Godkendelse af investerings- og innovationsforslag til Overførselssagen 2021-2022
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til forvaltningens investeringsforslag til budget 2023 med henblik på, at der kan opnås investeringsmidler i Overførselssagen, og at provenuet fra forslagene kan anvendes til at håndtere Socialudvalgets effektiviseringskrav og evt. til finansiering af bevillinger, der udløber med udgangen af 2022.
Socialudvalget skal også tage stilling til et innovationsforslag, som Socialforvaltningen har udarbejdet til brug for forhandlingerne om udmøntning af Københavns Kommunes innovationspulje ved overførselssagen 2021-2022.
Socialudvalget har set og drøftet ni investeringsforslag og et innovationsforslag ved Socialudvalgets 1. behandling den 10. februar 2022. Udvalget har efterfølgende fået eftersendt fire forslag, som Socialudvalget kan drøfte og stille spørgsmål til under dette punkt.
Mødet vil blive indledt med en gennemgang af de nye forslag og større ændringer siden 1. behandlingen.
Under behandlingen af investeringsforslagene vil der blive vist et regneark, som baggrund for drøftelsen af, hvor mange forslag, der er behov for at vedtage. I forbindelse med denne drøftelse skal udvalget være opmærksom på, at der - udover investeringsforslagene - aktuelt også er effektiviseringsforslag for 8,7 mio. kr. Disse behandles først i forbindelse med 2. behandlingen 20. april 2022, men kan indgå i udvalgets overvejelser om, hvor mange investeringsforslag, der skal vedtages.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget drøfter:
1. det samlede katalog med investerings- og effektiviseringsforslag, herunder de eftersendte investeringsforslag ”HA04 – Kapacitetstilpasning på bo- og dagtilbudsområdet (FORTROLIGT)”, ”BU02 - Faglig omstilling – Målrettet tidlig indsats for en god start på livet” og ”BU03 - Faglig omstilling – Målrettet tidlig indsats for en god skolestart” samt effektiviseringsforslaget ”HA09 - Anvendelse af nye pladser på Fredskovvej for at undgå køb”.
Socialforvaltningen indstiller desuden, at Socialudvalget beslutter:
2. om ”BU/SI01 - Faglig omstilling – Styrket overgang fra ung til voksen” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne,
3. om ”BU02 - Faglig omstilling – Målrettet tidlig indsats for en god start på livet” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen,
4. om ”BU03 - Faglig omstilling – Målrettet tidlig indsats for en god skolestart” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne,
5. om ”BU04 - Mere effektiv vagtplanlægning på børne- og ungeområdet” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne,
6. om ”SI/UD03 - Øget brug af digitale borgermøder (videomøder) og indsatser til forbedring af borgerrejsen” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne,
7. om ”UD13 - Styrket indsats i forbindelse med mellemkommunal refusion” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne,
8. om ”HA03 - De rette botilbud til borgere med handicap” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne,
9. om ” TV01 - Optimering af Bernstorffsgade 15-17 og effektivisering af SOFs og BIFs administrative m2 (SOF’s andel)” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne,
10. om ”TV06 - Implementering af driftsoptimerende tiltag på døgntilbud på handicapområdet og i socialpsykiatrien” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljerne.
11. at provenuet fra ovenstående forslag anvendes til at indfri forvaltningens effektiviseringsmåltal for 2023.
Socialforvaltningen indstiller endeligt, at Socialudvalget beslutter,
12. om ”TV02 - Forenkling af borgerens møde med Socialforvaltningen gennem afbureaukratisering, herunder via digitalisering” skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af innovationspuljen til Overførselssagen 2021-2022.
Problemstilling
Som led i budget 2022 er der afsat 450 mio. kr. i investeringspuljen. Puljen kan søges til at finansiere investeringer i tiltag, der medfører effektiviseringer. Investeringsforslag, der bidrager til indfrielse af en forvaltnings effektiviseringsmåltal, prioriteres som udgangspunkt før andre forslag. Den del af Socialudvalgets effektiviseringsbidrag, der ikke håndteres med investeringsforslag, skal håndteres via andre tiltag.
Økonomiudvalget vedtog den 26. januar 2022 et samlet effektiviseringsmåltal for kommunen til budget 2023 på 240 mio. kr., hvoraf Socialudvalgets effektiviseringsbidrag udgør ca. 55 mio. kr. Da der i tidligere år er vedtaget investerings- og effektiviseringsforslag med stigende profiler på i alt 29,4 mio. kr., skal Socialudvalget vedtage nye forslag med effektiviseringer på 25,7 mio. kr. for at opfylde effektiviseringskravet.
Socialudvalget skal tage stilling til, om et eller flere af investeringsforslagene kan godkendes til at indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2021-2022.
Socialforvaltningen har også udarbejdet et innovationsforslag, som lever op til kravene for at modtage midler fra innovationspuljen. Socialudvalget skal derfor også tage stilling til, om innovationsforslaget skal indgå i forhandlingerne om udmøntningen af innovationspuljen til Overførselssagen 2021-2022.
Løsning
Socialforvaltningen har udarbejdet ni investeringsforslag, som kan indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2021-2022. Forslagene er oplistet i nedenstående tabel og vedlagt i bilag 2a.
Tabel 1. Oversigt over investeringsforslag til Overførselssagen 2021-2022
Ændringer i investeringsforslagene siden 1. behandlingen af budget 2023 den 10. februar, herunder ift. antal og provenu, fremgår af bilag 4. Ud over investeringsforslagene har forvaltningen udarbejdet effektiviseringsforslag for 8,7 mio. kr. Alle forslag fremgår af det opdateret pixikatalog, der er vedlagt som bilag 1. Forslagene vil indgå i 2. behandlingen af budgettet den 20. april 2022.
Derudover forventes der at komme forvaltningstværgående investerings- og effektiviseringsforslag (på tværs af kommunens forvaltninger), som kan bidrage med provenu til Socialudvalgets håndtering af effektiviseringskravet.
Socialforvaltningen har desuden udarbejdet et innovationsforslag, som lever op til kravene for at modtage midler fra innovationspuljen. Puljen bruges til at modne fremtidige effektiviseringsforslag, hvor det på ansøgningstidspunktet ikke er muligt at beregne forslagets eksakte potentiale. Forslaget fremgår af nedenstående tabel. Selve forslaget er vedlagt i bilag 3.
Tabel 2. Oversigt over innovationsforslag
Forslag |
Samlet investeringsbehov |
TV02 Forenkling af borgernes møde med Socialforvaltningen gennem afbureaukratisering, herunder via digitalisering |
2.100 |
Det bemærkes, at investeringsforslaget ”HA04 - Kapacitetstilpasning på bo- og dagtilbudsområdet i Borgercenter Handicap [FORTROLIGT]” er udarbejdet og eftersendt til Socialudvalget, men da forslaget har en tilbagebetalingstid på mere end 6 år, kan der først søges om midler i investeringspuljen i forbindelse med budgetforhandlingerne. Forslaget fremgår af bilag 2b.
Økonomi
De økonomiske konsekvenser fremgår af sagen.
Videre proces
De investerings- og innovationsforslag, som Socialudvalget godkender, vil indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2021-2022 i uge 12.
Det endelige budgetbidrag til et budget i balance, herunder effektiviseringsforslagene, behandles ved Socialudvalgets 2. behandling d. 20. april 2022. Socialforvaltningen fremsender det samlede budgetbidrag til Økonomiforvaltningen d. 2. maj 2022.
Mikkel Boje
/ Anders Johannes Kristensen
Beslutning
1. at-punkt blev drøftet.
2.-4. at-punkt blev vedtaget af et enigt Socialudvalg
Ift. 5. at-punkt var Socialudvalget enige om, at forslaget ikke indgår
Efter ønske fra Konservativt Folkeparti var der afstemning om 6. at-punkt vedr. investeringsforslag SI/UD03:
For stemte: 8 (A, B, F, V og Ø)
Imod stemte: 3 (C)
6. at-punkt blev dermed vedtaget.
7.-9. at-punkt blev vedtaget af et enigt Socialudvalg.
Ift. 10. at-punkt var Socialudvalget enige om, at forslaget ikke indgår
11. at-punkt blev godkendt med den bemærkning, at det kun gælder provenuet fra de vedtagne investeringsforslag
12. at-punkt blev trukket af forvaltningen.
Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, vicedirektør Mette Boskov Vedsmand, vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.