Mødedato: 02.11.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets oktoberprognose 2016

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende regnskabsprognose pr. oktober 2016.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1.  at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. oktober 2016.

Problemstilling

Socialudvalget skal ifølge Cirkulære for budgetopfølgning 2016 aflevere regnskabsprognose til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget d. 22. november 2016.

Løsning

Som det fremgår af tabel 1 over forventet regnskab 2016 forventer Socialforvaltningen balance på servicedriften, anlæg og finansposter. På efterspørgselsstyrede overførsler forventes et mindreforbrug14,5 mio. kr.

Tabel 1: Forventet regnskab 2016 pr. oktober, mio. kr.

Bevilling

Korrigeret budget inkl. forventede korrektioner 2016

Forventet regnskab 2016

Forventet afvigelse efter korrektioner

Procentvis afvigelse (pct.)

Servicedrift

5231,2

5231,2

0,0

0,0%

Børnefamilier med særlige behov

1404,2

1380,6

23,6

1,7%

Hjemmepleje

350,1

339,8

10,3

2,9%

Borgere med sindslidelse

788,8

788,8

0,0

0,0%

Udsatte voksne

502,3

500,2

2,1

0,4%

Borgere med handicap

1922,8

1963,2

-40,4

-2,1%

Tværgående opgaver og administration

263,0

258,6

4,4

1,7%

Overførsler mv.

1372,1

1357,6

14,5

1,1%

Anlæg, i alt

27,5

27,5

0,0

0,0%

Finansposter, i alt

4,2

4,2

0,0

0,0%

I alt

6635,0

6620,4

14,5

0,2%

Note: Afrundinger kan betyde, at ikke alle summer i tabellen stemmer på decimaler.

Det er generelt gældende for prognosen, at alle bevillingsområder har udvist tilbageholdenhed i år grundet de budgetmæssige udfordringer på handicapomrdet, hvilket er medvirkende til at sikre balance på servicedriften.

Som det fremgår af tabel 1 dækker balancen på servicedriften over en række mer- og mindreforbrug på de enkelte bevillingsområder. Således forventes et merforbrug under Borgere med handicap svarende til 40,4 mio. kr. Merforbruget skyldes stigende enhedspris og aktivitet på køb af døgninstitutioner og opholdssteder til børn og unge med handicap samt enkelte meget omkostningstunge enkeltsager. Merforbruget forventes dækket af mindreforbrug under områderne Børnefamilier med særlige behov (23,6 mio. kr.), Hjemmepleje (10,3 mio. kr.), Tværgående opgaver og administration (4,4 mio. kr.) og Udsatte voksne (2,1 mio. kr.). For at opnå balance på servicedriften har forvaltningen herudover iværksat en række udgiftsreducerende tiltag på handicapområdet.

Styringsmæssigt har forvaltningen særligt fokus på området for borgere med handicap. Socialforvaltningen har derfor iværksat en budgetanalyse samt iværksat en række handleplaner med henblik på at reducere forbruget på handicapområdet. Dette vil, sammenholdt med forvaltningens igangværende målgruppeanalyse på børneområdet, ligeledes kunne sikre et godt udgangspunkt for at overholde budgettet på handicapområdet i 2017.

Borgere med sindslidelse har i 2016 fået tilført 4,7 mio. kr. ifm. Budgetaftale 2017 til håndtering af påbud på det socialpsykiatriske område og flytning af farlige borgere. Disse midler anvendes fuldt ud, og der forventes balance på området.

Socialforvaltningen forventer desuden et mindreforbrug på Efterspørgselsstyrede overførsler på 14,5 mio. kr. primært som følge af lavere aktivitet på førtidspension samt balance på anlæg og den budgetterede del af finansposter. På øvrige balanceforskydninger under finansposter forventes balance.

Forventede afvigelser på servicedriften opgjort på målgruppeområder (jf. tabel 1)

På området for Børnefamilier med særlige behov forventes et mindreforbrug23,6 mio. kr. Mindreforbruget består primært af et mindreforbrug på hovedaktiviteten Foranstaltninger og tidlig indsats, som primært skyldes stigende indtægter fra salg af pladser til andre kommuner. Dertil udviser hovedaktiviteten Dagbehandling og fleksible indsatser et  mindreforbrug pga. lavere aktivitet svarende til et fald på 5 pct., som skyldes, at det har været muligt at begrænse tilgangen til dagbehandling ved hjælp af forskellige forebyggende tiltag og dermed beholdt flere børn i almenskolen. Forvaltningen undersøger pt. om der er en målgruppeforskydning mellem udsatte børn og børn med handicap. Herudover forventes et mindreforbrug på hovedaktiviteten Sikrede institutioner svarende til et fald på 33 pct., som skyldes et lavere antal fremstillinger i dommervagten end forventet.

På området Hjemmepleje forventes et mindreforbrug10,3 mio. kr., som primært skyldes, at Socialforvaltningen i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tidligere har gennemført et udbud vedr. private leverandører, som har sænket enhedsprisen for køb af hjemmehjælp hos private leverandører gennem 2015 – mindreforbruget i 2016 er således en videreførelse heraf. Derudover har forvaltningen flyttet ressourcekrævende borgere til tilsvarende, men billigere foranstaltninger.

På området for Borgere med sindslidelse forventes balance. Hovedaktiviteten Døgntilbud til borgere med sindslidelse udviser et merforbrug, som primært er relateret til køb af pladser på midlertidige botilbud grundet stigende enhedspriser, som skyldes en generel tendens om øget støttebehov til denne målgruppe. Merforbruget på Døgntilbud til borgere med sindslidelse modsvares af et mindreforbrug på hovedaktiviteten Færdigbehandlede patienter og Foranstaltninger til borgere med sindslidelse. Mindreforbruget på Færdigbehandlede patienter skyldes færre liggedage end først forventet svarende til et fald på 10 pct., mens mindreforbruget på Foranstaltninger til borgere med sindslidelse skyldes en forsinkelse i anvendelsen af midler til implementering af fleksibel bostøtte samt administrativ tilbageholdenhed. 

På området for Udsatte voksne forventes et mindreforbrug på 2,1 mio. kr.  Mindreforbruget skyldes primært, at Krisecentre udviser et mindreforbrug på 2,1 mio. kr. som følge af faldende aktivitet svarende til 3 pct.

På området for Borgere med handicap forventes merforbrug på 40,4 mio. kr. Merforbruget består primært af et merforbrug på hovedaktiviteten Foranstaltninger til børn og unge med handicap på 36,8 mio. kr. som primært skyldes stigende enhedspris på køb af døgninstitutioner og opholdssteder som følge af at målgruppen i stigende grad er udadreagerende. Herudover eksisterer der enkelte meget omkostningstunge enkeltsager. Hovedaktiviteten Dagbehandling og fleksible skoleindsatser udviser et merforbrug på 9,0 mio. kr. som følge af stigende aktivitet svarende til 40 pct.. Forvaltningen undersøger pt., om der er en målgruppeforskydning mellem udsatte børn og børn med handicap.

Hovedaktiviteten Døgntilbud til borgere med handicap udviser et mindreforbrug på 9,4 mio. kr. som følge af generel tilpasning på området i forbindelse med håndtering af udfordringen på området for børn med handicap.

På området for Tværgående opgaver og administration forventes et mindreforbrug4,4 mio. kr. Mindreforbruget kan overordnet henledes til generel tilbageholdenhed, som følge af udfordringer på handicapområdet, med vakante stillinger, som ikke er genbesat i 2016, samt udskydelse og annullering af interne projekter. Hertil kommer en lavere afregning vedrørende arbejdsskadeforsikring end budgetteret.

Efterspørgselsstyrede overførsler forventes at udvise et mindreforbrug på 14,5 mio. kr., som primært er sammensat af mindreforbrug på førtidspension samt et merforbrug på sociale ydelser. Mindreforbruget på Førtidspension skyldes hovedsageligt et større fald i antallet af førtidspensionister end forudsat i budget 2016. Mindreforbruget modsvares i nogen grad af et merforbrug på Sociale ydelser som følge af en stigning i antallet af borgere, som tilkendes tabt arbejdsfortjeneste.

Anlæg udviser balance.

På den budgetterede del af finansposter forventes balance. På de øvrige balanceforskydninger under finansposter forventes ligeledes balance.

Uddybende forklaringer på de enkelte områders afvigelser på hovedaktiviteter fremgår af bilag 1, Uddybende prognoseforklaringer.

3. Kvartalsregnskab 2016

3. Kvartalsregnskab 2016 er vedlagt som bilag 2.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges Økonomiudvalget en samlet prognose for hele kommunen.

Socialudvalget vil blive særskilt orienteret om resultatet af den igangsatte målgruppeanalyse mellem udsatte børn og børn med handicap.

 

Nina Eg Hansen

                                  / Siggi Wünsche Kristoffersen     

 

Beslutning

Kontorchef Siggi Kristoffersen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top