Mødedato: 29.11.2012, kl. 17:30
Mødested: Lundtoftegade 87

Nørrebrogade 2. etape

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
  1. at Lokaludvalget drøfter og godkender udkast til høringssvar vedr. Nørrebrogade 2. etape.

Problemstilling

I forbindelse med afslutningen af Nørrebrogade etape 1 og starten på Nørrebrogade etape 2 er Lokaludvalget blevet bedt om, at komme med deres evaluering af de gode løsninger fra etape 1 samt hvilke, der kan bruges under etape 2.

Fristen for evalueringen er 1. december.

Udkast til hørringssvar:

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg vedtog i august måned 2008 et forslag til ”Helhedsplan for Nørrebrogade”. I forbindelse hermed blev Teknik- og Miljøforvaltningen bedt om pr. 1. oktober 2008 at etablere et trafikforsøg på Nørrebrogade og bl.a. bedømme påvirkningen af sidegaderne til Nørrebrogade. Nørrebro Lokaludvalg anmodede Teknik- og udvalget om, at der i processen og vurderingen af helhedsplanen og trafikforsøget blev lavet en mere intensiv borgerhøringsproces. På sit møde i december 2008 besluttede Teknik- og Miljøudvalget derfor en fase 2 for trafikforsøget og en udvidet høringsproces om Helhedsplanen for Nørrebrogade, i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg.

 

Lokaludvalget har indsamlet og behandlet undersøgelser, indstillinger og beskrivelser lavet før og under udformningen af den helhedsplan der pt. foreligger for Nørrebrogade. Lokaludvalget har især bemærket, og er blevet gjort opmærksom på de konksekvenser og udviklingspotentialer, som især trafikdelen af helhedsplanen har synliggjort under forsøgsperiode. Der syntes dog at mangle en grundigere debat af byrumsmæssige udfordringer og potentialer, som helhedsplanen også indeholder.

 

Teknik – og miljøforvaltningen gennemførte i februar 2009 to borgermøder som oplæg til trafikforsøgets anden fase og en udvidet høringsproces i forhold til helhedsplanens byrum og pladsdannelser. Lokaludvalget har desuden deltaget i og samarbejdet med forvaltningen i den borgerdialog og proces som kommunen har gennemført om trafikforsøgets 2. fase, og finder at forvaltningen har været lydhør overfor udvalgets og borgernes ønsker og forslag.

 

Lokaludvalget vurderede, at der lokalt stadig var ønske og behov for en yderligere inddragelse og drøftelse med borgerne på Nørrebro om fremtidens Nørrebrogade. Nørrebro Lokaludvalg gennemførte derfor i maj 2009 to borgermøder – ét på pladsen ved Nørrebrohallen og ét på Blågårds Plads. Ambitionen med de to møder og deres placering var at nå så bredt ud geografisk og tidsligt, at borgerne havde en god mulighed for at deltage enten den ene eller den anden dag eller sted. Ønsket var at udvide muligheden for inddragelse af borgerne på Nørrebro i en debat om fremtidens Nørrebrogade, med udgangspunkt i Helhedsplanen for Nørrebrogade.

 

En væsentlig præmis for arbejdet med borgermøderne var, at de lagde op til en bred debat, der ikke var dikteret eller iscenesat af professionelle talere eller særlige partshavere. Lokaludvalgets medlemmer og kommunens embedsmænd spillede derfor primært en afklarende og vejledende rolle overfor borgere, der ønskede at diskutere helhedsplanen mere indgående.


Lokaludvalgets borgermøder

Nørrebro Lokaludvalg har afholdt to borgermøder den 2. og d. 16. maj 2009 på hhv. ydre og indre Nørrebro, hvor repræsentanter fra TMF var inviteret til at deltage.  Formålet var at sikre en bred borgerhøringsproces om udformningen af en helhedsplan for Nørrebrogade, der både tilgodeser ønsket om en reduktion i biltrafik, bedre miljø og handelsliv, smukke byrum, og udnyttelse af pladser og gadens og sidegaders rum, samt at bidrage med forslag til udformningen af Helhedsplanen for Nørrebrogade, til TMFs møde den 19. august 2009.

 

Med afsæt i helhedsplanen for Nørrebrogade inviterede Nørrebro Lokaludvalg lokale byboere til at deltage i ´gadens parlament´ - en uformel arena, hvor lokaludvalget kunne komme i kontakt og dialog med beboere på Nørrebro. Outputtet er en række illustrerede forslag til konkrete og visionære ideer til fremtidens Nørrebrogade.

 

Borgermøderne bygger på 3 grundsten, der med korte seancer afløser/overlapper hinanden - oplysning - idéudvikling og afstemning.

Resultatet af møderne blev en markering af, hvilke forslag og visioner til Nørrebrogade, der har borgernes opbakning. Borgerne fik også mulighed for at stemme på alle de forslag, der var fremkommet på kommunens borgermøder. Der var listet i alt 41 emner, hvor borgerne hver kunne afgive en stemme. På de to borgermøder, blev der i alt afgivet 259 stemmer.

 

De 7 største stemmeslugere var:

 

  1. ”Bredere fortove med plads til caféliv, stående samtaler, butiksboder etc.”
  2. ”Flere træer, mere grønt generelt”
  3. ”Afhold etniske markeder og fester, så alle kan få indsigt i Nørrebros diverse kulturliv”
  4. ”Flere borde og bænke”
  5. ”Flere åndehuller, hvor folk kan mødes”
  6. ”Mere plads til de gående”
  7.  ”Mere cykelparkering”

 

Det betyder at over halvdelen (62 %) af stemmerne faldt på 7 af de i alt 41 forslag. Det Nørrebro beboerne ønsker af den fremtidige Nørrebrogade er primært et grønt strøg med masser af plads til ophold, både på caféer, på almindelige bænke og på bredere fortove og gadehjørner, hvor man kan stoppe op og snakke sammen.

 

 

Nørrebro Lokaludvalgs indstilling:

Lokaludvalget ønsker en helhedsplan på Nørrebrogade, der tager hensyn til at etableringen sker i en sammenhængende og fremadskridende anlægsproces, og at der er afsat de fornødne midler til en gennemførelse.

 


Hovedprioriteringer er:

 

  1. Bedre fremkommelighed for den kollektive trafik
  2. Bedre fremkommelighed for cyklister
  3. Grønnere og bedre byrum langs Nørrebrogade (med plads til ophold både på caféer på almindelige bænke og bredere fortov og gadehjørner, hvor man kan stoppe op og snakke).
  4. Styrkelse af det lokale handelsliv på Nørrebro, bl.a. med større variation f.eks. flere nicheforretninger, og at der sikres et bæredygtig og alsidigt handelsliv.
  5. At man generelt bestræber sig på at indarbejde LAR-løsninger (i form af regnvandsbede, - render og -bassiner). Og at man i udformningen af disse bestræber sig på at disse har flere funktioner f.eks. som siddemøbler, cykelparkering, klatrepladser etc.
  6. Som bilag vedlægges afsnittet om Nørrebrogade fra Lokaludvalgets Byrumsplan.

 

Generelle ønsker for hele Nørrebrogade:

 

  1. Fastholde Nørrebrogade som et snoet vejforløb med kun én kørebane i hver retning. Lokaludvalget ønsker at cykelsti og fortove skal gøres bredere, hvor det er muligt med smal vej gennem hele Nørrebrogades forløb, og at der etableres pladsdannelser, der kan invitere til ophold og kan sammenknytte bydelen.

 

  1. Forgængerstrategi skal indarbejdes/fastholdes i den kommende Nørrebrogade med hensyntagen til handicappede, kørestole og barnevogne.

 

  1. Indretning af byrum med plads til oplevelser og ophold for børn og voksne. Her tænkes ikke specifikt på legepladser, men mere i form af åbne opholdsrum, klatreskulpturer etc.

 

  1. Reduktion af biltrafik, specielt pendlertrafik. Ønsket er fremkommelighed for busser og cykler og en fjernelse af den gennemkørende trafik på Nørrebrogade.   

 

Ønsker til konkrete steder:

 

1. Lygten:

Den gennemkørende biltrafik ad Nørrebrogade og Mimersgade er nu ledt uden om Nørrebro allerede ved Tuborgvej eller allersenest ved, at der er etableret venstresving fra Frederikssundsvej ad Lygten, således at trafikken ledes ad Lygten, Tagensvej og Rovsinggade i stedet for Hamletsgade/Haraldsgade.
Der vil endvidere komme bussluse ved højbanen, så genenmkørende trafik ikek kan komme inde på Nørrebrogade eller ud ud Frederikssundsvej. 
Nørrebro Lokaludvalg forventer stadig, at der etableres bussluse ved Mimersgade (nord for Hamletsgade), som anført i Trafik- og byrumsplanen for Mimersgadekvarteret. (Vedtaget af TMU d. 20. juni 2007). Trafikforsøget har vist, at hvis disse løsninger ikke vælges, vil den ikke ønskede gennemkørende trafik på Nørrebrogade køre af Mimersgade.
Endvidere forudsætter Lokaludvalget, at der laves en helhedsplanen for hele Nørrebro Stationsområdet.

 

2. ”Nørrebro Torv” (Bazargrunden) og Nørrebro stations område (indtil Metroen er på plads).

Tidligere plan for ”Nørrebro Torv” (Kvarterløft Nørrebro Park) lægges til grund for, hvad der skal ske i området efter at Metrobyggeri er overstået. Biler til Føtexbygningens parkeringsarealer, skal ledes af Borgmestervangen, således at Føtexbygningen  ikke bliver spærret inde.

 

Nørrebrogade ved Nørrebro Station fra Folmer Bendtsens Plads og Hyltebro forbindes i sammenhæng med Nørrebro Torv. Tidligere rapport med arkitektforslaget til indretning af pladsen og området – udarbejdet med henblik på at få støtte fra RealDania, kan desuden inddrages.

 


3. Nørrebrohallen området

Området ud for hallen kobles visuelt sammen med arealet ved Café Castro, som et egentligt pladsareal. Busplatformene flyttes hhv. N og S for pladsen og Nørrebrogade hæves til fortovsniveau, for at skabe forbindelse mellem de to sider af gaden. Mulighed for hastighedsreduktion til 30 km/t i zonen skabes. 


4. Hillerødgade

Biltrafikkens adgang fra Hillerødgade ind på Nørrebrogade ændres, for at skabe en mere flydende trafikafvikling. Lyssignal opretholdes ved Nørrebrogade - Hillerødgade. T-krydset indrettes så der tages hensyn til gående og cyklende på tværs af de to gader. 

 

Signallys/lysregulering i krydset Nørrebrogade, Skodsborggade og Ægirsgade fjernes,  for at fjerne de nuværende ophobninger af højresvingende trafik fra Hillerødgade ad Nørrebrogade. Ophobningerne forsager betydelige forsinkelser for den kollektive trafik ad Nørrebrogade.

 


5. Stefansgade

Lokaludvalget ønsker, at fastholde Helhedsplanens intentioner om, at samle gaderne omkring kirken, så der bliver et særligt byrurum/ pladsdannelse. Nørrebrogade hæves til fortovsniveau, for at skabe forbindelse mellem de to sider af gaden. Mulighed for hastighedsreduktion til 30 km/t i zonen skabes. Da de eksisterende muligheder for venstresving fra Nørrebrogade fjernes på denne del af strækningen, etableres mulighed for venstresving til Gormsgade. 

 


6. Runddelen

Metrostationen forudsættes placeret på Runddelen ligeledes adgangen til stationen. Når gravearbejdet til metrostation er afsluttet, skal parkarealet genetableres på Assistens Kirkegaard. Der etableres nedgange til Metroen på alle hjørner.

 

Det forudsættes, at der indrettes et byrum  på selve Runddelen, så der bliver skabt sammenhæng med nedgangene til metroen, men også sådan, at Runddelen får karakter af en egentlig centerplads for Nørrebro. Det eksisterende handelsliv bør inddrages i etableringen af nedgangene til Metroen. Det bør endvidere overvejes, om der skal laves en særlig arkitektonisk bearbejdning af Runddelen/Pladsen.   

 

Der etableres aflæsnings- og pålæsningsordning som på Strøget.

 

Der etableres en busperron ved busstoppestedet foran Kvickly. Hvis dette indebærer nedlægning af højresving fra Nørrebrogade ad Jagtvej, så prioriterer Lokaludvalget en busperron, frem for højresving, denne løsning vil også forbedre muligheden for skabelse af Runddelen/Pladsen.

 


7. Flexzonen

Intentionen om en snæver vejbane i hver retning fastholdes og forskydes mod kirkegårdsmuren, så der skabes størst mulig plads til fortov og flexzone. Fortovet langs kirkegårdsmuren gøres smallest muligt.

 

Det er Lokaludvalgets ønske at få to aflæsningspladser i flexzonen:

 

    1. I forlængelse af busperronen ved Sjællandsgade afkortes flexzonen og der etableres en af- og pålægningszone.
    2. Tilsvarende etableres en af- og pålæsningszone foran busperronen på den anden side af passagen til Bording i retningen af Runddelen. Aflæsningszonerne etableres udenpå cykelstien.

 

8. Events og branding

Handelsforeningen og Lokaludvalget har noteret sig, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med trafikforsøgene har gjort en særlig indsats for at  lave events og branding af Nørrebrogade f.eks. udgivelse af guide/kort. Lokaludvalget ønsker ikke, at dette arbejde går tabt.

 

Det forudsættes således, at der afses midler ved vedtagelsen af Helhedsplanen for Nørrebrogade til, at Lokaludvalget kan fortsætte og videreudvikle dette arbejde også i forhold til eksisterende events f.eks. motorcyklerne til bakken forår og efterår, gay pride parade m.m.

 


9. Byinventar

Lokaludvalget ønsker som udgangspunkt at bruge Københavns Kommunes designmanual til indretning af byrummet, gerne med elementer af kunst/skulpturer der lægger op til leg og aktivitet.

 

Siddeinventar behøver ikke nødvendigvis være lange Københavnerbænke, men kan også bestå i kortere bænke eller stole.


10. Tidsplan

Lokaludvalget er opmærksom på, at der på en del af Nørrebrogade i forbindelse med etableringen af Metrocityringen kan være forstyrrende anlægsarbejder, som må indarbejdes i helhedsplanens færdiggørelse.

 

 

Løsning

Lokaludvalget drøfter og godkender udkast til høringssvar vedr. Nørrebrogade 2. etape

Videre proces

Sekretariatet forestår den videre proces 

Beslutning

Lokaludvalget drøftede og godkendte udkast til høringssvar vedr. Nørrebrogade 2. etape, med de faldende kommentarer.
Til top