Medlemsforslag: Bogen om Ladegårdsåen - før - nu – i fremtiden
Indstilling og beslutning
- at Lokaludvalg afsætter 45.000 kr. af pulje midler til projekt: Bogen om Ladegårdsåen - før - nu – i fremtiden.
Problemstilling
Hvad:
Udgivelse af en bog med billeder, kort og tekster, nyskrevne og arkivmateriale, om Ladegårdsåen og terrænet omkring, som det har set ud gennem tiderne – frilagt eller bebygget. Desuden kort og plancher over historien og brugen af arealet samt skitser til og visioner for en fremtidig grøn/blå natur-korridor dér hvor Ladegårdså var. Bogen vil være en levende historie med en åben slutning, da vi ikke ved, hvad der sker med åen i fremtiden.
Bogen tænkes farverig og let tilgængelig med historiske tekster om åens opståen, dagliglivet ved åen og små interviews med folk, der har oplevet Ladegårdsåen frilagt før bygningen af Bispeengbuen m.v. , heriblandt Poul Christensen, der lærte at svømme i Ladegårdsåen i midten af 1930’erne og Henny Jensen, en af de første beboere i højhusene i Lundtoftegade, som husker udsigten over åen i slut-1960’erne.
Hvorfor:
Bogen vil dokumentere og være et varigt katalog over kilder, muligheder og idéer for Ladegårdsåen, modsat flygtige artikler, tvivlsomme påstande og tekniske undersøgelser. Der findes i dag ikke en samlet fremstilling af Ladegårdsåens historie. Mange af de Nørrebroere, der kan huske åen før overdækningen, er i 70’erne eller ældre. Bogen skal bl.a. dokumentere deres historie.
Hvordan:
Bogen skal indgå i den debat, der pågår blandt borgerne, beslutningstagere og mulige interessenter i arbejdet mod en mulig realisering af Ladegårdså-projektet, men også forhandles til Nørrebroborgere m.fl., som er nysgerrige efter at vide mere om åens liv og skæbne gennem tiden i et lokalhistorisk perspektiv.
Hvornår:
Interviews, research, arkivsøgning, projektudvikling foretages i nov.-dec. 2015.
Bogen udgives i sen-foråret 2016 efter redaktion af illustrationer, fotos og tekster, fundraising, produktion m.v.
Hvem:
Research, projektudvikling, redaktion og produktion: Mette Jokumsen, cand.mag., redaktør og forlægger – i partnerskab med Miljøpunkt Nørrebro / Ladegårdså-projektet, v. Anders Jensen, centerleder, cand.mag i historie, i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv, Stadsarkivet, Nørrebro Før & Nu m.fl.
Interviews: Luna Signe Hørdum Nielsen, cand. comm. , forfatter til Nørrebrobogen Bag de gule gardiner og senest medforfatter på magasin om NCC’s nye bæredygtige domicil: ”Gladsaxe Company House”.
Det er tanken at etablere partnerskab rundt om bogen med andre virksomheder, politiske interessenter, organisationer med interesse i Ladegårdsåen som ny åben grøn/blå korridor i København.
Budget for det ansøgte beløb – 2015
5 stk. interviews med lokale borgere m.fl.,
kr. 15.000,-
Designgrid af sider/opslag og foreløbig forside.
Kr. 5000,-
Research, arkivsøgning, billed-tracking, projektudvikling.
Kr. 25.000,-
i alt kr. 45.000,-
Budgetudgifter i 2016 til: fotografier (repro), sats, grafisk tilrettelæggelse, tryk og indbinding, markedsføring, pressearbejde skal fondraises blandt interessenter: Rådgivningsvirksomheder, Københavns og Frederiksberg Kommune, Naboer til Åen: LandboHøjskolen, Novo Nordisk, TDC, De døves kirke m.fl. foruden grønne fonde. Anslået: 125.000 kr.
Indtægter i 2016 ved salg i lokale boghandler m.v., á netto 80 kr. efter boghandlerrabat og ekspeditionsudgifter v. salgspris på kr. 200,- inkl. moms.
Løsning
Beslutning
For stemte: Hans Mejlshede.
Undlod at stemme: Erik Brandt, Gitte Kristensen, Jannich Kofoed, Jens Villadsen, Jette Nielsen, Kim Christensen, Lars Christiansen, Bilal Erfout, Niels Clemmensen og Vagn Lauridsen.
Imod stemte: Karina Bergman.
Indstillingen blev nedstemt og ansøgningen afvises. Projektet henvises til den normale puljeansøgningsprocedure.
Sekretariatet gjorde opmærksom på at denne type af egne projekter burde søges som et almindeligt puljemiddelprojekt, på lige fod med alle andre.
Mogens Petersen og Mette Jokumsen deltog ikke i behandlingen af punktet.