Mødedato: 01.11.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Endelig status på handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud

Se alle bilag

Socialudvalget blev den 18. maj 2016 forelagt en handleplan for de socialpsykiatriske botilbud, efter at en medarbejder blev dræbt den 25. marts 2016 på botilbuddet Lindegårdshusene. Socialudvalget gives hermed den tredje og afsluttende status på handleplanen. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter status på handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud (bilag 1),

  2. at Socialudvalget godkender, at handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud afsluttes, og at fremadrettet status på arbejdet gives i forbindelse med de årlige afrapporteringer på omstillingsplanen for socialpsykiatrien

Problemstilling

Efter drabet på en medarbejder på det socialpsykiatriske botilbud Lindegårdshusene den 25. marts 2016 blev Socialudvalget forelagt en ”Handleplan for de socialpsykiatriske botilbud” den 18. maj 2016. Formålet med handleplanen har været at styrke sikkerheden for beboere og medarbejdere på alle Socialforvaltningens socialpsykiatriske botilbud.

Socialudvalget har tidligere fået en status på handleplanen den 5. oktober 2016 og den 29. marts 2017. Udvalget forelægges hermed en endelig status, hvorefter den fremadrettede status på arbejdet gives i forbindelse med de årlige afrapporteringer på omstillingsplanen for socialpsykiatrien. Handleplanen udgør allerede et separat spor i omstillingsplanen.

Løsning

Socialforvaltningen arbejder fortsat både centralt og lokalt for at implementere handleplanen. I bilag 1 gives en status på handleplanens initiativer, som er samlet under en række overordnede overskrifter.

Handleplanen indeholder initiativer, der henholdsvis retter sig mod konkrete forhold på Lindegårdshusene, de øvrige socialpsykiatriske botilbud samt forhold og lovgivning på nationalt niveau.

Socialforvaltningen er kommet langt med implementeringen af initiativerne i handleplanen. Sikkerheden på Lindegårdshusene og de øvrige botilbud er forbedret, og samarbejdet med Region Sjælland og Region Hovedstaden er blevet styrket.

Forbedring af sikkerheden på Lindegårdshusene

Efter drabet på en medarbejder på Lindegårdshusene i marts 2016 fik Socialforvaltningen påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre sikkerheden på tilbuddet samt sikre, at medarbejderne ikke bevæger sig alene rundt på matriklen. Socialforvaltningen har derfor siden drabet og frem til juli 2017 ført skærpet tilsyn med sikkerhedsprocedurerne på med henblik på at sikre, at personalet ikke går alene rundt på tilbuddet, og at knivene på tilbuddet er låst væk. Forvaltningens tilsyn har vist, at der nu er indarbejdet faste rutiner hos personalet. Lindegårdshusene er derfor overgået til Socialforvaltningens generelle procedurer for sikkerhedsvurderinger. Arbejdstilsynet tildelte Lindegårdshusene en grøn smiley i maj 2017.

Socialforvaltningen har endvidere på foranledning af påbud fra Socialtilsynet igangsat en flytning af de 12 borgere på Lindegårdshusene, som forvaltningen identificerede som havende størst risikoadfærd. 11 ud af de 12 beboere er nu fraflyttet Lindegårdshusene. I august 2017 traf Socialtilsynet afgørelse om, at den sidste beboer kan forblive på tilbuddet, da beboeren nu er vurderet til at være omfattet af målgruppen.

Socialforvaltningen udarbejdede derudover en liste over 23 borgere med risikoadfærd på de øvrige botilbud i socialpsykiatrien. Status på listen er, at 29 ud af de 35 borgere er flyttet til andre botilbud, tre har modtaget dom til anbringelse, og en borger er af egen drift fraflyttet kommunen.  Endelig er der 2 borgere, som er forblevet i tilbuddet, idet der ikke er fundet grundlag for en tvangsflytning.

Samarbejde med Region Hovedstaden

Københavns Kommune har sammen med Region Hovedstaden udarbejdet en samarbejdsaftale, som præciserer rollefordelingen ved forværring af beboerens symptomer og adfærd, behov for indlæggelse, under indlæggelse og i forbindelse med udskrivning og opfølgning. Samarbejdsaftalen mangler en endelig godkendelse.

Samarbejde med Region Sjælland

Socialforvaltningen og Region Sjælland udarbejdede i foråret 2017 en samarbejdsbeskrivelse, der tydeliggør ansvaret og understøtter samarbejdet om sammenhængende og koordinerende borgerforløb på Center Lindegården. Både Center Lindegården og Region Sjælland oplever, at samarbejdsbeskrivelsen har haft en positiv indflydelse på samarbejdet. Samarbejdsbeskrivelsen har tydeliggjort og repeteret de grundlæggende elementer ved samarbejdet.

Forebyggelse af vold og trusler mellem borgerne

Socialforvaltningen har udarbejdet tværgående sikkerhedsprocedurer i forvaltningen og en politik for forebyggelse af vold og trusler mellem borgere. Sidstnævnte har specifikt fokus på, hvordan enhederne kan forebygge, at der opstår kritiske situationer mellem borgerne og også mod borgerne fra udefrakommende personer. Dette skal blandt andet være med til at sikre trivsel og tryghed på de socialpsykiatriske botilbud.

Nationale tiltag

Handleplanen indeholder også forslag til handlinger på nationalt niveau. Siden udarbejdelsen af handleplanen er der nu vedtaget eller igangsat forslag og initiativer af Folketinget og relevante ressortministerier. Det gælder f.eks. lovforslaget om specialiserede socialpsykiatriske afdelinger og lovforslaget om udvidelse af reglerne om optagelse i særlige botilbud uden samtykke ved væsentlig fare for andre eller truende eller chikanerende adfærd. I forhold til samråd til afsigelse af dom er der endnu ikke kommet et udspil fra regeringen.

Opsummering

Det er Socialforvaltningens vurdering, at handleplanen har medvirket til at forbedre sikkerheden på de socialpsykiatriske botilbud, herunder særligt på Lindegårdshusene. En betydelig del af initiativerne er afviklet, og de resterede er igangsat. Forvaltningen foreslår derfor, at handleplanen afsluttes, og at der arbejdes videre med initiativerne i den generelle og løbende udvikling af socialpsykiatrien. Det vil blandt andet ske i forbindelse med omstillingsplanen af socialpsykiatrien og i det generelle samarbejde med den regionale behandlingspsykiatri og øvrige samarbejdspartnere som Kriminalforsorgen og politiet. Afrapporteringen på de uafsluttede initiativer vil ske i forbindelse med de årlige statusser på arbejdet med omstillingsplanen for socialpsykiatrien.

Socialforvaltningen vil fortsat have et særligt fokus på arbejdet med at forebygge vold og trusler og dermed øge trygheden på de socialpsykiatriske botilbud. Der er derfor blandt andet nedsat en arbejdsgruppe i forvaltningen, der arbejder med tiltag til forebyggelse af vold og trusler. Flere steder i socialpsykiatrien arbejdes der desuden med metoder og tilgange som Brøset Violence Checkliste (BVC) Low Arousal (LA), konfliktnedtrapning, mestringsskemaer, Feedback Informed Treatment (FIT), Motivational Interviewing (MI) og Åben Dialog. Disse metoder har fokus på at forebygge vold og konflikter samt inddragelse af borgerne.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender, at handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud afsluttes, vil forvaltningen sikre, at der arbejdes videre med de relevante initiativer.

Socialforvaltningen vil løbende orientere Socialudvalget om relevante tiltag og initiativer i socialpsykiatrien. Afrapporteringen på de uafsluttede initiativer vil ske i forbindelse med de årlige statusser på arbejdet med omstillingsplanen for socialpsykiatrien.

 

Nina Eg Hansen                               

                                                      /   Eva Stokbro Jensen                    

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet, og indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top