Mødedato: 24.09.2014, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Kampagne imod hate crimes

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Forkvinden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
  1. at Lokaludvalget afsætter et rammebeløb på 31.000 kr. til at lave en Nørrebro-kampagne mod hate crimes i København, der skal positionere Nørrebro som en forgangsbydel i kampen mod hate crimes. Kampagnen indeholder en grafisk kampagne, et netværksmøde og en dialogworkshop. 

Problemstilling

Børne- og ungearbejdsgruppen ønsker at igangsætte en lokal kampagne med fokus på hadforbrydelser, både på baggrund af religion, men også seksualitet, etnicitet, handikap mv. Alle minoriteter skal kunne gå på gaden i København og være den de er.  

Begrebet ”hate crime”
Med begrebet ”hate crime” eller hadforbrydelse, mener vi "vold, trusler eller andre typer forbrydelser, som man bliver udsat for, på grund af den man er, eller fordi man udtrykker det, man tror på". Denne beskrivelse er taget fra den nationale kortlægning af hadforbrydelser som Cowi og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold netop er i gang med. Vi synes, at det er vigtigt at bruge begrebet ”hate crime”, da det pt. bliver brugt både af Kommunen, Ministeriet og i medierne. 

Baggrund
Der er et faktum, at der foregår hate crimes i København, hvor mange tilfælde der foregår på Nørrebro, er svært at sige, for der findes endnu ikke dækkende data for antallet af hate crimes. Center for Inklusion og Beskæftigelse lancerer lige nu en app, der skal hjælpe københavnere med at dokumentere, når der foregår en hate crime. Eftersom at Nørrebro er den tættest befolkede bydel, med flest unge, flest minoriteter, kombineret med meget natteliv, vurderes det fra Københavns Kommunes side, at der er en høj risiko for, at der kan forekomme hate crimes på Nørrebro.


Formålet med projektet 
Formålet med kampagnen er at oplyse vores bydels unge om hate crimes. Dvs. hvad det er, og hvordan vi stopper hadforbrydelser på nationalt plan. Der skal altså ikke sættes lighedstegn mellem Nørrebro og hate crimes. Med kampagnen ønsker vi, at positionere Nørrebro som en forgangsbydel i København, der ikke har berøringsangst, og som ønsker dialog omkring diskrimination i byrummet på baggrund af seksualitet, etnicitet, religion eller etnicitet.

Vi skal selvfølgelig finde en ordlyd som alle i Lokaludvalget kan støtte op om, så kampagnen ikke sætter Nørrebro i bås. Arbejdsgruppen vil arbejde videre med  det og sikre at man finder frem til den rette ordlyd.  

Selve projektet
Projektet består både af en kortlægning, hvor vi videndeler og skaber dialog, og en kampagne udmøntet i følgende 3-4
elementer, der alle afvikles i efteråret 2014:

1) Et rundbordsmøde mellem SSP, gadeplansmedarbejdere, Lokaludvalget og evt. mindre lokale organisationer, der arbejder med minoriteters forhold på Nørrebro. Formålet med mødet er at skabe netværk og kendskab mellem relevante lokale aktører under temaet "hate crime". På mødet afklares det: Hvilke lokale udfordringer SSP, gadeplansmedarbejdere og lokale organisationer ser på Nørrebro? Hvad er status for hate crimes på Nørrebro? 

2) En kampagne i bybilledet, f.eks. med budskabet ”Hate crimes – ikke her på Nørrebro!”.
Kampagnen udformes med fotos af nørrebro’ere og evt. kendte Nørrebro personer med skilte med f.eks. ”Fælles imod hate crimes i vores by” eller ”hate crimes – ikke her på Nørrebro”. Igen skal vi finde en ordlyd og en vinkling af kampagnen, der sikrer, at det ikke kommer til at lyde som om, at der er et særligt problem på Nørrebro med hate crimes.
Kampagnens format:

- Plakater og klistermærker
- Net og postkort
- Kampagne på de sociale medier
- Fokus på hate crimes på vores udsmykning på Byens Hegn, fx. ”hate crimes – ikke her på Nørrebro!” (Der er allerede afsat midler til Byens Hegn).

3) Dialog-arrangement (fx. på Nørrebro Bibliotek)
I samarbejde med ”Stemplet – bekæmp fordomme i KBH” som Center for Inklusion og Beskæftigelse i Københavns Kommune har lanceret, arrangeres et dialog-arrangement om diskrimination og hadforbrydelser et sted på Nørrebro f.eks. Nørrebro Bibliotek. Arrangementets oplæg tages fra Stemplets katalog, der indeholder en række gratis tilbud om oplæg. Dialog-arrangementet arrangeres i samarbejde med 1-2 lokale aktører, der arbejder med hate crimes lokalt og/eller gadeplansprojekter.

4) Evt. små radioindslag til de sociale medier f.eks. i samarbejde med det lokale radioprojekt Ghettoblaster. F.eks. interview med Nørrebro’ere om hate crimes

Involvering af unge
Vi ønsker at involvere unge fra Nørrebro i udarbejdelsen af projektet, både ift. dialog-arrangementsdelen, men også i forbindelse med den grafiske kampagne, så en gruppe lokale unge er med til at tage fotos og opsøge borgere på Nørrebro. En kampagne mod hate crimes er et slagkraftigt tema, som vi tror vil gøre det muligt at tiltrække unge omkring. Med involveringen af unge i udarbejdelsen af projektet håber vi, at budskabet vil sive ud i de unges netværk, og vi sikrer dermed en tidlig indsats ift. at unge udviser nul tolerance overfor alle grader af hate crimes. Arbejdet med at involvere lokale unge sker via et samarbejde med Mellemfolkelig Samvirke og RessourceCenter Ydre Nørrebro. 5 unge sendes på et (gratis) kursus i demokratisk deltagelse og ledelse hos Mellemfolkeligt Samvirke i efteråret 2014, og får herefter tildelt ansvar i projektet. 

Løsning

Lokaludvalget afsætter et rammebeløb på 31.000 kr. til at lave en Nørrebro-kampagne mod hate crimes i København, der skal positionere Nørrebro som en forgangsbydel i kampen mod hate crimes. Kampagnen indeholder en grafisk kampagne, et netværksmøde og en dialogworkshop. 

Økonomi

Budget for afholdelse af projektet:

Rundbordsmøde (SSP og gadeplansmedarbejdere)
Forplejning                                    500 kr
Lokaleleje (Nørrebrohallen)              0 kr.

Kampagne
Grafisk kampagne                       8.000 kr.
Fotograf                                       5.000 kr.
Tryk af plakater                           3.000 kr.
Tryk af postkort                              500 kr.
Tryk på net + net (1000 stk.)     10.000 kr.

Dialog-arrangement
Oplæg (Stemplet)                              0 kr.
Forplejning                                  1.000 kr.
Lokaleleje                                    3.000 kr. 

Radioindslag
Produktion (frivilligt)                          0 kr.

I alt                                      
      31.000 kr.


Beslutning

Der blev stillet følgende ændringsforslag:

At Lokaludvalget afsætter et rammebeløb på 31.000 kr til at lave en indsats på Nørrebro mod hate crime i København, der skal posisionere Nørrebro som en forgangsbydel i kampen mod hate crimes. Indsatsen kan indholde en grafisk kampagne, netværksmøder og en dialogworkshop. Lokaludvalget nedsatte en arbejdsgruppe bestående af Uzma Ahmed Andresen, Thomas Fredsø, Søren Gravesen-Hvass og Anoir Hassouni. Arbejdsgruppen fremlægger endeligt forslag til næste udvalgsmøde.

For ændringsforslaget stemte: Anoir Hassouni, Christoffer Rubæk, Erik Brandt, Gitte Kristensen, Hans Mejlshede, Jens Villadsen, Kim christensen, Klaus Sønderup, Lars Christiansen, Masti Jutka, Mogens Petersen, Niels Clemmensen, Søren Gravesen-Hvass, Thomas Fredsø, Uzma Andresen og Vagn Lauridsen.

Imod: Karina Bergman

Undlod: Jette Nielsen og Sven Knudsen.

Ændringsforslaget blev vedtaget.
Til top