B-sag: Ansøgning til pulje til afprøvning af ambulant rådgivning og sociale indsatser til voldsramte og voldsudøvere
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen i samarbejde med Mødrehjælpen, LOKK og Dialog mod Vold har ansøgt Social- og Indenrigsministeriets pulje ”Afprøvning af ambulant rådgivning og sociale indsatser” til voldsramte og voldsudøvere om 18,7 mio. kr.
- at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens forslag til den påkrævede kommunale medfinansiering i form af et budgetnotat ”Styrket indsats overfor vold i nære relationer” på 1,561 mio. kr. i 2016 og 1,557 mio. kr. i 2017 og 2018, og at budgetnotatet indgår i budgetforhandlingerne for 2016.
Problemstilling
Vold i nære relationer har store fysiske, psykiske og menneskelige konsekvenser for både den voldsramte og voldsudøveren. Vold i hjemmet har ligeledes store konsekvenser for børn i voldsramte familier, da disse har en øget risiko for at tage et voldsmønster med ind i deres relationer i voksenlivet.
En tidlig og forebyggende indsats er derfor afgørende, når det gælder om at mindske skadevirkningerne af volden. I dag er en stor del af indsatsen for voldsramte borgere imidlertid koncentreret på krisecentrene. Socialforvaltningen ønsker derfor at styrke den tidlige indsats over for vold i hjemmet og derved forebygge, at voldsramte familier må tage ophold på krisecentre.
I forbindelse med satspuljeaftalen for 2015-2018 har Social- og Indenrigsministeriet udbudt en pulje til afprøvning af ambulant rådgivning og sociale behandlingsindsatser til både voldsramte og voldsudøvere. Formålet med puljen er at reducere skadevirkningerne af vold og understøtte voldsudøvere og voldsudsatte i at etablere et liv fri af vold. Puljen er målrettet borgere, der ikke er indskrevet på et krisecenter. Puljen er på 18,7 mio. kr., og der er et krav i puljen om kommunal medfinansiering på mindst 25 % af de samlede udgifter.
Løsning
Socialforvaltningen har ansøgt puljen sammen med Mødrehjælpen, LOKK – landorganisationen af kvindekrisecentre og Dialog mod Vold. I partnerskab med organisationerne ønsker Socialforvaltningen at igangsætte et projekt, der skal medvirke til, at voldsramte og voldsudøvere opnår et liv fri af vold. Projektet skal bidrage til, at den enkelte borger får større kontrol over sit eget liv og mulighed for at deltage i samfundet, jf. Socialudvalgets pejlemærke om at flere københavnere i højere grad skal mestre eget liv. Socialforvaltningen forventer, at et tæt samarbejde med organisationerne vil medvirke til en stærkere indsats over voldsramte og voldsudøvere.
Effekten af projektet er blandt andet, at den enkelte deltager opnår en større tro på sig selv, en forbedret evne til at bryde med vold og større tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Det er derfor også forvaltningens forventning, at projektet kan være med til at reducere antallet af indskrivninger og genindskrivninger på krisecentre. Forvaltningen forventer endvidere, at projektet kan forebygge en negativ følelsesmæssig og social udvikling hos børn i voldsramte familier og dermed på længere sigt forhindre, at børnene vokser op og selv bliver voldsudøvere.
I projektet vil de tre organisationer tilbyde kortere rådgivningsforløb samt længere behandlingsforløb til voldsudsatte, der ikke er indskrevet på krisecentre, samt til voldsudøvere. LOKK og Mødrehjælpen tilbyder henholdsvis ambulant rådgivning og behandlingsforløb til voldsramte, men Dialog mod Vold tilbyder ambulant rådgivning og behandlingsforløb til voldsudøvere og en eventuel partner. Særligt for projektet er den øgede fokus på behandling til voldsudøveren og muligheden for behandlingstilbud til voldsudsatte mænd. Det forventes, at ca. 390 borgere vil modtage et længerevarende behandlingsforløb, og ca. 700 borgere vil modtage ambulant rådgivning i projektperioden.
Som led i projektet ønsker Socialforvaltningen at opstarte en opsøgende indsats i forhold til at opspore både voldsudsatte og voldsudøvere, der ikke selv henvender sig til krisecentre eller rådgivningstilbud. Voldsudsatte og voldsudøvere er sårbare målgrupper, som ofte oplever praktiske og følelsesmæssige barrierer for at modtage rådgivning og sociale indsatser. Fx er nogle af dem ikke parate til at erkende, at de har et problem og til at søge hjælpe for det. Andre kender derimod ikke de hjælpemuligheder, der findes, eller oplever det vanskeligt at komme i kontakt med hjælpetilbuddene i projektet.
De opsøgende rådgivere, der blandt andet skal identificere og skabe kontakt til de voldsramte og voldsudøvere der, hvor de befinder sig og hjælpe dem med at komme i kontakt med de forskellige tilbud i projektet. Der vil være særskilt fokus på at udvikle nye tilgange og opnå erfaringer med at komme i kontakt med målgrupperne, især voldudøvere. De opsøgende rådgivere vil derudover sammen med projekts projektleder få til opgave at etablere et konkret og målrettet samarbejde med andre aktører og myndigheder, fx Bydelsmødre, politi, skadestuer, praktiserende læger, Mandecentret og boligforeninger mv. med henblik på at opnå kontakt til og henvise voldsudsatte og voldsudøvere til partnerskabets forskellige tilbud.
Økonomi
Puljen er på 18,7 mio. kr. for perioden 2015-2018, og der udvælges én kommune til at afprøve indsatserne. Der er i puljen et krav om kommunal medfinansiering på mindst 25 % af de samlede udgifter, hvilket svarer til 4,675 mio. kr. Det samlede budget for projektet i perioden er således 23,375 mio. kr. Midlerne skal primært anvendes til at finansiere den ambulante rådgivning, de sociale behandlingsindsatser og driften af projektet, herunder løn til projektleder og opsøgende medarbejdere.
Det er ikke muligt at finansiere kommunens deltagelse i projektet inden for Socialudvalgets egen ramme. Socialforvaltningen har derfor udarbejdet et ønskeforslag ”Styrket indsats overfor vold i nære relationer” for den kommunale medfinansiering, der skal indgå i budgetforhandlingerne for 2016.
Hvis der opnås tilsagn fra Social- og Indenrigsministeriet, vil Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget blive tilpasset med de tilførte midler. Hvis ministeriet ikke imødekommer ansøgningen, vil eventuelt tildelte midler til projektet i budgetforhandlingerne for 2016 blive tilbageført til kassen.
Videre proces
Såfremt Socialudvalget godkender ansøgningen om midler fra puljen ”Afprøvning af ambulant rådgivning og sociale indsatser”, og Social- og Indenrigsministeriet imødekommer ansøgningen, vil Socialforvaltningen indgå et formelt partnerskab med Mødrehjælpen, LOKK og Dialog mod Vold. De forskellige indsatser i projektet vil derefter blive igangsat. Ved projektperiodens udløb vil Socialstyrelsen og en ekstern evaluator udarbejde en endelig evaluering. Socialforvaltningen og organisationerne vil derefter vurdere, hvorvidt rådgivnings- og behandlingsforløbene samt den opsøgende indsats skal videreføres.
Socialforvaltningen forventer et svar på ansøgningen medio september.
/ Gitte Bylov Larsen