Mødedato: 25.11.2024, kl. 15:30
Mødested: Stormgade 20, 5. sal

Drøftelse af anbefalinger til handlingskatalog for værn mod sexisme og seksuelle krænkelser

Se alle bilag
De tre kunstfaglige udvalg (Musikudvalget, Scenekunstudvalget og Rådet for Visuel Kunst) skal drøfte anbefalinger til udarbejdelse af et handlingskatalog for værn mod sexisme og seksuelle krænkelser i kulturbranchen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Rådet for Visuel Kunst drøfter anbefalinger til udarbejdelse af et handlingskatalog for værn mod sexisme og seksuelle krænkelser i kulturbranchen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. juni 2024 et medlemsforslag om værn i kulturbranchen mod sexisme og seksuelle krænkelser (bilag 1).

Af det vedtagne medlemsforslag fremgår, at Kultur- og Fritidsudvalget skal igangsætte en københavnerdialog med kulturlivets repræsentanter og organisationer med henblik på at fremstille et handlingskatalog med initiativer, hvor Københavns Kommune kan spille en positiv rolle for at komme sexisme og seksuelle krænkelser til livs i det københavnske kulturliv. Arbejdet skal ske med inddragelse af de kunstfaglige udvalg.

Fagudvalgene høres i første omgang på baggrund af en indsamling af branchernes nuværende viden og initiativer vedr. sexisme og seksuelle krænkelser. Drøftelserne i fagudvalgene gennemføres med henblik på at kvalificere et oplæg til et budgetnotat om gennemførsel af en københavnerdialog med kulturlivets repræsentanter, der skal danne grundlag for udarbejdelse af et handlingskatalog.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på baggrund af det vedtagne medlemsforslag igangsat en proces for udarbejdelse af et handlingskatalog.

Processen forventes i første omgang at lede til et budgetnotat vedrørende afvikling af en københavnerdialog med kulturlivets repræsentanter.

Proces

3. kvartal 2024

Høring af kulturbranchens aktører om foreløbige initiativer og indsamlet viden om området

4. kvartal 2024

Drøftelse i de kunstfaglige udvalg

1. kvartal 2025

Udkast til budgetnotat til overførselssagen i marts 2025 om københavnerdialog med kulturlivets repræsentanter til forelæggelse i KFU

1. kvartal 2025

Behandling af budgetnotat og afklaring af videre forløb

 

Høring af kulturbranchens aktører om foreløbige initiativer og indsamlet viden

Kultur- og Fritidsforvaltningen har hørt de faglige brancheorganisationer under de tre kunstfaglige områder; musik, scenekunst og visuel kunst. Høringslisterne kan findes i bilag 2.

Høringssvarene opsummeres i det nedenstående, og de fulde høringssvar er vedlagt som bilag 3-5.

Scenekunstbranchen

Der er modtaget fem høringssvar fra scenekunstbranchen.

Indsamlet viden

Forvaltningen har modtaget en rapport udarbejdet af Aarhus Universitet, Institut for Kommunikation og Kultur, på foranledning af Dansk Teater, Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører. Undersøgelsen kortlægger grænseoverskridende adfærd i film-, tv- og scenekunstbranchen.

Af høringssvarene fremgår, at en ny undersøgelse forventes gennemført i 2024-2025, som opfølgning.

Foreløbige initiativer

Som opfølgning på Aarhus Universitets undersøgelse blev der i 2020 igangsat projektet ”Stregen i sandet”, som aktuelt omfatter 17 organisationer i branchen. Kampagnen indebærer udarbejdelse af en handleguide med forslag til indsatser og anbefalinger målrettet følgende grupper; Hele arbejdsfællesskabet, ledelse og tillidsvalgte samt grupper og teams. Kampagnen indeholdt derudover kampagnefilm samt udpegning af ambassadører.

Derudover henviser Dansk Teater til tilbud om uddannelse af teaterledere og tillidsvalgte mv. til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd, i form af kurser mv.

Anbefalinger

Udover den fremsendte information i form af rapporter og udarbejdet materiale, fremgår der nogle generelle anbefalinger af høringssvarene:

  • At nye initiativer sker via brancheorganisationerne og bygger videre på det forudgående arbejde
  • At arbejdet tager udgangspunkt i strukturer og vilkår for branchen, herunder, at korttidsansættelser og løse forbindelser til arbejdspladsen samt tids- og økonomiske rammer for projektafvikling, kan bidrage til uhensigtsmæssige vilkår for at imødegå krænkende adfærd.

Musikbranchen

Der er modtaget syv høringssvar fra musikbranchen.

Indsamlet viden

Forvaltningen har modtaget rapporter, handleguides, eksempler på adfærdskodeks samt statistikker fra musikbranchen. Her kan bl.a. nævnes:

  • DR og Bandakademiets rapport ’Kvinderne i Musikken – en undersøgelse af kønsbalancen i den danske musikbranche’.
  • Trygt Rum har udarbejdet ’Handleguide til en respektfuld og professionel arbejdskultur i musikbranchen’, der skal være med til at bidrage til at skabe et respektfuldt og professionelt arbejdsmiljø i musikbranchen. Trygt Rum Netværket består af en række organisationer fra musikbranchen med et fælles ønske om at forebygge krænkende adfærd og fremme et hensynsfuldt og professionelt arbejdsmiljø.
  • Dansk live, JazzDanmark, KODA, ROSA, SNYK og Tempi har udarbejdet rapporten ’Hvorfor er der så få kvinder i musikken? En undersøgelse af køns betydning for udøvende og skabende musikere’.

Foreløbige initiativer

Trygt Rum Netværket har i deres handleguide oplistet en række samværsprincipper som bud på retningslinjer for respektfulde samarbejder, interaktion og kommunikation og er tiltænkt til at skabe en fælles forståelse af, hvordan man ønsker at behandle hinanden og hvordan man handler i forskellige situationer. Handleguiden indeholder fire aktive måder at arbejde med samværsprincipperne ved f.eks. events. Handleguiden er ikke et krav, men blot et tilbud.

Anbefalinger

Rapporten ’Kvinderne i Musikken – en undersøgelse af kønsbalancen i den danske musikbranche’ kommer med forslag til, hvilke næste skridt der kan tages for at skabe forandring i musikbranchen. Her nævnes bl.a.

  • Det skal starte tidligt, og der fokuseres på, at der allerede i starten af musiklivet skal være en opmærksomhed på kønsforskellene.
  • Tiltag, der skaber tryghed og mental trivsel ved bl.a. at indføre tillidshverv på samme måde som på andre arbejdspladser.
  • Møder med ligesindede og flere musikalske samarbejder ved at tage flere initiativer til at kvinder i branchen kan mødes på tværs.
  • Steder at ’gå hen’ for at udvikle talentet og karrieren ved ex. et talent- og karriereudviklingsforløb for kvinder.

 

I rapporten ’Hvorfor er der så få kvinder i musikken?  - En undersøgelse af køns betydning for udøvende og skabende musikere’ anbefales det under overskriften ’Understøt en kultur uden grænseoverskridende adfærd og seksuel chikane’, at der implementeres tydelige politikker, hjælpemuligheder og gennemsigtige processer vedrørende forebyggelse og håndtering af krænkelser samt at seksuel chikane og at sexisme adresseres på alle niveauer. Samtidig at der på tværs af branchen er en mulighed for at oprette en fælles neutral institution med fokus på forskelsbehandling, som både kan tilbyde anonym rådgivning og hjælp til at ændre kulturen.

Herudover henvises til det materiale, der er modtaget fra musikbranchen vedlagt som bilag 4.

Branchen for billedkunst og visuel kunst

Forvaltningen har modtaget 2 høringssvar fra branchen for billedkunst og visuel kunst.

Indsamlet viden:

Forvaltningen har modtaget artikler udsendt i regi af Billedkunstnernes Forbund. Artiklerne anerkender problemet med magtbalance i branchen, specielt med henblik på freelancetilværelsen.

Billedkunstnernes forbund henviser til initiativet Kunst & Kultur i Balance, som i 2020 blev oprettet, som et uddannelsesforløb for alle der arbejder i kunst- og kulturlivet. Fokus er på diversitet, ligestilling og inklusion til positive redskaber i arbejdslivet.

Foreløbig initiativer

Billedkunstnernes Forbund henviser til ligebehandlingsloven og tilbyder, at man kan ringe til deres jurist, hvis man oplever diskrimination, krænkelser eller seksuel chikane. Desuden har ”Kunst og Kultur i balance” udgivet en argumentationsguide for ligestilling og mangfoldighed i kulturlivet samt en vidensmanual.

 

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Udvalgenes drøftelser og anbefalinger indarbejdes i forvaltningens udkast til et budgetnotat, som forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i 1. kvartal 2025.

 

Beslutning

Rådet for Visuel Kunst drøftede anbefalinger til udarbejdelse af et handlingskatalog for værn mod sexisme og seksuelle krænkelser i kulturbranchen.

Rådet bemærkede, at der i høj grad mangler belysning af udfordringerne på billedkunstområdet.


Til top