Høring: Lokalplaner i bymidter
Indstilling
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om lokalplaner i bymidter udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Teknik- og Mijøudvalget har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om at gennemgået 146 byplaner og lokalplaner, med henblik på at vurdere behovet for at ændre disse, såfremt de ikke er forenelige med en nutidig opfattelse af byliv og publikumsorientering i bymidter. Gennemgangen viste, at der i 18 planer ikke er muliggjort servering inden for bymidteområdet. På Nørrebro drejer det sig om Lokalplan 216 ”Lygten”.
Lokalplan 216 ”Lygten
Bymidteområdet omfatter kun den sydlige del af lokalplanområdet med Nørrebro Bycenter, der er fastlagt til større forretningsenheder med salg af pladskrævende varer. Den gamle Lygten station mod Lyngsies Plads/Nørrebrogade er indrettet til kulturhus, hvor der i mindre grad foregår servering i forbindelse med kulturhusets drift. Uden for Bymidteområdet tillader lokalplanen servering i tilknytning til Bispebjerg Station ved Tagensvej.
Anbefaling: Der bør tillades servering i den sydlige del af området, og forvaltningen anbefaler, at dette ændres ved et tillæg til lokalplanen.
Begrundelse: Mulighed for servering ved restauranter, caféer og lignende inden for den sydlige del af området, herunder ved Lyngsies Plads, vil understøtte udviklingen i området. Det vil også kunne supplere de rekreative muligheder i området der vil være at finde i fremtiden, eksempelvis kulturhuset i Lygten Stationsbygning og Kampsportens Hus. En ændring vil kunne skabe et mere gæstfrit sted som ramme for eksisterende og kommende aktiviteter i området og understøtte ”En levende by” (fællesskab København). Der er pt. et indledende planarbejde i gang i den nordlige del af lokalplanområdet, og det vurderes, at dette tillæg kan medtage det samlede område og ændre anvendelsesbestemmelserne i den sydlige del, så der gives mulighed for servering.
Udkast til høringssvar
Vi kan forstå at Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemgået en række lokalplaner for at vurdere behovet for mere udeservering. Dette begrundes ud fra visionsplanen Fællesskab København og for at skabe mere byliv i byen.
Siden visionsplanen blev vedtaget i 2015 er der opstået en diskussion af hvordan udviklingen af nattelivet i København skal ske. Først og fremmest overfor de stigende gener nattelivet giver i form af bl.a. støj. Og der er sket en vis refleksion hos hovedstadens politikere om at udviklingen er ved at løbe løbsk. Således har kommunen begrænset nattebevillingerne på Indre Nørrebro og Borgerrepræsentationen er netop nu i gang med at behandle en nattelivs- og restaurationsplan.
På Nørrebro er lokalplan 216, Lygten, udvalgt til at blive ”justeret” så der bliver bedre muligheder for udeservering i området omkring Nørrebro Station. Det er ikke helt gennemskueligt hvad forvaltningen egentlig ønsker at ændre i lokalplanen, det ser dog ud til at lokalplansområdet skal udvides voldsomt (?) så der bliver mulighed for udeservering også i sidegaderne til stationsområdet.
Nørrebro Stationsområde står overfor store ændringer med åbningen af metrocityringen, byggeriet af boligerne på Borgmestervangen (Uptown), Kampsportens hus etc. Nørrebro Lokaludvalg har derfor efterlyst en helhedsplan for området i mange år. Desværre oplever vi kun at der kommer disse drypvise ændringer, som denne høring er et eksempel på, og ikke en overordnet plan for området, som det fortjener.
Nørrebro Lokaludvalg skal derfor anbefale at forvaltningen i stedet for at justere en enkelt lokalplan i Nørrebro stationsområdet, går ind og laver en grundig revidering af de lokalplaner der dækker området omkring Nørrebro station fra Bispebjerg station og til Glentevej (f.eks. 216 Lygten, 506 Mjølnerparken, 526 Borgmestervangen, 426 Bazargrunden, 165 Nørrebrogade, 487 Nørrebro station (M), 071 Lundtoftegade, 366 Svanevej, 077 Hejrevej, 080 Teknisk skole, 379 Rebslagervej, 380 Bygmestervej, 406 Bisiddervej). Lokaludvalget er klar over at området er i forvandling og at der vil komme mere byliv / pres for at få mere udeservering i området. Området er dog først og fremmest et boligområde. Desto større er behovet for at der kommer en grundig behandling af udviklingen og at det gøres i forhold til helheden og beboerne i området.
Nørrebro Lokaludvalg bidrager meget gerne til at få udarbejdet dette vigtige grundlag for udviklingen af denne fremtidige, og centrale, bymidte.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om lokalplaner i bymidter udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. høring om lokalplaner i bymidter udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.