Mødedato: 29.09.2015, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Henvendelse vedrørende Byoasen

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
  1. at Lokaludvalget diskuterer og beslutter, om Lokaludvalget vil rette henvendelse til de Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell og Overborgmester Frank Jensen om Byoasens fremtid.  

Problemstilling

Lokaludvalget har modtaget følgende henvendelse:

Til Nørrebro Lokalvalg
Det er med stor bekymring, at vi har konstateret, at der ikke er afsat midler til at videreføre Den Bemandede Legeplads ”ByOasen” i De Gamles By.

I budgetforslag fra august fremgår det, at: "Bevillingens ophør vil betyde, at legepladsen fra 2016 vil være ubemandet, hvilket vil have betydning for udbuddet af aktiviteter."

Følgegruppen tvivler på, at ByOasen kan fortsætte ubemandet. De mange dyr er en central del af ByOasens fysiske anlæg og det pædagogiske indhold i aktiviteterne. Dyrene skal passes.

Vi opfordrer Nørrebro Lokaludvalg til, at tage kontakt til Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell samt Overborgmester Frank Jensen for at undersøge, om der er en mulighed for videreføre den inkluderende og tryghedsskabende Bemandede Legeplads ”ByOasen” i De Gamles By.

Venlig Hilsen,
Følgegruppen - Helhedsplan for De Gamles By

Udkast til henvendelse til Overborgmester Frank Jensen og  Trafik- og Miljøborgmester Morten Kabell

Vi har desværre forstået, at den bemandede legeplads ByOasen på Nørrebro, ikke får forlænget sin bevilling. Det er meget beklageligt for alle brugere af området, dels dem fra Nørrebro, men også alle dem der kommer fra områder udenfor Nørrebro. Vi vil med dette brev opfordre til at man overvejer ByOasens fremtid endnu en gang.

ByOasen er et unikt tilbud på Nørrebro, fordi:

Bredden i aktiviteterne

Aktiviteterne rammer bredt. Følgende borgere har glæde af ByOasens aktiviteter: Plejehjemsbeboere, børnehaver, folkeskoler, specialskoler, gymnasier, børnefamilier, enlige borgere og udsatte grupper m. fl.

Grønt eksternt læringsmiljø for skoler og institutioner

At ByOasen tilbyder skolerne mulighed for at arbejde med folkeskolereformens indsatser, herunder den åbne skole, bevægelse og socialt sammenhold. 

At ByOasen giver børnehaverne mulighed for at arbejde med ”jord til bord”, under kompetenceområdet natur og naturfænomener, miljø, bynatur, sundhed, sociale fællesskaber. 

Et integrationsprojekt

At det også er et integrationsprojekt, der samler unge og gamle med forskellig etnisk baggrund og social status. Mange ikke etnisk danske børn og unge kommer i nærkontakt med dyr for første gang i ByOasen.

Frivillighed og udsatte borgere

ByOasen gør en stor indsats for at inddrage frivillige. Mange udsatte borgere finder mening i haveaktiviteter og samvær med medborgere og med ByOasens medarbejdere som vejledere.

Tværgående – alle forvaltningsområder er med

Der arbejdes tværgående, alle forvaltningsområder er repræsenteret i ByOasens arbejde: Social - og Sundhedsforvaltningen (i arbejdet med ældre og svage, og handicappede. Børne - og Ungdomsforvaltningen (i arbejdet med at lave forløb og aktiviteter for skoler og børnehaver og gymnasium). Samt sundhed generelt for alle målgrupper). Teknik - og Miljøforvaltningen (i arbejdet med genbrug, miljø og bæredygtighed). Kultur - og fritidsforvaltningen (i de offentlige arrangementer som samler folk, fx fastelavnsarrangement, halloweenarrangement),

Samarbejde med eksterne samarbejdspartnere

ByOasen har eksterne samarbejdspartnere som Amager Ressourcecenter, Friluftsrådet m.fl. hvilket tilføre yderligere værdi, til det der lægges i legepladsen fra Københavns Kommunes side.

Turister og studerende

ByOasen er et spændende sted for turister at se, fordi der er en helt særlig Nørrebro stemning og et unikt fællesskab. Studerende og andre interesserede kommer forbi ByOasen og bliver inspireret af det fællesskab der er der. Både blandt brugerne og frivillige, men også blandt medarbejdere. 

Grøn oase

ByOasen er et grønt pause sted i byens hektiske liv. Stedet giver ro og fordybelse til børn og voksne. Her er mental sundhed højt prioriteret. I et område med kun to kvadratmeter grønt pr. indbygger, er ByOasen et attraktivt sted.

Et ægte bæredygtighedsprojekt

At det er et ægte bæredygtighedsprojekt, fordi det både har det sociale og det miljømæssige perspektiv. 

Alt dette kan kun lade sig gøre, fordi der hver dag er et hold af medarbejdere, der arbejder hårdt for at holde driften og udviklingen i gang, herunder dyrehold, naturvejledning, afholdelse af offentlige arrangementer m.m.

Hvis ByOasen ikke var bemandet ville:

  • De ældre på plejehjemmene have et kedeligere, mindre aktivt liv. 

  • Elever fra de lokale skoler og gymnasier miste et vigtigt samlingssted og et sted for læring.

  • Børnehaverne miste deres tilbud om unikke oplevelser, midt inde i byen, med bynatur og dyr.

  • Der ske mindre integration mellem forskellige befolkningsgrupper pga. manglende store arrangementer.

  • En ressourcesvag gruppe mennesker miste et vigtigt samlingssted og noget at tage sig til.

  • Nørrebro miste et trækplaster for børnefamilier, ressourcestærke borgere og turister.

  • Der være et kultur - og fritidstilbud mindre i en af Københavns udsatte bydele.

  • De kriminelle miljøer vil uforstyrret kunne bruge området til handel med stoffer, opbevaring af hælervare mm. Der ville med stor sandsynlighed blive en hårdere stemning i området både i dag- og nattetimerne, hvilket ville give mere arbejde for politiet.

Vi håber at i kan hjælpe med at finde midler, fra 2016 og frem, til videreførelse af Den Bemandende Legeplads ”ByOasen” i De Gamles By. 

Løsning

Lokaludvalget diskuterer og beslutter, om Lokaludvalget vil rette henvendelse til de Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell og Overborgmester Frank Jensen om Byoasens fremtid.  

Økonomi

Videre proces

Beslutning

Da ByOasen ser ud til at være reddet valgte Lokaludvalget ikke at sende nogen henvendelse.

Til top