Mødedato: 03.02.2024, kl. 10:15
Mødested: Comwell Køge Strand, Strandvejen 111, 4600 Køge

Sundhedsfagligt tilsyn med hjemmesygepleje i Socialforvaltningen

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til forslag om forenkling og afbureaukratisering i den nuværende model for det kommunale tilsyn med hjemmesygepleje i Socialforvaltningen. Styrelsen for Patientsikkerhed har efter sundhedsloven til opgave at føre det overordnede tilsyn på sundhedsområdet, herunder med den kommunale hjemmesygepleje. Derudover gennemfører Socialforvaltningen i dag også et selvvalgt sundhedsfagligt tilsyn med hjemmesygeplejen. For at undgå, at der bruges ressourcer på at føre to overlappende sundhedsfaglige tilsyn fremadrettet, foreslår Socialforvaltningen, at forvaltningen fra og med 2024 ikke længere fører kommunalt sundhedsfagligt tilsyn med hjemmesygeplejen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen fra og med 2024 ikke selv gennemfører sundhedsfagligt tilsyn med hjemmesygeplejen.

Problemstilling

Kommunerne har pligt til at føre et årligt tilsyn med, at borgerne får de ydelser og indsatser, der er truffet afgørelse om efter servicelovens §  83 om hjemmepleje (personlig hjælp og pleje, hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet og madservice).

Styrelsen for Patientsikkerhed har, efter sundhedsloven, ansvaret for at føre sundhedsfagligt tilsyn med behandlingssteder, herunder hjemmesygeplejen.

Selv om kommunerne udelukkende er forpligtede til at føre tilsyn med hjemmeplejeydelser efter serviceloven, har Socialforvaltningen i tillæg hertil også gennemført et sundhedsfagligt tilsyn med hjemmesygeplejen. På nuværende tidspunkt føres der således både sundhedsfagligt tilsyn via Styrelsen for Patientsikkerhed og via en privat leverandør, der er indkøbt af Socialforvaltningen til opgaven. 

I Socialforvaltningen leveres hjemmepleje og hjemmesygepleje af den kommunale leverandør Den Sociale Hjemmepleje Center Syd og Center Nord samt de to private leverandører Hjemmehjælpen A/S og Attendo. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har som led i deres afbureaukratiseringsarbejde i 2023 afskaffet deres tilsvarende selvvalgte sundhedsfaglige tilsyn med hjemmesygeplejen.

Løsning

Socialforvaltningen foreslår at afbureaukratisere og forenkle den nuværende ordning ved at afskaffe det selvvalgte kommunale sundhedsfaglige tilsyn på hjemmesygeplejeområdet med virkning fra 2024. Hjemmesygeplejen vil fortsat være omfattet af det statslige sundhedsfaglige tilsyn, som føres af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det sundhedsfaglige tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed har en række målepunkter, hvor der bl.a. er fokus på sundhedsfaglig dokumentation, medicinhåndtering, hygiejne og ansvars- og kompetenceforhold. Styrelsen fører både planlagte tilsyn på baggrund af stikprøver ud fra en risikobaseret tilgang samt reaktive tilsyn, hvis der er en konkret bekymring i forhold til patientsikkerheden, fx på baggrund af henvendelse fra borgere og pårørende eller oplysninger fra patientforeninger i pressen eller lignende.

I Socialforvaltningen fører Styrelsen for Patientsikkerhed aktuelt opfølgende tilsyn med Den Sociale Hjemmepleje, Center Nord, efter at styrelsen den 2. september 2022 gav påbud om at rette op på flere problematiske forhold, der blev konstateret ved det forudgående tilsynsbesøg. Påbuddet er siden opretholdt efter opfølgende tilsynsbesøg i både juni og november 2023. Styrelsen for Patientsikkerhed anerkender dog i den foreløbige rapport efter tilsynsbesøg i november 2023, at der er arbejdet målrettet med de sygeplejefaglige  vurderinger, dokumentation og medicinhåndtering, og har nedjusteret vurderingen fra kategori 3  kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden til kategori 2 større problemer af betydning for patientsikkerheden. Den Sociale Hjemmepleje, Center Nord, fortsætter forbedringstiltag efter dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed frem mod det næste opfølgende tilsynsbesøg.  

Styrelsen for Patientsikkerhed er således rette myndighed for tilsyn med den sundhedsfaglige indsats. Forvaltningen vurderer derudover, at det ikke er hensigtsmæssigt, at hjemmesygeplejen er omfattet af to overlappende sundhedsfaglige tilsyn. Dels kan overlap mellem forskellige tilsyn opleves bøvlet og bureaukratisk for medarbejdere, dels bruger medarbejdere tid på både forberedelse, gennemførelse og opfølgning på tilsynsbesøg, og endelig kan det ekstra kommunale tilsyn skabe unødig uklarhed i forhold til opfølgningen på tilsynet fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Derudover er der mindre direkte udgifter forbundet med begge typer af tilsyn. Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er tilstrækkeligt udbytte af de selvvalgte sundhedsfaglige tilsyn til at opveje ulemperne i form af ressourcetræk og bureaukrati, og at ressourcerne bruges bedre ved at fokusere på kvalitetskravene fra Styrelsen for Patientsikkerhed som den autoritative myndighed. Forslaget skal således også ses i sammenhæng med Socialudvalgets dagsorden om afbureaukratisering.

Afslutningsvis bemærker forvaltningen, at afskaffelse af det selvvalgte kommunale sundhedsfaglige tilsyn med hjemmesygeplejen er i tråd med den praksis, der fra 2023 har været gældende i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Økonomi

Indstillingen er  forbundet med en årlig mindreudgift, svarende til ca. 20.000 kr. i 2024, idet den eksterne leverandør, som gennemfører det lovpligtige kommunale tilsyn med hjemmeplejen, ikke også skal føre sundhedsfagligt tilsyn med hjemmesygeplejen. Mindreudgiften vil indgå i håndteringen af de økonomiske udfordringer i hjemmeplejen. Midlerne forbliver dermed på området.    

Politisk handlerum

Udvalget kan vælge ikke at godkende indstillingen, og i så fald fortsætter den hidtidige praksis, hvor Socialforvaltningen via en ekstern leverandør selv fører sundhedsfagligt tilsyn med hjemmesygeplejen i tillæg til at være omfattet af det statslige sundhedsfaglige tilsyn, der føres af Styrelsen for Patientsikkerhed.   

Videre proces

Det ligger inden for Socialforvaltningens kontrakt med leverandøren af de kommunale tilsyn, at de sundhedsfaglige tilsyn kan vælges fra. Således gennemføres det selvvalgte kommunale sundhedsfaglige tilsyn med hjemmesygeplejen ikke i 2024 og fremefter. Det lovpligtige kommunale tilsyn med hjemmeplejeydelser efter servicelovens § 83 fortsætter.

 

Mikkel Boje

                              / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top