Mødedato: 02.11.2011, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Revision af Københavns Kommunes strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier

Se alle bilag

Københavns Kommunes strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier blev udarbejdet i 2009. Strategien skal revideres ultimo 2011, jævnfør Socialudvalgets tidligere beslutning. Socialforvaltningen stiller i denne indstilling forslag til mål og fokusområder i en revideret strategi.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. At Socialudvalget drøfter de foreslåede mål og fokusområder i den reviderede strategi.

Problemstilling

Kommunens strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (bilag 1) blev udarbejdet i 2009 og har nu fungeret i ca. to år. Socialforvaltningen vil revidere strategien, så den er tilpasset de aktuelle udfordringer på området, og har derfor igangsat en revision af strategien. Revisionen er endnu i startfasen og kommer til at forløbe over efteråret og vinteren 2011.
Som optakt til revisionen modtog Socialudvalget den 4. maj 2011 en opfølgning på strategi og pejlemærker på børneområdet til efterretning. Herudover har forvaltningen udarbejdet en status på fokusområderne i den nuværende strategi (bilag 2).
Med denne indstilling ønsker Socialforvaltningen, at Socialudvalget drøfter de foreslåede fokusområder og mål for den reviderede strategi, herunder om der er ønsker til andre emner, som strategien skal belyse.

Løsning

Socialforvaltningen har de sidste to år arbejdet intenst med at implementere strategien for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier. Statussen på strategien viser, at vi er nået langt, og at udviklingen på de fleste områder går i den ønskede retning (se bilag 2). 
Det er samtidig vurderingen, at strategiens fokusområder med enkelte justeringer stadig er helt centrale hjørnestene for at kunne udvikle området til gavn for udsatte børn, unge og deres familier. På den baggrund ønsker Socialforvaltningen i forbindelse med revisionen af strategien at fastholde retningen i strategien og strategiens fokusområder.

Socialforvaltningen foreslår derfor, at den reviderede strategi kommer til at bestå af følgende syv fokusområder, hvor af to er nye i forhold til den nuværende strategi:

  1. Tidlig indsats i forhold til udsatte børn og unge
  2. Skolegang og støtte til udsatte børn og unge i almenområdet (nyt forkusområde)
  3. Indsisterende indsats i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge
  4. God overgang til voksenlivet for udsatte unge (nyt forkusområde) 
  5. Udvikling af anbringelsesviften 
  6. Bedre myndighedsarbejde 
  7. En mere vidensbaseret praksis (tværgående fokusområde) 

Som det fremgår nedenfor, samt af bilag 3, er fokusområde 1, 2 og 3 knyttet direkte til de politiske pejlemærker. Fokusområde 5, 6 og 7 vedrører organisatoriske forhold og aktiviteter, der skal sætte forvaltningen i stand til at nå målene for de udsatte børn og unge.

Nedenfor beskrives fokusområderne og målene for de enkelte fokusområder. For at sikre sammenhæng med pejlemærkerne på børneområdet, anvendes pejlemærkemålene på de områder, hvor det er relevant (se desuden bilag 3).


Fokusområde 1: Tidlig indsats i forhold til udsatte børn og unge

Dette fokusområde handler overordnet om at styrke den tidlige og forebyggende indsats. Under fokusområdet har Socialforvaltningen blandt andet arbejdet på at synliggøre vores åbne og anonyme tilbud overfor udsatte børn, unge og familier. Det har betydet en kraftig stigning i antallet af nye henvendelser til ungerådgivninger og familierådgivninger på hhv. 41 % og 20 %. Ligeledes har vi sænket gennemsnitsalderen for børn og unge, der modtager sociale foranstaltninger. Det indikerer, at vi får kendskab til udsatte børn og unge tidligere og dermed kan sætte tidligere ind med relevant støtte (se bilag 2). Et andet centralt element i en effektiv tidlig indsats er, at familien og andre aktører omkring barnet indrages aktivt i løsningen af problemerne, da problemerne sjældent knytter sig til barnet alene. På dette område har vi desværre ikke set den ønskede udvikling endnu.

Selv om vi samlet st er nået langt i forhold til at styrke den tidlige og forebyggende indsats overfor udsatte børn og unge, ønsker Socialforvaltningen at arbejde videre med og styrke dette fokusområde yderligere i den reviderede strategi.

Der foreslås følgende mål for fokusområdet:

  • Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes inden det bliver en sag i Socialforvaltningen (kvalitativ opfølgning) 
  • Faldende gennemsnitsalder ved første foranstaltning
  • I alle sager er familie og/eller netværk inddraget i undersøgelses- og handleplansarbejdet

På længere sigt vil en succesfuld tidlig indsats i forhold til udsatte børn og unge desuden kunne afspejle sig i, at den positive udvikling, hvor færre børn og unge har anbringes uden for hjemmet, fortsættes.

Fokusområde 2: Skolegang og støtte til udsatte børn og unge i almenområdet (nyt fokusområde)

Vi ved, at skolegang har afgørende betydning for børn og unges muligheder for at klare sig senere i livet. Desværre er det bekymrende skolefravær blandt udsatte børn og unge højt, og en del fuldfører ikke 9. klasse. Derfor handler dette nye fokusområde om at sikre, at udsatte børn og unge får en kvalificerende skolegang. Dette fokusområde ligger således i gråzonen mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, og forudsætter derfor et tæt samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Et centralt element under fokusområdet er at støtte udsatte børn og unge i at forblive i almenområdets skole- eller fritidtilbud, og dermed modvirke eksklusion. For de børn, som har behov for et specialtilbud, vil Socialforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejde på, at også de får en adgangsgivende eksamen, og at så mange som muligt evt. med støtte sluses tilbage til almenområdets skoletilbud, eller bibeholder kontakt til almenområdet f.eks. i form af fritidstilbud. Endelig vil Socialforvaltningen gerne arbejde videre med at kvalificere tilbuddene på forvaltningens interne skoler.

Der foreslås følgende mål for fokusområdet:

  • Det ulovlige, bekymrende skolefravær blandt udsatte børn og unge falder
  • Flere udsatte børn og unge fuldfører 9. klasse

Fokusområdet Skolegang og støtte til udsatte børn og unge i almenområdet er et nyt fokusområde i strategien. Med indarbejdelsen af dette fokusområde matches alle de politisk vedtagne pejlemærker på børneområdet af et fokusområde i strategien (se bilag 3). Målene for fokusområdet er identiske med indikatorerne for pejlemærket Flere udsatte børn og unge for en kvalificerende skolegang.

Fokusområde 3: Insisterende indsats overfor kriminelle og kriminalitetstruede unge

Socialforvaltningen har de seneste år arbejdet målrettet med at udvikle de sociale indsatser for at undgå, at unge mennesker kommer ind på en kriminel løbebane. Udover at kriminalitet er en belastning for de unge selv, er det en belastning for pårørende, netværket omkring den unge og samfundet som hele. Det skal Socialforvaltningen være med til at arbejde på at undgå for alle børn og unge i København. Derfor ønsker forvaltningen med dette fokusområde at fortsætte arbejdet med at forebygge kriminalitet blandt unge, og hjælpe dem, der er kommet ind på en kriminel løbebane, på ret kurs igen. Målgruppen for fokusområdet er således både kriminalitetstruede unge, som f.eks. har brug for hjælp til at finde mere pro-sociale fritidsaktiviteter og kriminelle unge, som har brug for massiv hjælp til at komme ud af kriminaliteten.

Der foreslås følgende mål for fokusområdet:

  • Færre udsatte unge begår personfarlig eller alvorlig kriminalitet

Målet for fokusområdet er identisk med indikatoren for pejlemærket Færre udsatte børn og unge ender i kriminalitet.

Fokusområde 4: God overgang til voksenlivet for udsatte unge (nyt fokusområde)

Det er erfaringen, at udsatte unge ofte møder særlige vanskeligheder i forbindelse med overgangen til voksenlivet. Det kan skyldes utilstrækkelige praktiske færdigheder til at mestre deres hverdag og sociale situation, manglende rollemodeller eller støtte fra forældre og netværk, manglende selvværd mv. En god overgang fra "børnesystemet" til voksenlivet er derfor afgørende for, at disse unge ikke tabes. For at sikre dette vil Socialforvaltningen med dette nye fokusområde stille skarpt på overgangen til voksenlivet for gruppen af udsatte unge.
Med fokusområdet vil Socialforvaltningen arbejde på at støtte de udsatte unge, der har behov for det, i at komme i uddannelse eller arbejde, samt sikre at en eventuel overgang fra "børnesystemet" til andre systemer er velplanlagt og sker glidende. Dette forudsætter et tæt samarbejde mellem særlig Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Der foreslås følgende mål for fokusområdet:

  • Flere udsatte unge gennemfører en ungdomsuddannelse

Fokusområde 5: Udvikling af anbringelsesviften

De børn, der anbringes uden for hjemmet, er nogle af dem, der har det allersværest. Derfor er et særligt fokusområde i strategien at udvikle anbringelsesområdet og styrke kvaliteten af de eksisterende anbringelsestilbud. Med den hidtidige indsats har Socialforvaltningen blandt andet arbejdet på at øge kvaliteten af anbringelserne ved, at alle institutioner skal have klare mål for deres indsats og velbeskrevne metoder til at nå målene. Dette arbejde er i fuld gang rundt omkring på kommunens institutioner. Derudover har vi oprettet en ny institution, der arbejder efter evidensbaserede metoder, og vi arbejder med at udvikle mere fleksible anbringelsestilbud. Ligeledes arbejder forvaltningen på at øge andelen af børn og unge anbragt i netværket eller i en plejefamilie, da forskning viser, at denne type anbringelser i mange tilfælde giver mere stabile anbringelsesforløb.
Det er generelt vurdringen, at der med strategien er sat gang i en udvikling af anbringelsesområdet med fokus på fleksible anbringelser af høj socialfaglig kvalitet, men at der stadig er potentiale for fortsat udvikling af området. Derfor ønsker forvaltningen, at anbringelsesområdet fortsat skal være et strategisk fokusområde. Ud over videreførelsen af ovenstående aktiviteter, vil vi arbejde for at blive endnu bedre til at understøtte, at de anbragte børn og unge bibeholder kontakt og relationer til deres forældre og øvrige netværk, samt at de anbragte børn og unge, i det omfang det er muligt, inkluderes i almensamfundets skoler og fritidstilbud.

Der foreslås følgende mål for fokusområdet:

  • Anbragte børn og unge får øget trivsel under anbringelsen
  • Færre sammenbrud blandt anbragte børn og unge

Fokusområde 6: Bedre myndighedsarbejde

Myndighedsarbejdet på børneområdet i Københavns Kommune ligger generelt på et højt niveau. F.eks. afsluttes den børnefaglige undersøgelse efter § 50 indenfor 4 måneder i over 90 % af sagerne, og der er udarbejdet handleplaner i 98 % af sagerne. Dette høje niveau skal fastholdes, da myndighedsarbejdet er grundlaget for den øvrige indsats, som forvaltningen yder udsatte børn og familier. Samtidig vil forvaltningen gerne kvalificere myndighedsarbejdet yderligere f.eks. ved at blive bedre til at inddrage familie og/eller netværk i forbindelse med undersøgelses- og handleplansarbejdet. Derfor ønsker Socialforvaltningen at arbejde videre med fokusområdet Bedre myndighedsarbejde.

Der foreslås følgende mål for fokusområdet:

  • Alle børnefaglige undersøgelser efter § 50 afsluttes indenfor fire måneder
  • Der er handleplaner i alle sager, og der følges rettidigt op på handleplanerne
  • Kvaliteten af sagsarbejdet og sagsbehandlingsprocessen øges

Fokusområde 7: En mere vidensbaseret praksis (tværgående fokusområde)

Siden strategien blev udarbejdet i 2009 er der arbejdet målrettet med at gøre den sociale indsats overfor udsatte børn og unge mere videns- og evidensbaseret. Det har blandt andet resulteret i indførelsen af evidensbasererede programmer, oprettelsen af en evidensbaseret institution og udviklingen af Forandringskompasset. Arbejdet med at blive en mere videns- og evidensbaseret organisation er dog et langt, sejt træk. Derfor ønsker Socialforvaltningen at videreføre fokusset herpå i den reviderede strategi. Som noget nyt vil Socialforvaltningen dog gøre fokusområdet tværgående. Det betyder, at det under alle fokusområderne skal indtænkes, hvordan praksis kan gøres mere vidensbaseret, og der skal arbejdes med, hvordan denne viden kan anvendes fremadrettet. Navnet på fokusområdet ændres til ”En mere vidensbaseret praksis”.
Der fastsættes ikke selvstændige mål for dette fokusområde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Socialudvalgets drøftelse udarbejder Socialforvaltningen et udkast til en revideret strategi. Udkastet drøftes løbende med Socialforvaltningens tænketank på børneområdet, hvor blandt andet de faglige organisationer er repræsenteret.

I slutningen af 2011 får Socialudvalget udkastet til godkendelse, hvorefter det sendes i høring blandt interne og eksterne interessenter på børneområdet. I starten af 2012 foreligges den reviderede strategi endeligt for Socialudvalget. 

 
 

         Anette Laigaard

                                                                  /Sven Bjerre


Beslutning

Kontorchef Ane K Christensen deltager under punktets behandling

Indstillingen blev godkendt

Til top