Mødedato: 21.10.2014, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Proces i forbindelse med udpegningen af Signaturprojekter

Indstilling og beslutning

Forkvinden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
  1. at Lokaludvalget godkender udkast til henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningens Klima Team udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.

Problemstilling

Repræsentanter fra Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen og Miljøpunkt Nørrebro har mødtes med Klima teamet under Teknik- og Miljøforvaltningen og diskuteret forløbet omkring udpegelse af signaturprojekter. Efterfølgende har Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen også diskuteret forløbet og besluttet, at man ønsker at skrive en henvendelse til Klima temaet for at sikre en bedre proces i det fremtidige arbejde.  

Proces i forbindelse med udpegning af SIGNATUR-projekter.
Allerede inden skybruddet 2011 var Nørrebro Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro aktive i bydelen omkring begrønning, og derefter blev det besluttet, at Miljøpunkt Nørrebro skulle arbejde med klimatilpasning og skybrud inden for bybegrønning sammen med Nørrebro Lokaludvalg.

Med en bydel på omkring 80.000 mennesker på lige under 4 km2 (20-22.000 mennesker pr. km2) og en befæstningsgrad på over 80 % er udfordringerne store og pladsen trang. Samtidig har Nørrebro en topografi med det højeste punkt omkring krydset Tagensvej/Jagtvej og et fald til alle 4 sider, med f.eks. et fald på 10 meter på 1½ kilometer ned af Jagtvej. Det giver bydelen en del udfordringer, hvad angår skybrud med en masse vand, der skal igennem områder med meget lidt plads.

For at kunne opfylde bydelens forpligtelser har Nørrebro Lokaludvalg nedsat en arbejdsgruppe for Byrum, Miljø og Trafik (BMT) der indstiller til Nørrebro Lokaludvalg. Denne konstruktion giver en forlænget behandlingstid, som normalt ikke er et problem undtagen i hastesager, der skal godkendes af Lokaludvalget.

Med SIGNATUR-projekterne opstod der en situation med sommerferie og meget korte svartider. På grund af strukturen omkring miljøarbejdet på Nørrebro, hvor Miljøpunkt Nørrebro udarbejder faglige forslag til BMT-arbejdsgruppen, der igen indstiller til Lokaludvalget, blev hele processen meget utilfredsstillende. Det er vigtigt, at det så tidligt som muligt meldes ud, hvad opgaven er, og hvilke kriterier, der ligger til grund. Især det sidste har været kaotisk med flere forskellige samtidige udmeldinger omkring kriterier og en uklarhed omkring hvilke kriterier, der lå til grund for beslutninger om SIGNATUR-projekter, især på grund af andre udmeldinger i f.eks. beslutningsudkast til TMU. Som vi talte om på mødet, vil det være optimalt for Nørrebro med minimum 1½ måned svarfrist.

Koordination og kommunikation.
I bydelen er der en fornemmelse af, at Nørrebro havnede midt imellem opdelingen i de 3 vandoplande. Det kan godt være, at forvaltningen ikke mener, at det er sådan, men det er den fornemmelse, der har bredt sig. Koordinationsarbejdet mellem de forskellige vandoplande, er der heller ikke nogen i forvaltningen, der har taget sig af. Nørrebro arbejder med skybrud og klimatilpasning udfra helhedsløsninger og skadesreduktion, og derfor er det vigtigt, at de løsninger, der omfatter flere vandoplande, som f.eks. Tagensvej (omfattet af vandopland Nørrebro og vandopland Bispebjerg) og Jagtvej (omfattet af vandopland Ladegårdså og vandopland Nørrebro) gennemføres som helhedsløsninger og ikke som enkeltprojekter tilpasset hvert vandopland.

Kommunikationen ud til bydelen har indtil nu kun fungeret i korte perioder, og det er vigtigt, for at sikre en høj kvalitet i samarbejdet mellem bydelen og forvaltningen, at der sikres en kommunikation, der gør at bydelen føler sig velinformeret og klædt på til at varetage formidlingsarbejdet overfor borgerne på Nørrebro og samtidigt at sikre, at forvaltningen får den nødvendige feedback. Formålet med en god kommunikation er, at vi opnår den størst mulige videndeling, som vi talte om på mødet.

For at sikre den højest mulige faglighed i det fremadrettede arbejde er det derudover vigtigt, at forvaltningen stiller krav til sine eksterne rådgivningsleverandører om, at de så tidligt som muligt indhenter lokal viden i alle projekter. I det analysearbejde og i de planer vi indtil nu har set, har meget båret præg af, at det er udført af mennesker, der ikke har viden omkring urbane forhold og at manglen på inddragelse af lokal viden, ikke har givet de optimale resultater.

Samtidigt vil forvaltningen med fordel kunne flytte borgerinddragelsesprocesserne ud i bydelen og især på Nørrebro, er det nødvendigt, da bydelen stiller sine egne helt specielle krav til god borgerinddragelse, fordi bydelen allerede har mange aktive borgere i formelle og uformelle netværk.

Miljøpunkt Nørrebro er en selvstændig NGO, der får en del af sit budget som driftstilskud gennem Nørrebro Lokaludvalg for at varetage det generelle miljøarbejde i bydelen. Klima- og skybrudsarbejdet betales af Nørrebro Lokaludvalg på baggrund af årlig ansøgning om puljemidler, og det giver midler til 3,5 måneder om året. Derfor er det vigtigt, hvis arbejdet med klimatilpasning og skybrud fortsat skal have den høje kvalitet, at forvaltningen er en aktiv medspiller i det fremtidige arbejde.

 

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningens Klima team udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningens Klima Team udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen med en enkelt tilføjelse.
Til top