Høringssvar: Pris for årskort til grøn tid i Københavns Kommunes svømmehaller
Indstilling og beslutning
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,- at Lokaludvalget godkender høringssvar udarbejdet af Børne- og Ungearbejdsgruppen samt Social- og Sundhedsarbejdsgruppen.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 26. marts 2015 at sende forslag til ny pris for årskort til grøn tid i svømmehallerne i høring hos relevante parter.
Forslaget er et årskort til grøn tid, der kan købes af alle københavnere med halv pris for pensionister og studerende.
Prisen bliver for pensionister og studerende 425 kr. årligt og for 850 kr. årligt for alle andre.
Årskortet vil kunne benyttes i morgentimerne på hverdage (mandag til fredag). Undtaget herfra er Bellahøj Svømmestadion. Årskort vil herudover give adgang til fleksibel grøn tid (grøn flex).
Forslaget vil indgå i det samlede takstbilag for 2016 og vil, hvis forslaget vedtages, kunne købes fra 1. februar 2016.
Høringsperiode: 27.03.15 til 27.04.15
Vi har fået udsættelse til at indsende det endelige høringssvar til efter Lokaludvalgsmødet d. 28. april.
Høringssvar:
Selvfølgeligt er vi enig i at tiderne i Københavns svømmehaller skal udnyttes bedst muligt. Derfor hilser vi Grøn tid/og Grøn flex velkommen.
I dag koster det 20 kroner at gå en enkelt gang til svømning i Grøn tid. Det er vi glade for.
Vedrørende model 2 og de nævnte modeller, har vi de følgende bemærkninger:
Lokaludvalget mangler først og fremmest statistisk baggrundsmateriale om besøgstal og fordeling af årskort på aldersgrupper osv. Det vil sige, at vi ikke ved hvor populære årskortene er, og hvor mange menneskers budgetter der i virkeligheden bliver berørt af denne ændring.
Men vi støtter op om Københavns nye sundhedspolitik og kampen mod social ulighed i sundhed mm. I denne sammenhæng vil det give mening, at Kommunen så også støtter op omkring de mennesker, som aktivt gør noget for at holde sig fit og sunde.
Et årskort for 750 eller 800 kr. for alle (Model 2) er i vores øjne ikke i overensstemmelse med formålene med den nye sundhedspolitik. Det vil betyde en forholdsvis voldsom stigning i pris især for pensionister/førtidspensionister, som i dag giver 340 kr. for et årskort. Vi mener ikke, at det hænger sammen, når man ved, at der findes social ulighed i sundhed og man så samtidig forhøjer priserne til årskort i svømmehallen for dem, som i forvejen har stramme budgetter - så som pensionister.
Tværtimod mener vi, at pensionister skal belønnes for deres lange arbejdsliv og for deres aktive indsats for egen sundhed, og at man derfor skal give gratis adgang til pensionister eller i det mindste bibeholde årskort for pensionister på det nuværende prisniveau - (model 3A).
I øvrigt syntes vi, at Grøn tid er så dejligt et tilbud, at kendskabet om det skal kommunikeres bedre ud til de borgere, som regnes for at være ramt af social ulighed i sundhed, f.eks. jobsøgende ledige med flere.
Til sidst: Prisen på 750 eller 800 kr. svarer til, at man skal besøge svømmehallen 37-40 gange om året (mere end tre gange om måneden) i tidsrummet fra morgenåbningen til kl.15, før det kan betale sig at købe et årskort. For borgere som gerne vil bruge svømmehallen så hyppigt er årskortet på prisniveau i model 2 derfor attraktivt og i orden.
At købe et årskort til Grøn tid skal gøre det mere attraktivt for den målgruppe, som vil bruge svømmehallen hyppigt. Dvs. at tilbuddet skal være rettet mod folk, som har tid til at bruge svømmehallerne på hverdage indtil kl. 15 (f.eks. ledige, pensionister og folk med skiftearbejde m.fl.). Hermed vil man samtidig kunne støtte pensionister og alle øvrige borgere generelt i at gøre noget aktivt for deres sundhed.