Høring: Forslag til tillæg nr. 4 til spildevandsplanen 2008
Indstilling og beslutning
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,- at Lokaludvalget godkender høringssvar udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Københavns Kommune har udarbejdet et tillæg til den gældende spildevandsplan 2008.
Formålet med planen er at muliggøre gennemførelsen af en række kloakprojekter, som af forskellige årsager presser sig på.
Plantillægget muliggør en række konkrete projekter for håndtering af regnvand og spildevand, med specielt fokus på klimatilpasningsprojekter og byudviklingsprojekter med opstart i 2015.
Høringsfrist: d. 27. oktober.
Høringssvar:
3. Krav til kloakeringstyper
Borgerne er blevet sat i udsigt, at vi kan klimasikre byen med grønne og blå overfladeløsninger, der giver kvalitet i hverdagen – og som er væsentligt billigere end rør. Det er derfor umiddelbart glædeligt, at der er lagt op til, at afkobling fra kloak og afledning direkte til vandområder skal ske for matrikler tæt på vandområder, Jvf. Spildevandsplan, stk. 3.1 & 3.2:
"Særligt bemærkes, at ejendomme der er kloakeret, og som ligger med skel mod et vandområde, hvor udledning af tagvand og renset vejvand er mulig, skal aflede spildevand og vejvand til skel... [via HOFOR eller efter aftale med HOFOR] fra matriklen direkte til vandområdet."
Ud fra beskrivelsen af de forskellige scenarier for håndtering af hhv. spildevand, tagvand og regnvand, virker rensningskravene til at blive omfattende. Vi savner i tillægget en vurdering af rensningskravenes påvirkning af prisen for at implementere skybrudsplanen med grønne og blå overfladeløsninger. Det er vigtigt, at rensningskrav ikke gør overfladeløsningerne så dyre, at vi ender med traditionelle kloakløsninger i stedet, som ikke vil give byen grønne kvaliteter i hverdagen.
6.3.1 Udløb fra Helgesensgade til Sortedams Sø
”I krydset ved Helgesensgade/Ryesgade vil der blive etableret skybrudsriste, hvorfra regnvandet vil blive ledt til en ny udløbsledning til Sortedams Sø. Ledningen bliver et Ø1600 mm rør, der føres igennem betonmuren, der omkranser søen. Skybrudsristene indrettes således, at kun regnhændelser, der optræder hvert 10. år eller sjældnere, vil blive afledt via skybrudsløsningen.”
Dette projekt på Østerbro er ikke beskrevet tilstrækkeligt til, at der kan laves en vurdering af byrumseffekten. Det fremgår ikke, om Ø1600 røret bliver et synligt hul i kajkanten eller under normal vandstand. Hvis der skal laves den slags projekter på Nørrebro også, skal der være en visualisering af udløbet og andre relevante punkter.
Løsning
Lokaludvalget godkender høringssvar udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.Økonomi
Videre proces
Beslutning
Lokaludvalget godkendte høringssvar udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.