Mødedato: 01.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Bevilling af fondsmidler til Styrket indlæring, bedre skolegang.

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen modtager et tilskud fra Egmont Fonden til første fase af projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”, samt at Socialforvaltningen i efteråret 2016 søger Egmont Fonden om midler til anden fase af samme projekt.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender modtagelse af tilskud fra Egmont Fonden på 1.580.470 kr., der muliggør første fase af projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”, der forløber i 2016, og at tilskudsmidlerne indarbejdes i budgettet, jf. økonomiafsnittet.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen i efteråret 2016 søger Egmont Fonden om midler til anden fase af projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”, der skal forløbe i 2017-2020, og at denne anden fase af projektet forpligter Københavns Kommune til medfinansiering på 7,8 mio. kr., som vil findes inden for Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Skolegang og uddannelse er blandt de vigtigste parametre i forhold til at øge livskvaliteten for udsatte børn og unge. Der er imidlertid børn i skolerne – ofte sårbare og udsatte – der har svært ved at koncentrere sig, planlægge og organisere deres opgaver, og som har svært ved at forholde sig i ro eller deltage i det sociale fællesskab med andre børn og voksne på en konstruktiv måde. De har med andre ord ikke gode forudsætninger for at indtage læring og gennemføre deres grunduddannelse.

Forskning viser, at en del af disse børn og unge befinder sig i en langvarig og konstant belastnings- og stresstilstand pga. mange små eller større negative livsbegivenheder eller traumer. Et traume, der fx er forårsaget af at bevidne eller selv at have været udsat for fysisk eller psykisk vold i hjemmet, brud i familie- og omsorgsrelationer, seksuelle overgreb mv. Børn, som er traumatiserede, har brug for at blive stabiliseret og modtage traumebehandling for at kunne koncentrere sig og få udvidet deres tolerancetærskel, så de bedre er i stand til at lære og indgå i relationer på en konstruktiv måde i skolen, hvilket også fremmer barnets generelle trivsel.

Løsning

Socialforvaltningen ønsker at systematisere og kvalificere indsatsen for børn og unge med traumer, således at de sikres en bedre skolegang, uddannelse og herigennem bedre livsvilkår – og i sidste ende styrker den sociale mobilitet. Forvaltningen har derfor i samarbejde med Gladsaxe Kommune og Syddansk Universitet udviklet projektet ”Styrket indlæring, bedre skolegang”.

”Styrket indlæring, bedre skolegang” omhandler udvikling og afprøvning af en indsatsmodel til opsporing, behandling og forebyggelse af traumer hos udsatte børn og unge samt forskning i sammenhængen mellem traumer og indlæring. Den overordnede målsætning for projektet er at skabe en målrettet indsats, der forebygger og behandler traumer, så udsatte børn og unge, der lider af traumer i større eller mindre grad, kan få en god skolegang og mulighed for at skabe sig et godt liv med uddannelse og job på lige vilkår med deres jævnaldrende. Projektet løber samlet over fem år og er inddelt i to faser.

  • Første fase – videnskortlægning og udvikling af indsatsmodel (2016)

Første fase indebærer, at Syddansk Universitet udarbejder en videnskortlægning over behovet for traumebehandling, hvor de bl.a. fokuserer på sammenhængen imellem traumer. Herudover skal de to deltagende kommuner udvikle en indsatsmodel for opsporing, behandling og forebyggelse af traumer. I Københavns Kommune udarbejder Socialforvaltningen indsatsmodellen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen. Indsatsmodellen er en forudsætning for at gennemføre anden fase af projektet. 

  • Anden fase – afprøvning og evaluering af indsatsmodel (2017-2020)

Anden fase indebærer uddannelse af medarbejdere i stabiliserings- og traumebehandling og afprøvning og evaluering af indsatsmodellen i Borgercenter Børn og Unge Amager og City-Østerbro. Målgruppen er børn i skolealderen, hvor der er registreret indlæringsvanskeligheder kombineret med manglende koncentration, arbejdshukommelse eller sociale kompetencer/social mistrivsel. Der vil være tale om børn, hvor der er behov for en forebyggende foranstaltning eller en anbringelse uden for hjemmet. I København vil 120 børn modtage traumebehandling. Ved at styrke børnenes indlæringsevne vha. traumebehandling samt forebyggelse af traumer, er det forventede resultat, at projektet vil give udsatte børn en bedre skolegang og herigennem bedre livsvilkår.

Afprøvningen af indsatsmodellen for opsporing, behandling og forebyggelse af traumer blandt børn og unge indebærer, at medarbejdere i Borgercenter Børn og Unge Amager og City-Østerbro samt PsykologHuset for Børn og Unge uddannes i metoderne ’Sleeping Dogs’ og EMDR. ’Sleeping Dogs’ er en metode, hvor der arbejdes systematisk med at stabilisere barnet til at kunne indgå i traumebehandling samt integrere læringen fra behandlingen. Traumebehandlingen fortages ud fra metoden EMDR, der er evidensbaseret og anbefalet af WHO til behandling af bl.a. posttraumatisk stress.  

Der har været en løbende dialog med Egmont Fonden i forbindelse med udviklingen ”Styrket indlæring, bedre skolegang”. Egmont Fonden har bevilliget midler til afprøvning af fase 1 og har stor interesse for det samlede projekt. Det er derfor aftalt, at fonden i efteråret 2016 modtager en ansøgning vedr. fase 2 af ”Styrket indlæring, bedre skolegang”. Det er et krav Egmont Fonden, at Socialforvaltningen skal egenfinansiere en del af budgettet.

Økonomi

Første fase
Budgettet for første fase er på 3.324.300 kr. Heraf har Egmont Fonden bevilliget 1.580.470 kr. til finansiering af forskning, honorarer til eksterne (uddannelse), afholdelse af opstartseminar samt en 1-årig ansættelse af en projektleder og en projektmedarbejder i 2016. Det resterende beløb indgår som egenfinansiering i Borgercenter Børn og Unge.

Socialudvalget skal til indarbejdelse af midlerne i budgettet tildeles en indtægtsbevilling på 1.580.470 kr. på Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov.

Der skal samtidig afsættes en udgiftsbevilling på samlet 1.580.470 kr. fordelt på 1.303.888 kr. på Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, og 276.582 kr. (til betaling af fondsmoms) på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter, funktion 7.65.87.7. 

Indarbejdelse af midlerne, inkl. midler til betaling af fondsmoms, vil ske i forbindelse med førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser for første fase

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2016-pl)

Varig?
ja/nej

2016

2017

2018

2019

1

SUD

1606 Børnefamilier

med særlige behov

5.28.21

I

-1.581

0

0

0

Nej

1

SUD

1606 Børnefamilier

med særlige behov

5.28.21

U

1.304

0

0

0

Nej

1

ØU

Finansposter

7.65.87.7

U

277

0

0

0

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Anden fase

Egmont Fonden har vist stor interesse for projektet, og det er aftalt, at fonden i efteråret 2016 modtager en ansøgning vedr. anden fase af projektet. Der er fra Egmont Fonden krav om, at Københavns Kommune medfinansierer en del af budgettet.

Budgettet for projektets anden fase udgør samlet 18,9 mio. kr. i perioden 2017 til 2020. Heraf forventes Egmont Fonden at bevillige 11,1 mio. kr. til finansiering af projektledelse, opkvalificering, forskning, mm. Det resterende beløb på 7,8 mio. kr. udgør Københavns Kommunes egenfinansiering.

Socialforvaltningen vil i den forbindelse foreslå, at egenfinansieringen findes inden for Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, som beskrevet i den vedhæftede business case (bilag 3). De 7,8 mio. kr. fordeles over fire år.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender modtagelsen af midler til første fase af ”Styrket indlæring, bedre skolegang” vil Socialforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen udvikle en indsatsmodel for opsporing, behandling og forebyggelse af traumer hos udsatte børn og unge.

Socialforvaltningen vil følge op på de økonomiske effekter efter projektperioden, når metoden forventes implementeret i driften.

 

Nina Eg Hansen

                                / Sven Bjerre     

Beslutning

Under punktets behandling deltog kontorchef Ane K. Christensen.

Indstillingen blev godkendt.

Til top