Magtanvendelsesstatistik 2021
Resumé
Socialudvalget orienteres om antallet af indberettede magtanvendelser for 2021 på Socialforvaltningens bo- og dagtilbud. Magtanvendelsesreglerne er i 2020 blevet ændret, hvilket har medført en skærpelse af praksis for registrering af brugen af stofseler og dermed en stigning i antallet af registrerede magtanvendelser. Antallet af magtanvendelser i 2021 ligger dog på et lavere niveau sammenlignet med 2020 på tværs af forvaltningens målgrupper, hvis registrering af brug af stofseler ikke medtages.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager opgørelse over indberettede magtanvendelser for 2021 til efterretning.
Problemstilling
Det følger af serviceloven og voksenansvarsloven, at kommunalbestyrelsen årligt skal forelægges data om indberettede magtanvendelser på bo- og dagtilbud for børn, unge og voksne borgere med handicap, psykiske lidelser og udsathed. Orienteringen skal også indeholde årsagerne til disse magtanvendelser.
Som følge af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt skal sagen om magtanvendelser forelægges Socialudvalget.
Magtanvendelse er et indgreb i selvbestemmelsesretten og finder sted, når en borger ikke frivilligt medvirker til en given foranstaltning. Borgere, der modtager hjælp efter serviceloven, har – ligesom andre borgere – en række grundlæggende rettigheder som fx bevægelsesfrihed og ret til privatliv. I det daglige arbejde med en borger kan der imidlertid opstå situationer, hvor medarbejderne er nødt til at gøre indgreb i borgerens rettigheder af hensyn til borgeren selv.
Alle indgreb skal opfylde principper som fx mindsteindgrebsprincippet og proportionalitetsprincippet, som betyder, at indgrebet skal stå i et rimeligt forhold til formålet.
Løsning
Der er i 2021 registreret i alt 2.330 indberetninger om magtanvendelse på forvaltningens bo- og dagtilbud på tværs af alle målgrupper mod 1.372 i 2020. Den store stigning skyldes ændring i praksis for registrering og indberetning af påsætning af stofseler på borgere over 18 år med handicap, der ikke kan samtykke. For en uddybende beskrivelse af ændring i praksis for registrering og indberetning af stofseler henvises til bilag 3.
Det samlede antal magtindberetninger renset for stofselepåsætning er 1.012 og således lavere end 2020. En af årsagerne til det faldende antal magtanvendelser kan eksempelvis skyldes øget brug af low arousal-tilgangen, hvilket indebærer, at personalet lærer at træde ud af konflikter. Se nærmere beskrivelse af low arousal-tilgangen i bilag 3.
Indberetningerne om magtanvendelser på forvaltningens bo- og dagtilbud for 2019, 2020 og 2021 fremgår af tabel 1. Socialudvalget bad ved behandling af magtanvendelsesstatistikken for 2020, at der i magtanvendelsesstatistikken for 2021 både indgår tal for 2019 og 2020, da perioden med coronavirus formodes at have haft betydning for antallet af magtanvendelser i 2020 og noget af 2021.
Forvaltningen ser alvorligt på brugen af magt i det sociale arbejde og arbejder kontinuerligt på at nedbringe brugen heraf. Derfor bliver det også løbende drøftet, om der kan anvendes andre pædagogiske tilgange i konfliktfyldte situationer.
Tabel 1. Fordeling af indberettede magtanvendelser på forvaltningens områder 2019, 2020 og 2021
Bilag 1 giver en oversigt over indberettede magtanvendelser fordelt på forvaltningens tilbud, mens bilag 2 indeholder en oversigt over de indberettede magtanvendelser på voksenområdet for 2021 for københavnske borgere, der er visiteret til et privat tilbud eller et tilbud i en anden kommune. Antallet af magtanvendelser i bilag 2 er forskelligt fra bilag 1, idet det kun omhandler de københavnerborgere, som Københavns Kommune har købt pladser til og ikke beboere fra øvrige kommuner. Bilag 3 indeholder en forklaring på udviklingen inden for de enkelte målgrupper og en beskrivelse af de forskellige magtanvendelser, hvorfor det kan være relevant at orientere sig heri.
Kategorisering af magtanvendelser for 2021
Tabel 2 giver en oversigt over fordelingen af magtanvendelser på voksenområdet for 2021. På voksenområdet er det servicelovens kapitel 24, der beskriver de tilladte magtanvendelser. Tabellen er inddelt i magtanvendelser der er efter servicelovens kapitel 24 og magtanvendelser der falder uden for serviceloven. Magtanvendelser, som ikke er nævnt i serviceloven, er i udgangspunkt ulovlige, medmindre de er tilladte efter sundhedsloven, som giver mulighed for såkaldte beskyttende magtanvendelser. Derudover kan der på tilbuddene forekomme magtanvendelser, som anses som ulovlige, men som kan være foretaget i henhold til reglerne om nødret/nødværge.
Tabel 2. Fordeling af magtanvendelser på voksenområderne for 2021
Tilladte magtanvendelser efter servicelovens kapitel 24 kan fx være situationer, hvor personalet fører borgeren tilbage til dennes bolig, fordi borgeren er til fare for sig selv eller andre. Magtanvendelse uden for servicelovens kapitel 24 kan fx være situationer med akutte hospitalsbesøg eller tilskadekomst. Det kan være så akut, at lægen ikke har kunnet nå at benytte sundhedslovens bestemmelser om somatisk tvang. I sådanne situationer kan medarbejdere være tvunget til at fastholde en borger ud fra sigtet om at yde omsorg for borgeren, f.eks. ved at lægge pres på en flænge i hovedbunden, mens man afventer ambulance.
Tabel 3 giver en oversigt over fordelingen af indberettede magtanvendelser på børne- og ungeområdet. På børne- og ungeområdet er det voksenansvarsloven og folkeskoleloven der beskriver de tilladte magtanvendelser. Magtanvendelserne er delt op efter, om de falder inden for de tilladte magtanvendelser, der er beskrevet i voksenansvarsloven (§§ 8-14, 16 og 19), eller om der er tale om magtanvendelser, der falder uden for disse bestemmelser.
Tabel 3. Fordeling på børne- og ungeområderne for 2021
Tilladte magtanvendelser efter voksenansvarsloven og folkeskoleloven kan være situationer, hvor personalet fx fastholder et barn eller en ung, fordi vedkommende er til fare for sig selv eller andre. Magtanvendelser uden for voksenansvarsloven omhandler fx situationer, hvor en mindre indgribende foranstaltning kunne have været anvendt, eller når der er tale om nødret/nødværge, der hører under straffeloven.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget får i efteråret 2023 en opgørelse over indberettede magtanvendelser for 2022.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand, kontorchef Eva Stokbro Jensen, tilbudslederen Maibritt Goldman og afdelingsleder Jesper Bertram Andreasen deltog under punktets behandling.