Høring: Restaurations- og nattelivsplan
Indstilling
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om restaurations- og nattelivsplan udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet udkast til Restaurations- og nattelivsplan 2017.
Planens formål er at fremme dialogen mellem kommune, borgere og restauratører og at sætte fokus på nattelivets gener - både i forhold til restauratørernes ansvar og kommunens indsats for at nedbringe generne.
Kortlægningen af nattelivet i København viser, at der er mest aktivitet i Indre By, Indre Vesterbro og Indre Nørrebro, og om sommeren også på Islands Brygge langs havnen.
Følgende initiativer indgår i planen:
- Konkret plan for, hvordan politi og kommune kan arbejde bedre sammen herunder f.eks. koordineret patruljering, kommunalt tryghedskorps med nem kontakt til politiet, kommunale ordensbekendtgørelser og udskrivning af bøder?
- Skærpe håndhævelsen af de tilladelser og påbud, som kommunen giver til nattelivet.
- Fokusere renholdelsesindsatsen ved at placere foodtrucks på Rådhuspladsen, der leder festen i den rigtige retning.
- At bevillingsnævnet i sine afgørelser lægger vægt på, at restauratøren har iværksat positive og betryggende initiativer, som f.eks. etablering af rygerum, frivillig brug af dørmænd, øget renholdelsesindsats.
- Undersøge, om det kan skrives ind i fremtidige bevillinger, at gæsterne ikke må medtage drikkevarer udendørs, hvis restaurationen ikke har udendørsservering.
- Stille krav om dørmænd efter midnat i bevillinger.
- Skærpe krav om løbende renhold foran restaurationer i behandling af ansøgning om bevilling.
- At øge ressourcer til håndhævelse og tilsyn.
- Øget kapacitet i affaldskurve.
- Udvidelse af renholdelsesbemandingen i morgentimerne fredag-søndag.
- Stille flere toiletfaciliteter til rådighed i aften og nattetimerne.
- Udvidet spuling i weekenden.
- Mobile offentlige toiletter.
- Arbejde mere strategisk med natteliv i forhold til, at indbygger-tallet stiger, gennem udviklingsplaner.
- Igangsættes en undersøgelse af, hvordan arrangementer kan fordeles over byen, så generne mindskes mest muligt.
- Samle og afholde store (musik)arrangementer på udvalgte festivalpladser væk fra de tæt beboede bydele og gader.
- Skærpe fastfoodrestauranters samt døgnåbne butikkers ansvar for renhold under og efter nattelivet.
- Dispensation til tidligere igangsættelse af renhold.
- Anvende Vor Frue Plads som taxaholdeplads om aften/natten.
- Trafikforsøg i Indre By.
- Udveksle erfaringer med større festivaler vedr. styring af større menneskemængder.
- Afklare om støjgener kan reduceres ved enten at forlænge eller forkorte lukketiden for udendørsserveringer.
- Justering af lukkelov - gøre det ulovligt at sælge alkohol fra natåbne butikker og kiosker efter kl. 24:00.
- Indføre alkoholfri zoner for privat ophold på det offentlige areal.
- Kommunale medarbejdere som er til stede i festkvartererne.
- Privat forankret "koordinator" for by- og nattelivet.
- Adfærdskampagne.
Der er deadline for indsendelse af høringssvar d. 1. juni.
Udkast til høringssvar:
Der er rigtig mange gode takter i kommunens forslag til en restaurations- og nattelivsplan. Den indeholder mange positive elementer og en redskabskasse, hvor rigtig mange af redskaberne bør tages i brug. Restaurations- og nattelivsplanen vil være et godt udgangspunkt for udviklingen af Københavns fremtidige natteliv.
I visionen for planen står der at det i sig selv er en udfordring at vi bliver flere – men sandheden er snarere at vi har haft en (og ønsket) en udvikling af byen med mere byliv. Men at denne er løbet løbsk. Det er den udfordring vi står overfor.
Derfor er Nørrebro Lokaludvalg også enig i at vi med udviklingen af restaurations- og nattelivet samtidig skal sikre at det sker i balance og at generne begrænses. Nattelivsgenerne har taget overhånd visse steder – også på Nørrebro.
Restaurations- og nattelivet i København knyttes til begrebet ”Storbykultur”, som skal bæres frem af principper om fællesskab, respekt og kvalitet. Men disse principper kan være svære at håndtere når der er alkohol involveret. Væsentligere er nok en strammere regulering og håndhævelse. Og en holdningsændring hos nattelivsbrugerne til hvordan de kan opføre sig i et beboelseskvarter.
Derfor ser vi frem til at hensynet til naboerne fremover vægtes højt i udviklingen af restaurations- og nattelivet.
Udover de private aktører og de offentlige myndigheder har bolig- og beboerforeninger også et ansvar for at være med til at sikre at vi får et restaurations- og natteliv i balance.
Begrænsning af generne i nattelivet
Nørrebro Lokaludvalg er helt enig i at det særligt er den uregulerede ”fest i gaden” og natteaktiviteterne i vores parker som f.eks. Nørrebroparken, der skaber de store gener. Her kan forslag 23 – 27 i Handleplanen måske være nogle af de redskaber der skal anvendes.
Nørrebro Lokaludvalg bakker op om at der sker en udvidet dialog og samarbejde med politiet og relevante detailforretninger, forældrenetværk, natteravne og andre aktører (f.eks. også bolig- og beboerforeninger) for at få bedre styr på generne fra nattelivet.
Kommunen vil også kigge på alkoholfri zoner. Det er en god ide. Nørrebro Lokaludvalg ønsker også at arbejde med stilleområder i bydelen, som kunne defineres således: ”Et stilleområde er et område, som Københavns Kommune kan udpege, hvor man ønsker at støjbelastningen fra / på det offentlige areal skal være lav (max 55 dB, svarende til lydniveauet for en normal samtale og helst mindre end 45 dB, svarende til baggrundsstøjen i en almindelig dagligstue). Dvs. et område i bydelen, hvor man ønsker at der skal være stille.
Når kommunen har udpeget og afgrænset et stilleområde, indebærer det, at området får status som støjfølsomt område i kommunens planlægning, og at der arbejdes for, at området skal være stille i forbindelse med fremtidige planer og regulering af aktiviteter i området.”
Støj og affald fra restaurationer og arrangementer
Nørrebro Lokaludvalg ser frem til at der sker en udvidet indsats her. Kommunen har allerede besluttet at udvide nattelivsvagten, men lokaludvalget ser gerne at den udvides yderligere.
Lokaludvalget kan kun tilslutte sig at der er bremset op for tildeling af sene nattetilladelser og at kommunen vil fastholde denne praksis. Nørrebro Lokaludvalg kunne godt ønske at dette blev udvidet til at dække hele Indre Nørrebro.
Et trygt og inkluderende natteliv
Nørrebro Lokaludvalg finder det vigtigt at der gøres en aktiv indsats imod diskrimination i nattelivet. Vi kan kun bakke op om kommunens initiativer på dette område.
Restaurationers koncepter og bevillingsnævnet
Som det nævnes er der stor forskel på hvilke gener et spisested og et diskotek skaber for naboerne. Derfor er de principper, som oplistes for hvordan bevillinger skal gives også bliver overholdt. Specielt omkring udendørsservering.
Service og partnerskaber
At kommunens service overfor erhvervslivet på dette område selvfølgelig skal være professionelt. Og der skal være et tættere samarbejde mellem kommune, politi, de private aktører samt berørte beboere. For berørte beboere vil det ikke altid være tilstrækkeligt. Lokaludvalget har tidligere anbefalet at der er én indgang til at klage over støj. Vi har også anbefalet at det sker gennem et app-baseret klagesystem (for kommune, politi og bevillingsnævn m.fl.), hvor registreringer indberettes af klager. Her kan man også se om klagen allerede er anmeldt, i gang med at blive håndteret og følge med i, når den er afsluttet. Dette for at aflaste den ressourcemæssige side af mange klager over bl.a. støj, driftstider mv. Faktuelle rammer for tilladelser, som er offentligt tilgængelige, kan trækkes ind i systemet. Appen kan designes til, ved afkrydsning, at registrere de hyppigst forekomne forhold, som der klages over, oplysninger om anmelder, behov for øget kontrol mv. Det skal som klager/anmelder være muligt at "tjekke ind" ved lokaliteten, vis Google el.lign., og lægge en optagelse af lyd/billede ind til dokumentation. Systemet bør kunne aflaste støjvagter, politi mv, og når de er på stedet har de adgang til at fortælle ejer, bestyrer el. lign., om indhold af klager og trække historikken ind. Samtidig kan systemet bruges til at informere omgivelser og borgere om status for foranstaltninger/indsatser.
Ideen om en nattelivskoordinator er fornuftig.
I Handleplanen er der beskrevet mange og rigtig fornuftige forslag. Det er f.eks. forslag 1 og 2, som vi gerne ser igangsat hurtigst muligt. Forslagene 4, 5, 6 og 7 er også rigtig fornuftige forslag, som der bør findes finansiering til. For forslag 5 og 6 kunne dette også gælde Indre Nørrebro.
Forslag 8 om flere ressourcer til håndhævelse og tilsyn er helt uomgåeligt. For at lette håndhævelsen og borgernes adgang skal vi igen pege på at der må udvikles et app-baseret klagesystem.
Forslag 9 og 10; også på Nørrebro er der behov for større kapacitet i affaldskurve og udvidet renholdelse om morgenen fredag – søndag.
Forslag 11 om hæve/sænke pissoirer? hvorfor ikke lave permanente pissoirer så trængende også om dagen kan lade vandet.
forslag 12? er der også behov for spuling på IN?
Forslag 17 om større ansvar for vedligehold hos detailhandel mm; godt at der også er fokus på Nørrebrogade.
Forslag 18 om tidligere igangsættelse af renhold på Nørrebrogade?
Forslag 21 om samarbejde med festivaler om håndtering af større forsamlinger (opsamling af erfaringer) er rigtig godt. Det er noget af det vi tidligere har efterlyst.
Forslag 22 med forslag om forbud mod terrassevarmere er godt – ikke mindst for klimaet.
Forslag 23, 24, 25 og 27 kunne også udstrækkes til Indre Nørrebro.
Forslag 26 er rigtig fornuftigt.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om restaurations- og nattelivsplan udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Beslutning
Der blev stillet forslag om at fjerne følgende sætning: ”Her kan forslag 23 – 27 i Handleplanen måske være nogle af de redskaber der skal anvendes.”
For stemte: Bjarke Kværnø, Brita Fabricius, Flemming Jensen, Gitte Kristensen, Hans Mejlshede, Jette Nielsen, Lars Christiansen, Kim Christensen, Mogens Petersen, Morten Nielsen, Niels Clemmensen og Thomas Fredsø.
Imod stemte: Erik Brandt og Masti Jutka.
Forslaget blev vedtaget og sætningen fjernes.
Der blev stillet forslag om at fjerne følgende sætning: ”Når kommunen har udpeget og afgrænset et stilleområde, indebærer det, at området får status som støjfølsomt område i kommunens planlægning, og at der arbejdes for, at området skal være stille i forbindelse med fremtidige planer og regulering af aktiviteter i området.”
For stemte: Bjarke Kværnø, Erik Brandt, Gitte Kristensen og Morten Nielsen.
Imod stemte: Hans Mejlshede, Jette Nielsen, Lars Christiansen, Kim Christensen, Masti Jutka og Thomas Fredsø.
Undlod at stemme: Brita Fabricius, Flemming Jensen, Mogens Petersen og Niels Clemmensen.
Forslaget blev nedstemt og sætningen bliver.
Der blev stillet forslag om at fjerne forslag 5 fra følgende afsnit: ”I Handleplanen er der beskrevet mange og rigtig fornuftige forslag. Det er f.eks. forslag 1 og 2, som vi gerne ser igangsat hurtigst muligt. Forslagene 4, 5, 6 og 7 er også rigtig fornuftige forslag, som der bør findes finansiering til. For forslag 5 og 6 kunne dette også gælde Indre Nørrebro.”
For stemte: Bjarke Kværnø, Brita Fabricius, Erik Brandt, Flemming Jensen, Hans Mejlshede, Jette Nielsen, Lars Christiansen, Kim Christensen, Masti Jutka, Mogens Petersen, Morten Nielsen, Niels Clemmensen og Thomas Fredsø.
Undlod at stemme: Gitte Kristensen.
Forslaget blev vedtaget og forslag 5 fjernes fra afsnittet.
Der blev stillet forslag om at fjerne forslag 6 fra følgende afsnit: ”I Handleplanen er der beskrevet mange og rigtig fornuftige forslag. Det er f.eks. forslag 1 og 2, som vi gerne ser igangsat hurtigst muligt. Forslagene 4, 5, 6 og 7 er også rigtig fornuftige forslag, som der bør findes finansiering til. For forslag 5 og 6 kunne dette også gælde Indre Nørrebro.”
For stemte: Bjarke Kværnø, Brita Fabricius, Flemming Jensen, Kim Christensen, Morten Nielsen, Niels Clemmensen og Thomas Fredsø.
Imod stemte: Erik Brandt, Hans Mejlshede, Jette Nielsen, Lars Christiansen og Masti Jutka.
Undlod at stemme: Gitte Kristensen og Mogens Petersen.
Forslaget blev vedtaget og forslag 6 fjernes fra afsnittet.
Der blev stillet forslag om at beholde følgende sætning: Forslag 23, 24, 25 og 27 kunne også udstrækkes til Indre Nørrebro.
For stemte: Erik Brandt, Gitte Kristensen, Jette Nielsen, Masti Jutka og Mogens Petersen.
Imod stemte: Bjarke Kværnø, Brita Fabricius, Flemming Jensen, Hans Mejlshede, Lars Christiansen, Kim Christensen, Morten Nielsen, Niels Clemmensen og Thomas Fredsø.
Forslaget nedstemt og sætningen fjernes.
Der blev stillet forslag om at beholde forslag 26.
For stemte: Erik Brandt.
Imod stemte: Bjarke Kværnø, Brita Fabricius, Flemming Jensen, Hans Mejlshede, Jette Nielsen, Lars Christiansen, Kim Christensen, Mogens Petersen, Morten Nielsen, Niels Clemmensen og Thomas Fredsø.
Undlod at stemme: Gitte Kristensen og Masti Jutka.
Forslaget blev nedstemt.
Der blev stillet forslag om at kommenterer kritisk på forslag 23 og 24.
For stemte: Bjarke Kværnø, Brita Fabricius, Flemming Jensen, Gitte Kristensen, Hans Mejlshede, Jette Nielsen, Kim Christensen, Lars Christiansen, Mogens Petersen, Morten Nielsen, Niels Clemmensen og Thomas Fredsø.
Imod stemte: Erik Brandt og Masti Jutka.
Forslaget blev vedtaget og der skrives kritiske kommentarer til forslagene.
Der var afstemning om følgende tekst til forslag 23: ”Nørrebro Lokaludvalg ønsker ikke et forslag eller forsøg gennemført på Nørrebro, der har potentiale til at understøtte og styrke et sort kriminelt marked.”
For stemte: Bjarke Kværnø, Brita Fabricius, Flemming Jensen, Gitte Kristensen, Hans Mejlshede, Jette Nielsen, Lars Christiansen, Kim Christensen, Mogens Petersen, Morten Nielsen, Niels Clemmensen og Thomas Fredsø.
Imod stemte: Erik Brandt og Masti Jutka.
Forslaget blev vedtaget.