Mødedato: 02.11.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udvidelse af projektet "Styrket indlæring, bedre skolegang"

Se alle bilag

Socialforvaltningen skal godkende, at Socialforvaltningen i efteråret 2017 søger A.P. Møller Fonden om midler til en udvidet version af projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen søger A.P. Møller Fonden om midler til en udvidet version af anden fase af projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”, som skal forløbe i perioden 2017-2021.

Problemstilling

Socialudvalget godkendte d. 1. juni 2016, at Socialforvaltningen igangsatte projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”, og at Socialforvaltningen modtog tilskud fra Egmont Fonden til projektets første fase, samt at Socialforvaltningen i efteråret 2016 ville søge Egmont Fonden om 11,1 mio. kr. til projektets anden fase. Efter dialog med Egmont Fonden, der ønsker at se en koordineret ansøgning om støtte til en udvidet version af projektet, ønsker Socialforvaltningen at sende en samlet ansøgning til Egmont Fonden og A.P. Møller Fonden om en udvidet anden fase af ”Styrket indlæring, bedre skolegang”.

Løsning

Forvaltningen udviklede i samarbejde med Gladsaxe Kommune og Syddansk Universitet projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”. Projektet omhandler udvikling og afprøvning af en indsatsmodel til opsporing, behandling og forebyggelse af traumer hos udsatte børn og unge samt forskning i sammenhængen mellem traumer og indlæring. Den overordnede målsætning for projektet er at skabe en målrettet indsats, der forebygger og behandler traumer, så udsatte børn og unge, der lider af traumer i større eller mindre grad, kan få en god skolegang og mulighed for at skabe sig et godt liv med uddannelse og job på lige vilkår med deres jævnaldrende (se bilag 1 for flere detaljer om projektet).

Projektets første fase blev godkendt af Socialudvalget juli 2016 og afsluttes april 2017. Anden fase af projektet skal starte i foråret 2017 og løber til 2020. Udvidelsen af projektets anden fase vil bestå af:

  • Udvidelse af projektperioden med ét år, til 2021

  • Indsatsen gøres bydækkende

  • Udvidelse af målgruppen fra 120 til 1.500 børn (ca. 300 børn pr. år). Til sammenligning har Københavns Kommune et børnetal på næsten 66.500 børn i alderen 5-17 år. Det vides ikke, hvor stor en andel af disse, der har traumer og dermed tilhører projektets potentielle målgruppe.

  • Udvidelse af budgettet med 16 mio. kr.

  • En udvidet forsknings- og evalueringsdel

Projektet er et kompetence- og metodeudviklingsprojekt, og vil ikke medføre merudgifter for forvaltningen efter projektperioden.

Socialforvaltningen har, i forbindelse med A.P. Møller Fondens udmelding om fondens øremærkning af 750 mio. kr. til det sociale område, nedsat en styregruppe og en arbejdsgruppe, som har til formål:

  • At sikre, at der søges til projekter, der understøtter principperne i Socialstrategien og Pejlemærkerne.
  • At sikre, at de projekter, Socialforvaltningen søger om støtte til, har en bæredygtig forankrings- og driftsplan, så der ikke opstår ufinansierede finansieringsbehov efter puljeudløb.

Der har været afholdt møder i såvel styregruppe og arbejdsgruppe, og der har været dialog med fonden og Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der er desuden planlagt en dialog med civilsamfundsaktører med henblik på fælles ansøgninger til fonden. SUD vil primo 2017 modtage en orientering om kommende ansøgninger til A.P. Møller Fonden.

Økonomi

Hvis Socialforvaltningen får tilsagn om midlerne, og Socialudvalget derefter godkender modtagelsen af midlerne, forpligter det Københavns Kommune til en medfinansiering på op til 7,8 mio. kr. Egenfinansieringen, som blev godkendt af Socialudvalget d. 1. juni 2016, vil findes indenfor Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, og dækker fondsmoms på 4,86 mio. kr. og frikøb af medarbejdere for 2,95 mio. kr. Besparelserne forventes at findes i børnefamilieenhedernes foranstaltningsbudget. Den tidligere indsats, som projektet indebærer, forventes nemlig at medføre kortere og mindre indgribende foranstaltninger samt færre børn og unge, der modtager flere foranstaltninger i forlængelse af hinanden.

Budgettet for projektets anden fase udgør samlet 35,6 mio. kr. i perioden 2017-2021. Udover egenfinansieringen, søges de resterende 27,8 mio. kr. af det samlede budget i A.P. Møller Fonden og i Egmont Fonden. Socialforvaltningen søger Egmont Fonden om 9,25 mio. kr. og A.P. Møller Fonden om 18,5 mio. kr.

Videre proces

Den koordinerede ansøgning blev sendt til de to fonde d. 7. oktober 2016, med forbehold for politisk godkendelse.

 

Nina Eg Hansen /

                                            Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Konst. kontorchef Eva Stokbro Jensen og vicekontorchef Mie Rohde Laursen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top