på inddragelse i samarbejdet med borgeren. Derudover oplever flere, at de mere bevidst sætter deres praksis ind i en teoretisk referenceramme, hvilket giver medarbejderne et fælles fagligt sprog.
Tidlig indsats til borgere med psykiske lidelser
Siden sidste status på omstillingen har Socialforvaltningen blandt andet iværksat et tilbud, der skal sikre, at borgerne får en tidlig indsats. I Budget 2019 blev der afsat midler til Københavnermodellen, der er en ny sammenhængende visitations- og indsatsmodel for socialpsykiatrien. Formået med tilbuddet er at forebygge, at borgerne bevæger sig op ad indsatstrappen, og at støtten til borgerne matches deres aktuelle behov og livssituation. Støtten sker efter princippet om den mindst indgribende indsats, og den tildeles ud fra en hurtigere afklaring af borgernes støttebehov. Indsatsen sker efter servicelovens §§ 82 a og b og er med til at udvide forvaltningens tilbudsvifte særligt for borgere med lettere funktionsnedsættelser.
Specialiserede botilbud til borgere med særlige behov
Socialforvaltningen afdækker fortsat løbende, hvordan de nuværende tilbudspladser efter behov kan omdannes til mere specialiserede pladser til beboere med særligt komplekse og sammensatte behov.
Der arbejdes blandt andet på at specialisere botilbuddet Granvej til borgere med komplekse psykosociale udfordringer og samtidigt misbrug, der kan medføre udadreagerende adfærd. Socialtilsynet har imidlertid efter et tilsynsbesøg givet udtryk for en række bekymringer, bl.a. om kvaliteten i tilbuddet, og forvaltningen arbejder derfor på at imødekomme disse, hvilket forsinker specialiseringen. Derudover har forvaltningen målrettet det nuværende ungetilbud Borgervænget til et tilbud til unge mellem 18-30 år med ikke-psykotiske lidelser og komplekse psykosociale problemstillinger og udfordringer af svær karakter. Tilbuddet er også målrettet unge med et misbrug af hash, alkohol og andre rusmidler.
Flere og tidssvarende boliger
Omstillingen indeholder også et fokus på at få flere boliger til borgere med psykiske lidelser. Forvaltningen er derfor i gang med at åbne botilbuddet Nansensgade med 9 botilbudspladser til borgere i alderen 18-30 samt opføre 17 nye pladser i Borgervænget. Der er derudover også i Budget 2019 givet midler til etableringen af nye botilbud, der svarer til en udvidelse af kapaciteten på i alt 89 botilbudspladser. Midlerne dækker over en planlægningsbevilling til et botilbud på 35 pladser på Beauvaisgrunden og en anlægsbevilling til nøglefærdigt byggeri i Sydhavnen med plads til 2 x 27 botilbudspladser.
Derudover arbejdes der også på at nedbringe ventetiden på botilbud efter servicelovens §§ 107 og 198, så forvaltningen opfylder sin forsyningsforpligtelse. Der er dog fortsat er et stykke vej, før kommunen må anses for at opfylde forsyningsforpligtelsen over for borgere med behov for et botilbud, idet mange venter på botilbud, og de venter i lang tid. Det er fortsat en udfordring af højeste prioritet, som der arbejdes systematisk med i forvaltningen.
Forvaltningen er derudover også i gang med at renovere en række botilbud. Dette drejer sig blandt andet om Stubberupgård, Thorupgården og Lindegårdshusene.
Evaluering og løbende tilpasning af omstillingen
Forvaltningen har også siden sidste status udarbejdet et koncept for en løbende evaluering af omstillingen. Evalueringens fokus er at undersøge, om der er fremdrift i implementeringen af omstillingens faglige aspekter, og om de har de forventede effekter. Evalueringen baserer sig både på kvantitative og kvalitative elementer, blandt andet resultaterne fra evalueringerne af uddannelsen, Brugertilfredshedsundersøgelsen, Trivselsundersøgelsen og andre tilgængelige data. Resultaterne af evalueringen vil blive brugt til at justere omstillingens forskellige spor. Den første delevaluering forventes færdig i efteråret 2019.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen arbejder videre med de enkelte spor i omstillingen. De forskellige spor revideres løbende og forelægges til politisk behandling i takt med, at de forskellige delelementer realiseres. Socialudvalget vil blive forelagt en ny status på omstillingen i december 2019.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Der var enighed om at løfte punktet til en A-sag.
Punktet blev behandlet umiddelbart efter punkt 1. Godkendelse af dagsordenen.
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.