Mødedato: 19.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring: Strategiudkast for omverdensinddragelse i forbindelse med skybrudstiltag

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar udarbejdet af Trafik-, Miljø- og Byrumsarbejdsgruppen vedr. høring om Strategiudkast for omverdensinddragelse i forbindelse med skybrudstiltag.

Problemstilling

I efteråret 2015 skal Borgerrepræsentationen tage stilling til 300 skybrudsprojekter, der anlægges over forventeligt 20 år. Det er en af verdens største klimatilpasningsprojekter og rummer samtidig byrumsforbedringer i et stort omfang.

Klimatilpasningen af København vil de kommende mange år kræve en bred omverdensinddragelse. Lokaludvalgene er en vigtig samarbejdspartner for Teknik- og Miljøforvaltningen, da vores lokalkendskab kan være med til at øge robustheden i de enkelte projekter samt den lokale forankring.

Det er afgørende at der mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og lokaludvalgene er en fælles forståelse for, hvordan omverdensinddragelsen bedst kan tilrettelægges med fokus på, hvad der kræves i forskellige typer af projekter.

Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af et møde i april 2015 med lokaludvalgenes sekretariater udarbejdet det udkast til en strategi som her er i høring.

Teknik- og Miljøforvaltningen har medsendt følgende spørgsmål, som kan anvendes i Lokaludvalgenes behandling af udkastet.

  • Skal omfanget af lokaludvalgenes engagement i omverdensinddragelsen beskrives yderligere?
  • Står det klart for borgerne og øvrige interessenter hvad der er projektpakker og hvad der er projekter? (Projekter vil typisk være en del af en årlig projektpakke på f.eks. 15 projekter for alle oplande/lokaludvalg)
  • Hvordan kan det bedst og mest klart meldes ud, hvad borgerne og øvrige interessenter kan have af indflydelse i de enkelte projekter og hvad der allerede er vedtaget?
  • Står det klart hvad omverdensinddragelsen skal bruges til? (f.eks. bidrage til at høje kvaliteten af projekterne)
  • Skal det præciseres yderligere, hvornår på året Teknik- og Miljøforvaltningen kontakter Lokaludvalgssekretariaterne?
  • Hvordan sikres hensigtsmæssig inddragelse af Miljøpunkterne?  
Udkast til høringssvar:

Helt overordnet er det vores opfattelse, at der på Nørrebro skal være en proaktiv lokal tilgang til klimatilpasning. Det vil give større lokal indflydelse, at man på et tidligere tidspunkt påvirker rammen og forudsætninger for de enkelte projekter, i stedet for at vente og så svare på det man bliver spurgt om (problematikken er beskrevet i strategiens punkt 4. SPECIFIKATION FOR OMVERDENSINDDRAGELSEN).

Nørrebro Lokaludvalg og Miljøpunkt har allerede med Ladegårds Å-projektet haft væsentlig indflydelse på hele opfattelsen af hvad der overhovedet er muligt at gøre i byen. Konkret har vi også i høringssvar peget på forbedringer af planerne - som forvaltningen nu tager til sig - med store besparelser til følge (fx bortfald af nødvendighed for Sjællandsgade-tunnel). Men der er fortsat væsentlige udfordringer i klimatilpasningsindsatsen, som vi med lokal forankring/kendskab og klimatilpasningsfaglighed kan bidrage til at imødegå.

Nørrebro Lokaludvalg mener Miljøpunkt Nørrebro har kapacitet til at spille en væsentlig rolle i klimatilpasning af Nørrebro – inkl. omverdeninddragelse. Miljøpunkt kan sikre, at projekterne passer ind i den lokale sammenhæng på Nørrebro, samt ikke mindst undgå unødvendigt voldsomme tiltag samt dobbelt anlægsarbejde som følge af mangel på viden om lokale projekter.

Der er spørgsmålet om økonomi, som NLU og TMF skal være enige om, før omfanget af arbejdet der kan udføres lokalt, kan bestemmes.

Nørrebro Lokaludvalg ser gerne, at opgaven med omverdeninddragelse så vidt muligt varetages lokalt, og at Miljøpunkt spiller en mere væsentlig rolle inden for området jf. spørgsmål 6 i høringsbrevet:

6. Inddragelse af Miljøpunkt: Hvordan sikres hensigtsmæssig inddragelse af Miljøpunkterne?

Miljøpunkts er allerede engagerede og klar til at tage en stor del af opgaven, hvis der er ønske om det. Vi ønsker at Miljøpunkt fremadrettet deltager i dialogen med forvaltningen om hvad der kan løses lokalt. 

Lokalt agenda 21-LAR center frem for Klima X

Kommunen prioriterer det centrale over det lokale. Det foreslåede Klima X – et samarbejder mellem kommunen, HOFOR og DAC - som allerede har omfattende samarbejde, men ingen særlig nærhed til gårdlaug osv. Uden en lokal tilstedeværelse vil Klima X ikke have nogen effekt.

Man burde supplere med lokale LAR-centre og en tilhørende pulje til rådgivning om og udførsel af konkrete LAR/sekunda-projekter. Det ville jeg fra et lokalt perspektiv give mening og det står også i gældende agenda 21-plan, at Lokaludvalg og Miljøpunkter skal opkvalificeres (agenda 21-statusnotatet til TMU fra marts måned, pkt 3):

Aktiviteten bygger i 2015 videre på den kommunikationsindsats rettet mod private grundejere, der allerede findes på nettet. I 2015 udvides hjemmesiden, og der udvikles en vejledning af borgere og virksomheder om klimatilpasning. Som en yderligere del af indsatsen uddannes lokaludvalg og miljøpunkter til at kunne udbrede kendskab til og muligheder for klimatilpasning.

Dags dato er Nørrebro Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro ikke blevet opkvalificeret og vi ser frem til at opkvalificering kommer til at indgå i den videre proces og dialog med forvaltningen om fordeling af arbejdet med klimatilpasning.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar udarbejdet af Trafik-, Miljø- og Byrumsarbejdsgruppen vedr. høring om Strategiudkast for omverdensinddragelse i forbindelse med skybrudstiltag.

Beslutning

Der var afstemning om indstillingen.
For stemte: Anoir Hassouni, Erik Brandt, Hans Mejlshede, Anders Jensen, Jette Nielsen, Jonas Jonsen, Kim Christensen, Lars Christiansen, Masti Jutka, Mette Jokumsen, Mogens Petersen, Niels Clemmensen, Sven Knudsen og Vagn Lauridsen.
Imod stemte: Karina Bergman.
Indstillingen blev vedtaget og Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar udarbejdet af Trafik-, Miljø- og
Byrumsarbejdsgruppen vedr. høring om Strategiudkast for omverdensinddragelse i forbindelse med skybrudstiltag.
Til top