Mødedato: 03.04.2013, kl. 19:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Sagsbehandlingsfrister på nye lovbestemmelser og revision af gældende sagsbehandlingsfrister

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage stilling til sagsbehandlingsfrister for to nye lovbestemmelser og revision af gældende sagsbehandlingsfrister i Socialforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender

1. at nedenstående forslag til sagsbehandlingsfrister for to nye lovbestemmelser om henholdsvis udsættelsestruede lejere og tandpleje til personer, der modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau, sendes i høring hos relevante høringsparter, og

2. at nedenstående forslag om justering af enkelte gældende sagsbehandlingsfrister sendes i høring hos relevante høringsparter. 

Problemstilling

Folketinget vedtog den 19. december 2012 to nye lovbestemmelser i aktivloven om hjælp til udsættelsestruede lejere (§ 81a) og tandpleje til personer, som modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau (§ 82a). Bestemmelserne trådte i kraft den 1. januar 2013. Socialudvalget er orienteret om forventet praksis og udgifter til ydelser efter aktivlovens § 81a om udsættelsestruede lejere på Socialudvalgets møde den 27. februar 2013.

Kommunen er i henhold til retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 og den tilknyttede retssikkerhedsvejledning forpligtet til at fastsætte sagsbehandlingsfrister for de to nye lovbestemmelser, som er realistiske. Det vil sige, at fristerne skal svare til den tid, der i praksis går med at behandle 80-90 pct. af sagerne inden for hvert sagsområde.  

Socialudvalget har desuden den 7. december 2011 besluttet, at Socialforvaltningen skal forelægge en status på gældende sagsbehandlingstider med henblik på en eventuelt revidering af sagstider på udvalgte områder.

Socialforvaltningen indstiller nu til udvalgets beslutning, at forslag om sagsbehandlingsfrister for de to nye lovbestemmelser samt justering af enkelte gældende sagsbehandlingsfrister sendes til høring hos relevante høringsparter. Der henvises til bilag 1 "Forslag - Sagsbehandlingsfrister i Socialforvaltningen".

Løsning

Forslag til nye sagsbehandlingsfrister

Socialforvaltningen foreslår følgende sagsbehandlingsfrister for de to nye lovbestemmelser om udsættelsestruede lejere og tandpleje til personer, der modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau:

Lov om aktiv Socialpolitik

 Ny sagsbehandlings-

 frister            

Nye lovbestemmelser, jf. uddybning i bilag 1:

Udsættelsestruede lejere, § 81a

4 uger, dog 2 uger for udsættelsestruede lejere omfattet af retssikkerhedslovens § 5a (se forklaring nedenfor)

Tilskud til tandpleje til personer, som modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau, § 82a

6 uger


Udsættelsestruede lejere, § 81a
Bestemmelsen om udsættelsestruede lejere efter aktivlovens § 81a er subsidiær i forhold til aktivlovens § 81 om enkeltydelser og servicelovens § 52a om ydelser til børnefamilier. Det betyder, at forvaltningen først skal tage stilling til, om en ansøger kan få hjælp til huslejen efter disse bestemmelser, før der kan tages stilling til hjælp efter aktivlovens § 81a.

Med fastsættelse af en sagsbehandlingsfrist på 4 uger for ansøgninger om hjælp efter aktivlovens § 81a sker der en harmonisering med den gældende sagsbehandlingsfrist for rimeligt begrundede enkeltudgifter efter aktivlovens § 81, som også er 4 uger. Det bemærkes, at sagsbehandlingsfristen på 4 uger efter aktivlovens § 81a er en samlet frist fra ansøgningen modtages til afgørelsen træffes.

Retssikkerhedslovens § 5a fastsætter endvidere for en særlig gruppe af udsættelsestruede lejere en kortere sagsbehandlingsfrist på 2 uger. Det drejer sig om de tilfælde, hvor fogedretten/boligorganisation underretter forvaltningen om borgerens forventede udsættelse af boligen. For denne gruppe af borgere skal forvaltningen senest 14 dage efter underretningen træffe afgørelse, hvis der ikke er grundlag for at yde hjælp i forbindelse med udsættelse af lejemålet.

Med fastsættelse af en sagsbehandlingsfrist på 2 uger for ansøgninger om hjælp efter aktivlovens § 81a for den særlige gruppe af udsættelsestruede lejere sker der således en harmonisering med sagsbehandlingsfristen i retssikkerhedslovens § 5a.

Tilskud til tandpleje til personer, som modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau, § 82a
Tilsvarende sker der med fastsættelse af en sagsbehandlingsfrist på 6 uger for tilskud til tandpleje efter aktivlovens § 82a en harmonisering med den gældende sagsbehandlingsfrist for tandbehandling efter aktivlovens § 82, som også er 6 uger. Herved sikres det, at der ikke sker forskelsbehandling af borgere, som modtager ydelser efter loven svarende til kontanthjælpsniveau efter aktivlovens § 82a, og borgere, som ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifter efter aktivlovens § 82, når de søger om hjælp til tandbehandling. Derudover er der ved fastsættelse af sagsbehandlingsfristen taget højde for, at kravene til oplysning af ansøgningen og dokumentation fra blandt andet tandlægen/tandlægekonsulenten kan være omfattende og tidskrævende.


Revision af gældende sagsbehandlingsfrister

Praksis har vist, at kravene til sagsbehandlingen på en række områder i dag er så høje, at det for nogle sagstyper kan være vanskeligt eller praktisk umuligt at behandle sagerne inden for den gældende sagsbehandlingsfrist. Det er især kravene om indhentning af oplysninger fra tredjepart, som fx læge eller hospital, samt lovgivningens krav om partshøring af borgerne, der gør det vanskeligt at overholde sagsbehandlingsfristerne på udvalgte områder.

Det er forvaltningens vurdering, at den tid, der medgår i sagsbehandlingen til at sikre et tilstrækkeligt oplysningsgrundlag i sagerne, herunder indhentning af oplysninger fra tredjeparter, nødvendiggør en justering af sagsbehandlingsfristerne for nogle af sagsområderne. Det drejer sig konkret om ansøgninger om merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med børn med handicap, personlige hjælpemidler samt tekniske hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning samt personlige tillæg og helbredstillæg.

Med justeringen af sagsbehandlingsfristerne vil forvaltningen i højere grad leve op til formålet med retssikkerhedsloven, som er at give borgerne et realistisk billede af sagsbehandlingstiden, når de henvender sig om hjælp i forvaltningen, som de kan regne med.

De nedenfor nævnte forslag til ændring af sagsbehandlingsfrister vil samtidig medføre:

-          At sagsbehandlingsfristerne i højere grad kommer til at afspejle det reelle tidsforbrug, der er forbundet med indhentelse af oplysninger fra borgeren selv, arbejdsgiver, læge/hospital, institutioner m.v., eventuelle hjemmebesøg og lovgivningens krav om partshøring af borgeren, samt at borgeren ofte søger om hjælp til en flerhed af ydelser.

-          En harmonisering af sagsbehandlingsfristerne for servicelovens §§ 41 og 42 med servicelovens § 100, da ydelsesområderne er sammenlignelige for så vidt angår, hvilke oplysninger der skal indhentes, og hvilke vurderinger der skal foretages. Det kan i den forbindelse oplyses, at erfaringen med udvidelsen af sagsbehandlingsfristen til 10 uger for ansøgninger efter servicelovens § 100 har været, at fristen nu kan overholdes, hvilket også forventes for servicelovens §§ 41 og 42.

-          At forvaltningen fortsat vil hastebehandle sager med kræftsyge børn eller børn med andre livstruende sygdomme, og at diabetes-sager også behandles relativt hurtigt, selvom den generelt gældende sagsbehandlingsfrist for servicelovens §§ 41 og 42 udvides til 10 uger.

-          En harmonisering af sagsbehandlingsfristerne vedrørende personligt tillæg og helbredstillæg for så vidt angår folkepensionister og førtidspensionister, som varetages af henholdsvis Borgerservice og Socialforvaltningen. Dette for at sikre, at borgere i Københavns Kommune ved behandling af samme type ydelser ikke bliver udsat for aldersdiskrimination i form af et andet kommunalt serviceniveau, fordi de har eller opnår en anden alder.

-          En forlængelse af sagsbehandlingsfrister på de sagsområder, hvor kravene til sagsbehandlingen i dag er så høje, at det generelt kan være vanskeligt eller praktisk umuligt at behandle sagerne inden for de gældende sagsbehandlingsfrister. Det gælder blandt andet på tandbehandlingsområdet, hvor et stigende antal sager kræver udvidet sagsbehandling i form af overslag fra tandlæge og forelæggelse for tandlægekonsulenten. Det er Socialforvaltningen vurdering, at en forlængelse af sagsbehandlingsfristerne, jf. tabellen nedenfor, giver borgerne et mere realistisk billede af sagsbehandlingstiden, når de henvender sig om hjælp til forvaltningen.

Nedenstående tabel viser oversigt over forvaltningens forslag til reviderede sagsbehandlingsfrister (se uddybning i bilag 1):

Lov om aktiv Socialpolitik

 Gældende sagsbehandlingsfrist

 Ny sagsbehandlingsfrist

Hjælp til enkeltydelser, § 81

4 uger

 4 uger, dog 2 uger vedrørende hjælp til udsættelsestruede lejere omfattet af retssikkerhedslovens § 5a

(fristen på 2 uger er en harmonisering med fristen i aktivlovens § 81a) 

Lov om social service

Merudgifter til børn, § 41

8 uger

10 uger

Hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til forældre med handicappede børn, § 42

8 uger

10 uger

Personlige hjælpemidler, § 112

4 uger

6 uger

Tekniske hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning, §§ 112, 113, 116, stk. 1.

8 uger

8 uger for kontor-ekspeditioner på alle 3 paragraffer og 16 uger på hjemmebesøgssager på alle 3 paragraffer

(sager med hjemmebesøg er sager med en langt mere kompleks sagsbehandling end det normalt gælder for kontorsager)

Lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension

Personlige tillæg, § 17

4 uger

 

Ved akut tandlæge- eller medicinbehandling: behandles ansøgning straks

4 uger, dog 6 uger vedrørende hjælp til tandbehandling.

(fristen er en harmonisering med folkepensionister for at sikre mod aldersdiskrimination)

Ved akut tandlæge- eller medicinbehandling: behandles ansøgning straks 

Helbredstillæg, § 18

2 uger

3 uger, dog 6 uger vedrørende hjælp til tandbehandling.

(fristen er en harmonisering med folkepensionister for at sikre mod aldersdiskrimination)

Ved akut tandlæge- eller medicinbehandling: behandles ansøgning straks 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forslag til nye eller ændrede sagsbehandlingsfrister skal i høring i Handicaprådet, Centerrådet (Handicapcenter København), Brugerrådet (Hjemmeplejen), Dialogforum på psykiatriområdet og Ældrerådene. Socialudvalget vil på mødet den 12. juni 2013 få forslag til nye og reviderede sagsbehandlingsfrister til endelig godkendelse.

Anette Laigaard 

                        / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Indstillingen blev udsat
Til top