Evaluering af udvalgsbetjeningen og budgetprocessen for Budget 2022
Resumé
Hvert år forelægges Socialudvalget en indstilling, hvor udvalget har mulighed for at samle op på det sidste års udvalgsarbejde og budgetproces. I år er det sidste evaluering inden det nye Socialudvalg tiltræder d. 1. januar 2022. Socialudvalget skal derfor evaluere udvalgsarbejdet i indeværende samling (2018-2021), ligesom udvalget skal drøfte den afsluttede budgetproces for Budget 2022. Socialudvalget skal også drøfte om udvalget har anbefalinger, som kan videregives til det nye Socialudvalg.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget drøfter udvalgsarbejdet i indeværende samling (2018 - 2021).
- at Socialudvalget drøfter den afsluttede budgetproces for Budget 2022.
- at Socialudvalget drøfter, om udvalget har anbefalinger, som skal videregives til det nye Socialudvalg.
Problemstilling
Socialudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 18. september 2019, at Socialforvaltningen årligt skal udarbejde en indstilling, hvor udvalget har mulighed for at samle op på udvalgsarbejdet i det forgangne år. Socialforvaltningen har derfor udarbejdet denne indstilling.
Da det er udvalgets sidste evaluering inden det nye Socialudvalg tiltræder, skal udvalget evaluere udvalgsarbejdet for hele samlingen 2018 - 2021. Socialudvalget skal herudover også drøfte budgetprocessen for Budget 2022.
I år er der kommunalvalg d. 16. november 2021, og der vil derfor tiltræde et nyt Socialudvalg d. 1. januar 2022. Derfor lægger forvaltningen op til, at udvalget drøfter om det har anbefalinger til det nye Socialudvalg, som forvaltningen skal videreformidle til det nye udvalg.
Løsning
Udvalgsarbejdet
Socialforvaltningen lægger op til, at udvalget drøfter udvalgsarbejdet i indeværende samling (2018 - 2021). Med drøftelsen lægger forvaltningen op til, at udvalget drøfter, hvad der har været godt ifm. udvalgsarbejdet og hvilke ønsker udvalget har til forbedring af udvalgsarbejdet.
Evalueringen kan fx tage udgangspunkt i følgende temaer:
1. Strategisk retning for området
Ved begyndelse af indeværende samling vedtog udvalget Socialstrategien for 2018 - 2022, som forvaltningen arbejder efter. Udvalget har desuden kørt en længere proces omkring udarbejdelsen af borgercentrenes omstillingsplaner for 2021 - 2024.
2. Temadrøftelser og faglige oplæg
Temadrøftelser og faglige oplæg fra eksperter og praktikere fra forvaltningen giver en dybere forståelse af det emne, som temadrøftelsen eller det faglige oplæg omhandler. Udvalget har bl.a. brugt temadrøftelsesformatet til at komme i dybden med udvalgte udfordringer eller dilemmaer og til at drøfte spørgsmål af mere strategisk karakter. Der har bl.a. været temadrøftelser om anbringelsesområdet, handicapområdet, udsatte grønlændere mv.
3. Budgetprocessen
Budgetprocessen for Socialudvalgets budget starter i efteråret, året før budgettet vedtages, hvor udvalget præsenteres for de første temaer. Budgetprocessen løber frem til de endelige budgetforhandlinger i september måned det år, hvor budgettet vedtages. Undervejs sker der en løbende inddragelse af forvaltningens råd og brugerorganisationer og HovedMED. Under denne samling har udvalget arbejdet med forskellige fælles produkter. Ved forhandlingerne om det første budget havde et samlet udvalg udarbejdet pakker, som indeholdt budgetnotater inde for forskellige målgrupper. De efterfølgende år bestilte udvalgets medlemmer særskilte budgetnotater.
4. Sagernes opbygning
Forvaltningen har løbende fokus på, at indstillingerne til udvalget skal være skrevet i letforståeligt og letlæseligt sprog, ligesom de skal holdes korte.
5. Andre fokusområder
Andre fokusområder, som udvalget synes har været gode eller kræver forbedring, fx mødeafvikling, besøg eller lign.
Budgetprocessen 2021
Siden 2019 har udvalget fået en status på temaer til det efterfølgende års budget i efteråret. I forbindelse med sagens forlæggelse for udvalget, har der været foretaget en tidlig inddragelse af forvaltningens råd og brugerorganisationer. De sidste to år har forvaltningens råd og brugerorganisationer og HovedMED også deltaget på udvalgets budgetseminaret i august.
Som noget nyt blev udvalgets budgetseminar i februar holdt på en dag, ligesom udvalgsmødet blev holdt uafhængigt af budgetseminaret. Dette er anderledes end de tidligere år, hvor budgetseminaret har været holdt over to dage, ligesom udvalgsmødet har været holdt i forlængelse af budgetseminaret.
På baggrund af ovenstående kan udvalget fx drøfte den tidlige præsentation af temaerne for udvalget samt inddragelse af rådene og brugerorganisationerne og HovedMED.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen vil i det videre udvalgsarbejde inddrage udvalgets pointer så vidt muligt. Har udvalget egentlige anbefalinger til det nye Socialudvalg, vil forvaltningen udarbejde et bilag til velkomstmaterialet, hvor anbefalingerne vil fremgå.
Mikkel Boje
/ Emil Dyred