Mødedato: 01.09.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Fremtidig placering af 18+ tilbuddet Crossroad

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til den fremtidige placering af 18+ centeret Crossroad. Socialudvalget drøftede sagen den 23. juni 2021 og bad forvaltningen undersøge andre lejemål i området Husum-Tingbjerg og vende tilbage med en ny sag. Forvaltningen har nu undersøgt alternative placeringsmuligheder i samarbejde med Økonomiforvaltningen og skitserer fire modeller, som alle har socialfaglige fordele og ulemper. To af modellerne er dog på nuværende tidspunkt ikke realiserbare, da den almene udlejer ikke ønsker at huse tilbuddet. Socialforvaltningen vurderer derfor fortsat, at en placering på Frederikssundsvej (ved brandstationen) er den bedste løsning, selv om den ikke ligger i Tingbjerg.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender en model for det videre arbejde med en fysisk og permanent placering af 18+ centeret Crossroad.

Problemstilling

Socialudvalget blev 17. marts 2021 orienteret om, at 18+ centeret Crossroad var blevet opsagt fra sine lokaler pr. 1. april 2021 og ville fungere matrikelløst, indtil der var fundet et nyt lejemål. Den 23. juni 2021 blev udvalget præsenteret for tre løsningsmuligheder, men bad forvaltningen om at undersøge mulighederne for andre lejemål i området Husum-Tingbjerg.

Socialforvaltningen har drøftet den aktuelle sikkerhedssituation i Husum og Tingbjerg med Politiet, SSP-chefen og ledelsen af 18+ tilbuddene, som vurderer, at der er uoverensstemmelser mellem ungegrupperne i henholdsvis Husum og Tingbjerg. Socialforvaltningen vurderer derfor, at det vil være en begrænset del af målgruppen fra Tingbjerg, der vil benytte et tilbud i Husum. Det gælder særligt de unge, der har den tætteste tilknytning til kriminelle grupperinger, da det udgør en sikkerhedsrisiko for dem at opholde sig i områder, som er domineret af andre kriminelle grupperinger. Denne del af målgruppen er tæt knyttet til Tingbjerg, og en placering i Husum er derfor ikke egnet, hvis tilbuddet fortsat skal målrettes hele målgruppen. En placering af et 18+ tilbud i Husum risikerer derfor snarere at blive en erstatning for det omlagte 18+ tilbud i Voldparken end for Crossroad i Tingbjerg.

Løsning

Socialforvaltningen har sammen med Økonomiforvaltningen undersøgt nye mulige lejemål for 18+ Crossroad i området Husum-Tingbjerg. Den nye screening af relevante lejemål har hovedsageligt fundet lokaler uden for Tingbjerg, jf. bilag 1. De fleste af lejemålene ligger i kontorfællesskaber, der ikke ønsker at huse 18+ tilbuddet og heller ikke vurderes egnede af forvaltningen. Flere af de øvrige lokaler, primært butikslokaler i stueplan, er for små til at kunne rumme alle Crossroads aktivitets- og rådgivningstilbud. Forvaltningen har ikke besigtiget lokalerne, da deres geografiske placering i Husum gør dem uegnede, jf. ovenfor.

Socialforvaltningen er nået frem til fire løsningsforslag til en ny placering af 18+ Crossroad, som hver især har både socialfaglige fordele og ulemper. To af modellerne (1 og 2) er dog på nuværende tidspunkt ikke realiserbare, da de forudsætter opbakning fra FSB som udlejer. FSB har meldt tilbage, at de ikke ønsker at udleje Gavlhuset til et 18+ tilbud, hverken et aktivitets- og rådgivningstilbud eller et rådgivningstilbud. Det er derfor fortsat Socialforvaltningens vurdering, at model 3 (villa ved brandstationen på Frederikssundsvej 83A) er den bedste løsning. Modellerne gennemgås nedenfor.

Model 1: Aktivitets- og rådgivningstilbud i Gavlhuset (samme tilbud som på Ruten 14)

 De fysiske rammer i Gavlhuset egner sig generelt til aktiviteter, rådgivning og vejledning. Lokalerne er i stueetagen med glasfacader fra gulv til loft på flere sider af tilbuddet. Det gør det vanskeligt at skærme brugere og medarbejdere i tilfælde af konfliktsituationer og er derfor en sikkerhedsmæssig udfordring. Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen har undersøgt mulighederne for at øge sikkerheden i lokalerne, herunder installering af skudsikre ruder og afskærmning af vinduer. Det kan gøres uden krav om byggetilladelser, men det kræver udlejers (FSB) accept af, at der sker strukturelle ændringer på bygningen. Derudover skal formålet med anvendelsen af lokalerne ændres fra klubtilbud til børn og unge til værested i forbindelse med en opdatering den nuværende lejekontrakt. FSB ønsker ikke at udleje til et 18+ tilbud.

Model 2: Rådgivningstilbud i Gavlhuset (reduceret tilbud ift. Ruten 14)

Aktiviteterne i 18+ Crossroad tilpasses, så der fremover alene tilbydes rådgivning, fælles møder og sociale aktiviteter med de unge uden fast kadence. 18+ Crossroads rådgivningsfunktioner er brede og nogle gange meget konkrete i forhold de unges problemstillinger. Det primære fokus er brobygning til beskæftigelse og uddannelse, men også bolig, sundhed/misbrug og personlig økonomi mv. fylder i rådgivningen. At ændre 18+ Crossroad til et rådgivende tilbud vil reducere sikkerhedsrisikoen for brugere og medarbejdere og mindske eventuel utryghed blandt naboer. FSB skal godkende en ændring af formålet med lejemålet, hvis Gavlhuset skal anvendes som rådgivningstilbud. FSB ønsker ikke at udleje til et 18+ tilbud.

Model 2 vil gøre tilbuddet mere fleksibelt, og det kan fungere som rådgivningscenter og base for matrikelløse indsatser. Til gengæld vil det være svært at fastholde indsatsen for de unge, der har tættest tilknytning til kriminelle grupperinger. Model 2 kan kombineres med en gadeplansindsats i Tingbjerg målrettet den del af målgruppen, der har den tætteste tilknytning til kriminelle grupperinger, og som ikke forventes at benytte sig af 18+ centrets rådgivningstilbud. Den nuværende finansiering vil kunne rumme både rådgivning og noget opsøgende gadeplansarbejde med aktiviteter.

Model 3: Aktivitets- og rådgivningstilbud på Frederikssundsvej 83A

18+ Crossroad vil blive placeret ca. tre km fra Tingbjerg i en villa ved brandstationen. Placeringen og de fysiske rammer giver gode forudsætninger for at understøtte og udvikle indsatsen. Lokalerne er velegnede til værested, rådgivning og vejledning, men kræver ombygning.

Model 3 indebærer, at der ikke længere vil være et særskilt 18+ tilbud i Tingbjerg, hvor målgruppen vurderes at have den tætteste tilknytning til kriminelle grupperinger sammenlignet med de øvrige 18+ tilbud. Kommunens synlige tilstedeværelse i området reduceres, hvilket har været vigtigt for den kriminalitetsforebyggende indsats. Det er ikke realistisk, at hele den nuværende målgruppe vil opsøge et tilbud uden for Tingbjerg. Det gælder ikke mindst de unge, der har den tætteste tilknytning til kriminelle grupperinger, der er tæt bundet til lokalområdet.

Placeringen på grænsen mellem Brønshøj og Nordvest og tæt på offentlig transport giver mulighed for, at målgruppen for rådgivning og vejledning udvides til også at dække unge fra fx Voldparken, Bellahøj og Tingbjerg. En placering uden for Tingbjerg kan bidrage til at trække dele af Crossroad-målgruppen væk fra dens nærmiljø. Desuden kan placeringen styrke social mobilitet og brobygning til andre etablerede samarbejder, fx Grøndal MultiCenter, hvor der er afsat varige midler til et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Placeringen tæt på politi og brandvæsen kan også være tryghedsskabende, trække konflikter væk fra tilbuddet og bidrage til øget sikkerhed for brugere og medarbejdere. En placering på Frederikssundsvej kan kombineres med en gadeplansindsats i Tingbjerg målrettet de unge, der har den tætteste tilknytning til kriminelle grupperinger og som ikke forventes at benytte sig af et tilbud uden for Tingbjerg. Det vil kræve yderligere finansiering.

Model 4: Matrikelløst tilbud

18+ Crossroad har været en matrikelløs indsats siden den 1. april 2021, hvor lejemålet på Ruten 14 i Tingbjerg ophørte. Den matrikelløse organisering tilrettelægges pba. forvaltningens erfaringer fra 18+ centret Voldparken i Brønshøj. En matrikelløs indsats indebærer, at forvaltningen er til stede via opsøgende runderinger, rådgivning og fælles aktiviteter i området og ud af området. Den matrikelløse indsats giver udfordringer i at opretholde tilstrækkelig kontakt til målgruppen, specielt dem der er tættest på eller involveret i kriminelle grupperinger. En matrikelløs indsats øger risikoen for, at de unge er utryghedsskabende i lokalområdet, hvilket tidligere har været situationen i Tingbjerg. Dette har i de senere år kunnet forebygges gennem dialog med de unge og de toneangivende unge i området. Derudover vil der være tale om en væsentlig vilkårsændring for medarbejderne.

Af de øvrige 18+ centre er Voldparken overgået til matrikelløs indsats med forholdsvist gode erfaringer i forhold til at opretholde kontakten til en stor del af målgruppen. For Voldparkens vedkommende er der imidlertid tale om, at der er indgået en aftale med Kultur og Fritidsforvaltningen og Grøndal MultiCenter om aktiviteter for målgruppen i Grøndal MultiCenter. Der er ikke umiddelbart mulighed for en tilsvarende aftale for Tingbjergmålgruppen, da det ikke vurderes, at begge grupper kan rummes i Grøndal MultiCenter.

Forvaltningen vurderer, at denne løsning kan fungere, men dels vil vanskeliggøre indsatserne, dels betyde betydeligt mindre kontakt til målgruppen – særligt de unge, der har den tætteste tilknytning til kriminelle grupperinger.

Økonomi

I Overførselssagen 2020/2021 blev det besluttet, at anlægsudgiften til den fremtidige placering af 18+ centret Crossroad vil blive afholdt af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter, hvis udgifterne skal afholdes i 2021. Alternativt vil der blive ansøgt om midler i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2022. Driftsudgifter til en gadeplansindsats som tillæg til model 2, 3 eller 4 kan søges ifm. forhandlingerne om Budget 2022.

Videre proces

Socialforvaltningen vil arbejde videre med at realisere den løsning, som Socialudvalget beslutter.

Mikkel Boje

                                     / Lise Stidsen Vandahl og Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Socialudvalget godkendte model 3.

A og Ø afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten og Socialdemokratiet, er meget bekymret for at ikke have en matrikelbaseret indsats for 18+ unge i Husum-Tingbjerg".

Et samlet Socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialudvalget lægger sig fast på den model, der gør det muligt at placere et aktivitets- og rådgivningstilbud på Frederikssundsvej 83A, men ønsker samtidig en matrikelløs indsats i Tingbjerg opretholdt, så der stadig arbejdes med den målgruppe, som ikke forventes at opsøge et tilbud uden for bydelen. Forvaltningen skal derfor udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2022 for finansieringen af det nye tilbud på brandstationen samt den matrikelløse indsats”.

Direktør Søren Tegen, vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, vicekontorchef Mika Kobborg Smidt og borgercenterchef Sven Bjerre deltog under punktets behandling.

Til top