Høring: Åben høring om regelforenklinger for erhvervslivet i Københavns Kommune
Indstilling
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar til åben høring om regelforenklinger for erhvervslivet i Københavns Kommune, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Kommunen ønsker at lette byrden for erhvervslivet - og beder derfor om hjælp til at simplificere regler, som erhvervslivet og andre oplever som unødig bebyrdende.
Kommunen peger selv på regler indenfor:
1. Tilladelser og godkendelser. Fx for miljøområdet vedrørende spildevand, affald, jordforurening, miljøgodkendelser m.v. Sagsbehandling i forbindelse med at søge tilladelse til brug af offentlig vej – eksempelvis gravetilladelse, tilladelser til udendørsservering, vareudstillinger mv.
2. Regler inden for fx byggeområdet - eksempelvis vedrørende byggesager og tilladelser, spørgsmål om ejendomme, gebyrer m.v.
3. Regler i forbindelse med lønrefusion (fx i forbindelse med barsel eller sygdom) eller tilskudsordninger (fx praktik, løntilskud eller flexjob).
4. Bevillinger, fx alkohol- eller natbevilling.
5. Erhvervsparkering.
Deadline d. 25. april (Nørrebro Lokaludvalg har fået lov til at sende et midlertidig høringssvar inden deadline, med mulighed for at sende et tilrettet høringssvar d. 28. april)
Udkast til høringssvar:
Nørrebro Lokaludvalg er tilfreds med at høringsfristen er blevet udvidet til 6 uger. Emnet er dog ganske bredt og dækker mange forvaltninger ud over Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen. Det vil være svært at komme rundt om det hele, vi har derfor kun enkelte kommentarer til spørgsmålene.
Een indgang til kommunen. Først og vigtigst ser Nørrebro Lokaludvalg en stor forbedring for erhvervsliv og borgere når man kan henvende sig et sted for at få håndteret ens problem / ansøgning etc.
Lokaludvalget er i dag den lokale kontakt for borgere i bydelen. Vi foreslår at lokaludvalgets funktion udvides til at kunne udføre den basale udredning for henvendelser hvor der skal ske en sagsbehandling for borgere og virksomheder og kunne videreformidle sagsbehandlingen til de(n) relevante medarbejder(e).
Forvaltningen spørger også om forenklinger for bevillinger, alkohol- og natbevillinger; også her vil én indgang over klager over støj forenkle livet for københavnerne. Dette skal suppleres med et app-baseret klagesystem (for kommune, politi og bevillingsnævn m.fl.), som klager kan anvende og hvor indberetningerne registreres. Her kan man også se om klagen allerede er anmeldt, i gang med at blive håndteret og følge med i, når den er afsluttet. Dette for at aflaste den ressourcemæssige side af mange klager over bl.a. støj, driftstider mv. Faktuelle rammer for tilladelser, som er offentligt tilgængelige, kan trækkes ind i systemet. Appen kan designes til, ved afkrydsning, at registrere de hyppigst forekomne forhold, som der klages over, oplysninger om anmelder, behov for øget kontrol mv. Det skal som klager/anmelder være muligt at "tjekke ind" ved lokaliteten, via Google el.lign., og lægge en optagelse af lyd/billede ind til dokumentation. Systemet bør kunne aflaste støjvagter, politi mv, og når de er på stedet har de adgang til at fortælle ejer, bestyrer el. lign., om indhold af klager og trække historikken ind. Samtidig kan systemet bruges til at informere omgivelser og borgere om status for foranstaltninger/indsatser. Og et bøde-klippekort-system, hvor mindre overtrædelser af vilkår i tilladelser og miljøkrav giver klip. To eller tre klip og tilladelsen tilbagekaldes. Eksempelvis ift. udskænkning af alkohol til mindreårige. Grove overtrædelser og tilladelsen tilbagekaldes. Og her efter skal man til eksamen i at forstå og respektere lukkeregler, støjkrav, gener mv. a la når man skal generhverve sit kørekort.
Indenfor specielt byggeområdet anvendes der underentreprenører, hvor ansvaret for løn- og ansættelsesforhold forsvinder. Kommunen må derfor skrive et Kædeansvar ind i sine kontrakter med eksterne leverandører.
Bedre bistand til virksomheder, som vil fastholde sygemeldte medarbejdere.
Affaldsindsamling fra virksomheder bør gøres mere enkelt. I dag sorterer meget få virksomheder deres affald, mens alle private beboere gør eller har muligheden.
Grunden til, at erhvervsvirksomheder ikke sorterer affaldet er bl.a., at det ikke er muligt (lovligt?) at deles om containere. F.eks. skal en kontorvirksomhed have sine egne containere til alle 8 fraktioner,
og det er ikke altid logisk / rimeligt. Det kan også skyldes, at der ikke er plads i baggårdene. Det kan også skyldes, at en virksomhed ikke har så meget affald, at 8 containere retfærdiggør det.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar til åben høring om regelforenklinger for erhvervslivet i Københavns Kommune, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.