Redegørelse om kommunens håndtering og samarbejde med regionen om støtte til borgere, som udskrives fra psykiatrisk behandling
Resumé
Borgerrepræsentationen behandlede den 25. august 2022 et medlemsforslag om, at Socialforvaltningen skal udarbejde en redegørelse af kommunens håndtering og samarbejde med regionen om støtte til borgere, som udskrives fra psykiatrisk behandling. Medlemsforslaget blev stillet af et bredt flertal og vedtaget uden afstemning. Med denne sag modtager Socialudvalget evalueringen, der vil blive forelagt Borgerrepræsentationen.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget drøfter evalueringens konklusioner og anbefalinger til mulige tiltag.
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at redegørelse om kommunens håndtering og samarbejde med regionen om støtte til borgere, som udskrives fra psykiatrisk behandling, tages til efterretning.
3. at medlemsforslaget om redegørelse af kommunens håndtering og samarbejde med regionen om støtte til borgere, som udskrives fra psykiatrisk behandling, vedtaget på Borgerrepræsentationens møde d. 25. august 2022, jf. bilag 1, hermed er håndteret.
Problemstilling
Episoden i Fields 3. juli 2022 har medført et skærpet fokus på psykiatriområdet og de udfordringer, der eksisterer på området. Region Hovedstaden igangsatte umiddelbart efter hændelsen et udredningsarbejde om den formodede gerningsmands konkrete forløb i den regionale psykiatri, og sagen har bredere set givet anledning til fornyet debat om den såkaldte 10-års plan for psykiatrien.
Socialforvaltningen har også brugt sagen som anledning til at vurdere forvaltningens arbejdsgange og overveje evt. justeringer heraf. Socialforvaltningen har ansvaret for socialpsykiatrien i Københavns Kommune og giver bl.a. hjælp og støtte til borgere, som udskrives fra enten indlæggelse eller ambulant psykiatrisk behandling i Region Hovedstaden. Socialforvaltningen satte selv et arbejde i gang i forhold til at se på egne procedurer, arbejdsgange, sagsbehandling mv. på området.
Det følger af medlemsforslaget, som Borgerrepræsentationen vedtog d. 25. august 2022, at Socialforvaltningen skal udarbejde en redegørelse af kommunens håndtering og samarbejde med regionen om støtte til borgere, som udskrives fra psykiatrisk behandling (se bilag 1 for præcis bestilling). Borgerrepræsentationen forelægges med denne sag redegørelsen.
Løsning
Socialforvaltningen har brugt episoden i Fields som anledning til at se på, hvordan forvaltningen generelt kan forbedre indsatsen over for borgere med sindslidelse, herunder særligt ift. modtagelsen af borgere, der er eller har været i forløb i den regionale psykiatri. Overvejelserne skal ses i sammenhæng med, at Socialforvaltningen i forvejen løbende har arbejdet på at styrke samarbejdet med Region Hovedstadens Psykiatri om fælles borgere og indsatser, herunder sagsbehandlingen og forbedre forvaltningens kontakt med borgere, der har været i kontakt med Region Hovedstadens Psykiatri. Et eksempel på det tætte samarbejde er, at sagsbehandlere fra Socialforvaltningen tager ud på de psykiatriske afdelinger for at forberede udskrivning af de enkelte borgere i samarbejde med borgerne og medarbejderne på den psykiatriske afdeling. Et andet eksempel er, at der er etableret et tæt og godt samarbejde mellem Socialforvaltningen og de enkelte psykiatriske afdelinger i de lokale samordningsudvalg, hvor man drøfter konkrete problemstillinger i samarbejdet om borgerne og udvikler nye løsninger. Region Hovedstaden og Socialforvaltningen har besluttet at fastholde disse lokale samordningsudvalg sideløbende med etableringen af de nye sundhedsklynger, hvor man fremadrettet skal samarbejde om borgerne fra de somatiske og psykiatriske afdelinger under et. Et tredje eksempel er det udgående botilbudsteam, som består af sundhedspersonale fra Region Hovedstaden, og som varetager den psykiatriske behandling og opfølgning for borgere på botilbud, som er henvist til Region Hovedstadens Psykiatri. Botilbudsteamet er opsøgende og kontaktskabende og yder indsatsen i beboerens nærmiljø på botilbuddene. Botilbudsteamets profil har karakter af at være et intensivt ambulant behandlingstilbud, da teamet er udgående og har en akut tilkaldefunktion i almindelig dag tid. Det betyder, at teamet varetager planlagte forløb og samtaler og iværksætter den hjælp og støtte, der skal til i ustabile og akutte faser.
Det bemærkes, at forvaltningens overvejelser om læringspunkter, igangsatte initiativer og forslag til forbedringer først og fremmest fokuserer på myndighedsområdet, herunder særligt modtagelsen af borgere, der har været eller er i behandling i den regionale psykiatri, jf. også medlemsforslaget. Der er således ikke tale om forslag til forbedringer eller løft af den samlede københavnske socialpsykiatri, herunder fx botilbudsområdet. Det skal i forlængelse heraf bemærkes, at der den 27. september 2022 blev indgået en bred politisk aftale om en 10-års plan for psykiatrien, jf. nedenfor.
De væsentligste læringspunkter og igangsatte initiativer fremhæves nedenfor:
- Socialforvaltningen vurderer, at der er potentiale i at igangsætte tiltag, der dog vil kræve yderligere ressourcer. Socialforvaltningen vurderer, at der er potentiale for at forebygge mere omfattende sociale problemer, hvis der kort efter en borgers henvendelse kan sættes ind med bedre guidning og konkret vejledning om hjælpemuligheder og med flere såkaldte “lavtærskeltilbud”, der ikke kræver forudgående udredning, afgørelse og visitation. Socialforvaltningen har i mindre skala gode erfaringer med den forebyggende indsats i regi af Grib København, hvor der bl.a. er fokus på at koble borger til fællesskaber i civilsamfundet. En opnormering af den forebyggende støtte som fx Grib København vil kræve tilførsel af ressourcer. Et andet forslag til en forbedring vil være at tilføre midler til området til oprettelse af flere tilbud til borgere, som den psykiatrisk afdeling vurderer, er færdigbehandlet og som skal have pædagogisk støtte i kommunen. Det vil kunne være flere tværgående tilbud inspireret af Psykiatriens Hus, som er et aktivitets-og samværstilbud for borgere med psykisk sårbarhed/lidelse eller som har sociale problemstillinger, der gør, at der er risiko for isolation. Det vil være tilbud, der også kan inkludere borgere med fx en autismediagnose eller lignende.
- Socialforvaltningen vurderer, at der er potentiale for at skabe et mere helhedsorienteret samarbejde omkring borgere i psykiatrien på tværs af kommune og region. Forvaltningen har en forventning om, at aftalen om 10-årsplanen på psykiatriområdet kan hjælpe med at styrke samarbejdet og tilføre ressourcer til området.
- Socialforvaltningen har genbesøgt arbejdsgange og procedurer relateret til borgere fra psykiatrien. Forvaltningen har været opmærksom på at sikre sig, at arbejdsgange og procedurer er velbeskrevet, og at medarbejderne kender og følger dem.
- Socialforvaltningen har udbredt kendskabet til samarbejdet med Region Hovedstadens Psykiatri i de dele af forvaltningen, hvor medarbejdere kan have kontakt til borgere fra psykiatrien, men hvor medarbejderne ikke udelukkende sidder med borgere med psykiatriske lidelser. Medarbejderne har bl.a. fået gennemgået samarbejdsaftalen mellem kommunerne i Region Hovedstaden, Region Hovedstadens Psykiatri og PLO-Hovedstaden om voksne borgere med psykisk sygdom. Samarbejdsaftalen er derudover blevet en del af introen for nyansatte i yderligere dele af forvaltningen.
Socialforvaltningen bemærker, at der med vedtagelsen af Budget 2023 blev afsat 27,0 mio. kr. på service i 2023, 27,6 mio. kr. i 2024 og 30,0 mio. kr. i 2025 og frem til at nedbringe sagsstammerne og mindske arbejdspresset på området for borgere med sindslidelse, udsatte børn og unge og børn og unge med handicap. Reduktionen i sagsstammerne vil komme både medarbejdere og borgere til gavn, da lavere sagsstammer skaber mindre arbejdspres, bedre sagsbehandling samt en kortere sagsbehandlingstid og bedre service for borgerne, herunder for borgere, der har været i kontakt med psykiatrien.
Læring fra Region Hovedstadens redegørelse
Region Hovedstaden offentliggjorde d. 11. oktober 2022 en pressemeddelelse med seks anbefalinger til forbedringer i psykiatrien. Anbefalingerne kom fra en task force, som regionen nedsatte efter episoden i Fields med henblik på at opnå mulig læring. De seks anbefalinger er relativt overordnede og kortfattede. En af anbefalingerne er samarbejdet med kommunerne. De øvrige fem anbefalinger relaterer sig til regionens arbejde med borgerne. Regionens afdækning af den formodede gerningsmands sygdomsforløb i psykiatrien indeholder personhenførbare oplysninger, og størstedelen af afdækningen er derfor fortrolig og kan ikke offentliggøres, men anvendes til læring internt i Region Hovedstadens Psykiatri.
Læringspunktet, der er relateret til samarbejdet med kommunerne, lyder i pressemeddelelsen: ”Styrket tværsektorielt samarbejde med henblik på, at patienter med forløb i psykiatrien ved behov hurtigt får den rette støtte og hjælp i kommunalt regi.” Socialforvaltningen er enig i, at det er vigtigt at styrke samarbejdet mellem regionen og kommunen, således at borgerne får de bedst mulige forløb og overgange fra Region Hovedstadens Psykiatri til Socialforvaltningen. Regionens anbefalinger vurderes at flugte med Socialforvaltningens overvejelser om allerede igangsatte og nye initiativer, jf. ovenfor
Hele Region Hovedstadens pressemeddelelse kan læses her: https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/SKUD-I-FIELDS-Task-Forcens-afd%C3%A6kning-anbefaler-forbedringer-p%C3%A5-seks-punkter-i-psykiatrien.aspx
Politisk aftale om 10 års plan for psykiatrien
Den 27. september 2022 blev der indgået en bred politisk aftale om en 10-års plan for psykiatrien. Med aftalen igangsættes der indsatser indenfor 16 af de 37 anbefalinger i det faglige oplæg, der dannede grundlag for forhandlingerne. Se bilag 2 for nærmere beskrivelse af initiativerne, herunder Socialforvaltningens foreløbige bemærkninger hertil. Aftaleparterne er enige om, at de aftalte initiativer er første skridt i en længere proces for at forbedre det samlede psykiatriområde og den mentale sundhed, og at den efterfølgende prioritering og rækkefølge løbende skal tilpasses udviklingen på psykiatriområdet over de næste ti år.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Hvis Socialforvaltningen skal kunne styrke eller etablere flere ”lavtærskeltilbud” som fx Grib København og tilbud inspireret af Psykiatriens Hus, som det er beskrevet ovenfor, kræver det tilførsel af midler.
Reduktionen i sagsstammerne som følge af de afsatte midler i Budget 2023 vil komme både medarbejdere og borgere til gavn, da lavere sagsstammer skaber mindre arbejdspres, bedre sagsbehandling samt en kortere sagsbehandlingstid og bedre service for borgerne, herunder for borgere, der har været i kontakt med psykiatrien.
Videre proces
Efter Socialudvalgets drøftelse af evalueringen vil evalueringen blive forelagt Borgerrepræsentationen.
Mikkel Boje
/ Mette Boskov Vedsmand, Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Punktet blev behandlet sammen med dagsordenens punkt 9. Evaluering af forløb og erfaringer i forlængelse af episode - FORTROLIG.
Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet, mens indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen.
Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand, vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.