Mødedato: 07.06.2022, kl. 15:30
Mødested: Se mail

Drøftelse af ligestilling

Se alle bilag

Indstilling

Sekretariatet indstiller, at Rådet for Visuel Kunst drøfter, hvordan ligestilling skal indgå i rådets virksomhed. 

Problemstilling

Den 26. november 2020 vedtog Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) en handlingsplan for ligestilling (vedhæftet). En af handlingsplanens initiativer er, at de tre fagudvalg (Rådet for Visuel Kunst, Scenekunstudvalget og Musikudvalget) en gang årligt skal drøfte ligestilling inden for deres respektive områder og melde tilbage til KFU herom.

Mere konkret opfordres udvalgene til at vurdere, om de tilskudsmidler, som de uddeler, tilgodeser særlige målgrupper frem for andre, og om der kan gøres mere for at sikre at tilskudsmidlerne går til oplevelser og aktiviteter for alle aldre og alle køn. 

Rådet for Visuel Kunst har i sine årsberetninger (2021-beretning vedlagt) fokus på den kønsmæssige ligestilling i forbindelse med indkøb af kunst. Kunstmiljøet er i dag kendetegnet ved en ulighed, der bl.a. slår igennem i forhold til salgspriser og indkøbte værker.

Rådet stræber efter en ligelig fordeling af indkøb af værker af henholdsvis mandlige og kvindelige kunstnere. Det er dog værkernes kvalitet, der er det overordnede indkøbskriterium. I praksis har Rådets indkøb fordelt sig med ca. 50% indkøb fra mandlige og kvindelige kunstnere set over se de seneste fem år.

Beslutning

Rådet drøftede på baggrund og opfordring af Kultur- og Fritidsudvalgets handlingsplan om ligestilling sin ligestillingsindsats – særlig i forbindelse med indkøb af kunst og lagde i den forbindelse vægt på følgende:

”Kunstmiljøet er i dag kendetegnet ved en ulighed, der bl.a. slår igennem i forhold til salgspriser og indkøbte værker.

Hovedkriteriet ved indkøb er køb af kunst af høj kvalitet. Rådet for Visuel Kunst bestræber sig samtidig på at sikre en kønsmæssig ligestilling og er bred repræsentation af kunstnere i Rådets indkøbspraksis. Dette sigte søges tilgodeset ved den samlede indkøbspraksis over tid. Gennem de seneste fem år (2017-21) har Rådets indkøb af værker af mandlige og kvindelige kunstnere varieret år for år, men samlet set været nogenlunde ligeligt fordelt.  

Rådet er opmærksom på, at ligestilling ikke alene omfatter kønsrepræsentationen, men eksempelvis også anden seksuel orientering, etnicitet, alder og andre kriterier. Rådet ønsker at få en bred diversitet blandt de kunstnere, der bliver repræsenteret med værker i kommunens kunstsamling.

Rådet for Visuel Kunst er i gang med at revidere sit kommissorium og forretningsorden og vil her inddrage en målsætning om ligestilling i sin indkøbspraksis. KFU får kommissoriet til drøftelse med henblik på en indstilling til Borgerrepræsentationen.”

Til top