Mødedato: 21.01.2014, kl. 17:30
Mødested: ---

Ønsker til Budget 2015

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget diskuterer og godkender udkast til Ønsker til Budget 2015.
  2. at Lokaludvalget diskuterer og godkender Miljøpunkt Nørrebros ønsker til Budget 2015.

Problemstilling

Næppe er året slut før de første seminarer om kommunens 2015-budget afholdes i de respektive resort-udvalg, så hvis vi ønsker at få nogen af vores ønsker fra Bydelsplanen og i øvrigt til Bydelen, skal de meldes ud til BR-medlemmerne nu.

Udkast - bearbejdet udgave af udkastet vedr. Budget 2014:

Nørrebro Lokaludvalgs ønsker til Københavns Kommunes budget 2014

Nørrebro Lokaludvalg har de sidste par år arbejdet intenst med Bydelsplaner – (2011 og 2013). Projekterne i den seneste Bydelsplan er udarbejdet indenfor de rammer og områder som er ønsket af Borgerrepræsentationen.

Lokaludvalget vil derfor henlede BR’s opmærksomhed på seks projekter i Bydelsplan for Nørrebro 2013.

Kvartersmanager på Nørrebrogade

Nørrebro Lokaludvalg ønsker at styrke det lokale handelsliv på Nørrebro. Det har været et stort ønske meget længe – og er også en del af Bydelsplan for Nørrebro 2013.Vi har pt. ansat en kvartermanager i en forsøgsperiode frem til slutningen af 2014. Lokaludvalget ønsker at forlænge forsøgsperioden med minimum to år.Generelt trænger Nørrebro til et imageløft i forhold til handels- og erhvervsliv og har brug for en person, som kan koordinere, iværksætte, markedsføre og samle op på tiltag, der gør det attraktivt at handle på Nørrebro. Et ”quick fix” er ikke løsningen. Det skal både være attraktivt at handle og drive handel på Nørrebro.Kvartermanagerens opgaver er og bliver derfor, at oprette netværk på tværs af handelslivet, tiltrække unikke butikker, som også kan tiltrække kunder langvejs fra, udforme fælles kampagner, strategier, events og skabe nye traditioner, som styrker Nørrebros image, som en bydel med bæredygtige handelsgader. Samtidig ønsker Nørrebro Lokaludvalg at fremme tiltag, der gør det nemt og let for erhvervsdrivende og beboere på Nørrebro at vælge miljørigtige løsninger. Kvartermanagerens opgaver bliver derfor at fremme miljø rigtige tiltag, som eksempelvis at en ladcykelordning.  Et styrket og aktivt handelsliv vil fastholde attraktive arbejdspladser, betyde meget for den lokale jobskabelse (specielt for de unge), øge trygheden, samt hjælpe de lokale foreninger og brande bydelen.

Økonomi:
1,2 mio. kr. i løn 2 år samt en årlig aktivitetspulje på 0,12 mio. kr.

Kultur- og idrætshus på ydre Nørrebro
Nørrebro Lokaludvalg ønsker at udbygge Nørrebrohallen med en opvisningsarena og en flytning af biblioteket i Bragesgade til Nørrebrohallen. Desuden skal den nuværende multisal moderniseres og opgraderes med bl.a. en scene, bedre tilskuerforhold og akustik.

Projektet skal gennemarbejdes lokalt og bør gennemføres via møder med brugere, ejer og andre aktører samt arkitekter og lignende, som munder ud i en realistisk plan der kan gennemføres over et par år.

Økonomi:
2 millioner kr. til projektplanlægning.

Kampsportens hus
Lokaludvalget ønsker, at der for at følge op på anlæg og projektering af kampsportens Hus - der er i 2014 er afsat 2 mio. kr. til anlæg og projektering - også øremærkes midler etablere et Kampsportens Hus på Nørrebro.

Økonomi:
63 mio. til arkitektkonkurrence og opførelse.

Metrostationer som byrum
Nørrebro Lokaludvalg ønsker, at der afsættes penge til helhedsplaner og opgradering af de nye byrum omkring de metrostationer, som bliver anlagt på Nørrebro netop nu.

Vi ser frem til, at der etableres metrostationer på Nørrebro. I Nørrebro Lokaludvalg arbejder vi dog for helhedsbetragtninger, og det gør vi også, når det handler om metrostationer. Vi ønsker en dialog, hvor det er det samlede byrum, der behandles og ikke kun stationsforpladserne med de nærmeste 10-20 meter omkring metronedgangene. Der er ingen tvivl om, at metrostationerne vil betyde meget for det enkelte område omkring stationen og medfører nye krav til byrummet, nye brugsformer vil komme til syne, og nye brugere vil blive ført til området. Det stiller store krav til de gader og byrum, der knytter sig op til stationsforpladserne.

De fire metrostationer, der anlægges på Nørrebro, er Skjolds Plads på Haraldsgade, Nørrebro Station, Nørrebros Runddel og Nuuks Plads ved Rantzausgade/Jagtvej. Nørrebros Runddel og Nørrebro Station er allerede centrale punkter i bydelen, mens metrostationerne på Skjolds Plads og Nuuks Plads i højere grad er med til at redefinere de områder i bydelen.

Etableringen af metrocityringen vil få en stor betydning for Nørrebro, både for de enkelte kvarterer i bydelen, som i fremtiden vil rette sig mod de nye trafikale knudepunkter, som metrostationerne vil udgøre, og i kraft af at bydelen bindes sammen på tværs på en ny måde. Nørrebro Lokaludvalgs ønske stemmer godt overens med Københavns Kommunes fodgængerstrategi og Metropol for mennesker.

Endvidere er det oplagt at man i udformningen af disse planer inddrager en af Nørrebros store udfordringer: nemlig håndtering af de forventede store mængder regnvand.

Det er også vores vurdering, at helhedsplanerne kan bidrage til at sikre større ejerskab lokalt til stationerne og derved sandsynligvis også mindre hærværk og graffiti.

Økonomi:
2 mio. kr. til helhedsplan for de omkringliggende byrum for alle fire stationsområder. 0,6 mio. kr. afsættes til arkitektkonkurrence for de udvidede byrum omkring metrostationen.

Anlæg:
5 mio. kr. til Nuuks Plads.
200 mio. til Runddelen til etablering af et sammenhængende byrum og underjordisk concour.

200 mio. kr. til Nørrebro Station til etablering af et sammenhængende byrum, elevator og undergang for fodgængere.
I alt 405 mio. kr. til anlæg og 2,6 mio. kr. til helhedsplan og arkitektkonkurrence.

Borups Plads
Der hvor Borups Plads ligger i dag, løber Lygteåen ud i Ladegårdsåen. Her udspillede sig engang et legende og aktivt liv omkring den gamle Ladegårdså i et grønt og rekreativt miljø. Nørrebro Lokaludvalg ønsker at genskabe det rekreative miljø ved at åbne åen op, og skabe et moderne gadekær. Borups Plads har under de tidligere års oversvømmelser været hårdt ramt. Det er vores ønske at tilrettelægge den kommende plads således, at regnvandet her kan håndteres i grønne og rekreative omgivelser.

Nørrebro Lokaludvalg ønsker, at pladsen indrettes til et grønt og rekreativt byrum, som kan håndtere de regnvandsmasser, vi forventer de kommende år.

Etablering af et grønt byrum, som støtter op om afledning af regnvand og med et attraktivt byliv, vil kunne realisere Københavns Kommunes visioner om en by med fokus på livskvalitet og stor miljøbevidsthed. Tidligere har projektet ’Liv under buen’ skitseret borgernes ønsker til området, og det er oplagt at følge op på det arbejde.

Økonomi:
0,3 mio. kr. til igangsættelse og forundersøgelser af projektet.

Anlæg:
5 mio. kr. til anlæg og trafikomlægning.

Drift: 60.000 kr. til drift årligt
I alt 5,3 mio. kr. til anlæg, herefter 60.000 kr. årligt til drift.

De Gamles By som grøn oase
Nørrebro Lokaludvalg ønsker at understøtte og udvikle De Gamles By som et rekreativt område og en grøn oase for Nørrebros borgere. Det medfører, at området skal gentænkes som park, og at der bør tilføres faciliteter efter borgernes ønsker og behov, herunder lege- og bevægelsesarealer. I samme ombæring ønsker Lokaludvalget, at der bliver udarbejdet en samlet landskabsplan og at naturværdierne bliver bevaret.

De grønne områder i De Gamles By er et oplagt sted at etablere, anlægge og afprøve en række forskellige LAR-løsninger, som understøtter kommunens skybrudsstrategi.

Guldbergsgade området mangler aktiviteter og muligheder til de unge. Lokaludvalget foreslår derfor, at der oprettes en klub til unge fra 12 år og opad når en passende bygning bliver ledig i De Gamles By. 

For at fremme trygheden i området ønsker Lokaludvalget, at der dels etableres bedre vagtordning end den nuværende.

Økonomi:

Anlæg:
2,5 mio. kr. til landskabsplan for bevarelse af Nordpolen.

6 mio. kr. til naturligt integrerede lege-, aktivitets- og bevægelsespladser.
5 mio. kr. til LAR-løsninger, hundegård og hegn.

Drift:
4 mio. kr. til klub til unge i alderen 12+.
1,2 mio. kr. til vagtordning i De Gamles By.

0,2 mio. kr. til drift af LAR-anlæg.
I alt 13,5 mio. kr. til anlæg og herefter 8,9 mio. kr. årligt til drift.

At Lokaludvalget har valgt at forelægge disse

projekter fra Bydelsplan for Nørrebro 2013 for BR til Budget 2015 er ikke ensbetydende med at de andre projekter er glemt:

Tryghed for alle på Nørrebro.
Flere aktive børn i Nørrebro idrætsforeninger.
Bedre sundhed for Nørrebros børn.
Kreativt Væksthus.
Jobskabelse for unge.
Åbning af Ladegårdsåen.
Moving Line og Imellemrummet.
Flere strøggader i bydelen.

For nærmere detaljer om disse henviser vi til Bydelsplan for Nørrebro 2013.

Herudover har vi et projekt og et stort ønsker, som også bør være en del af Budget 2015.

Stefansgade som grønt parkstrøg
Stefansgade er i rivende udvikling. En ”berlinerstemning” præger gaden – og mange børnefamilier tiltrækkes til områdets mange boliger og butikker. Men de seneste par år er biltrafikken steget markant.

Lokaludvalget vil derfor gerne have fredeliggjort gaden, så farten dæmpes. Dette sker bl.a. ved at omdanne de to ender af gaden (ved Nørrebrogade og ved Borups Plads) til pladser – hvor der henover er gennemkørsel af biler. Ved at lave de to gade-ender om til pladser vil biler og cykler komme til at køre henover pladsen i et lavere tempo end i dag.

Desuden skal midten af Stefansgade – ved Nørrebroparken – omdannes til en ”Opholds- og legegade” med en fartbegrænsning på 15 km/t og indsnævret kørebane.

I projektforslaget foreslås det at en række parkeringspladser nedlægges. Det er Lokaludvalgets holdning at såfremt projektet føres ud i livet, skal denne nedlæggelse af parkeringspladser og oprettelse af erstatningsparkeringspladser i det omkringliggende vejnetværk ske i en tæt dialog med beboerne i lokalområdet.

(Projektforslag udarbejdet af Stefansgade Gadelaug og Spektum Arkitekter vedlagt).

Økonomi:
Prisoverslag – ifølge vedlagte projekt: ca. 22 mio. kr.

Aktivitetspulje til Kulturhuse med mere
Nørrebro Lokaludvalg sætter stor pris på de aktiviteter og projekter som arrangeres og udføres af Kulturhusene på Nørrebro. 
Men Lokaludvalget vil gerne have, at der etableres en pulje som øremærkes til Kulturhusenes aktiviteter. På Nørrebro ønsker vi, at man etabler en pulje, som Osramhuset, Støberiet, VerdensKulturCentret, 2200Kultur og Sjællandsgade Bad kan søge (administret af Kulturhusene selv) på minimum 1 million kr.  
Det vil give medarbejderne på de enkelte steder mere tid til at arrangere gode og bærende projekter frem for at bruge tid på at søge andre kommunale puljer eller private fonde. 

Økonomi:
Bydelspulje: 1. mio. kr.

Giv Nørrebro gode rammer til forsat udvikling
Lokaludvalgets projekter er kommet til verden i et bredt samarbejde mellem engagerede borgere, foreninger og Lokaludvalgsmedlemmer samt med respekt for de rammer og planer der allerede findes i Københavns Kommune. Vi skal derfor bede alle partier i BR om at se velvilligt på disse projekter og bruge disse indspil i den fremadrettede planlægning.

Ved at finde penge til disse projekter i budget 2015 er det Lokaludvalget opfattelse, at de vil medvirke til at sikre Nørrebro – og dermed København – de bedste rammer for en forsat positiv udvikling.

Løsning

  1. Lokaludvalget diskuterer og godkender udkast til ønsker til Budget 2015.
  2. Lokaludvalget diskuterer Miljøpunkt Nørrebros ønsker til Budget 2015.

Beslutning

  1. Lokaludvalget diskuterede og godkendte udkast til Ønsker til Budget 2015 med de faldende bemærkninger. 
  2.  Lokaludvalget drøftede Miljøpunkt Nørrebros input til Budget 2015.

Mogens Petersen og Jens Villadsen deltog ikke i disse punkter, da de var inhabile.

Til top