Mødedato: 13.02.2014, kl. 17:30
Mødested: ---

Høring: Dispositionsforslag på ’Helhedsplan for De Gamles By’

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
  1. at Lokaludvalget bemyndigere ad hoc arbejdsgruppen for De Gamles By til at udfærdige et høringssvar vedr. høring om dispositionsforslag på ’Helhedsplan for De Gamles By’ på baggrund af diskussionen i udvalget.

Problemstilling

I den nordlige del af De Gamles By forlænges Edith Rodes Vej til Sjællandsgade, hvor der etableres en ny overkørsel og ind‐/udgang til De Gamles By. Mod syd omdisponeres udearealer for Daginstitutionen Guldsmeden og Nærgenbrugspladsen, hvorved der skabes en attraktiv, sammenhængende legeplads og en ny, åben byplads med integration af genbrugspladsens aktiviteter. I den sydlige forlængelse af Edith Rodes Vej, hvor der sker vareindlevering med lastbiler, omlægges stiforløbet, så gående og cyklende adskilles fra vendepladsarealet. Trådhegnet, der afgrænser De Gamles By mod Møllegade, fjernes og erstattes af en lav teglstensmur, der dels definerer grænsen til gaderummet, og dels kan anvendes til ophold. Indgangen fra Møllegade åbnes op, fortovsbelægningen trækkes med ind og skaber en lettilgængelig adgang til/fra De Gamles By. I vest, mod Guldbergsgade, fjernes trådhegnet ved den eksisterende indgang nær Klarahus. Der beplantes med buske og udlægges løgvækster i græsplænen. Der anlægges en ny indgang fra Guldbergsgade til De Gamles By umiddelbart nordvest for Daginstitutionen Guldsmeden, dels til at understøtte en bedre adgang, blandt andet til Byoasen, og en øget færdsel der højner trygheden i den noget aflukkede ende af De Gamles By, dels til at sikre brandredningsvejen for vuggestuebørnene fra daginstitutionen.

’TORVET’

Ved omdisponering af børneinstitutionen Guldsmedens udeareal, frigøres plads, der muliggør at skabe et nyt kvarters‐torv på Nørrebro, af omfang som en lommepark. Den røde mur, der i dag afgrænser Guldsmedens legeplads fjernes, med undtagelse af de første murfag nærmest institutionen. En ny teglstensmur opføres nærmere Guldsmeden og giver dermed rum for det nye torv. Torvet indrettes så det fremstår enkelt, åbent og lettilgængeligt for de forbipasserende. Mod nordøst afgrænses torvet af nærgenbrugspladsen, mens det mod nordvest afgrænses af den nye teglstensmur og ’Netværksbygningen’. Fra teglstensmuren vil der være adgang fra Guldsmeden til torvet. Torvet møbleres med to faste elementer – Ønskebrønden og Solbænken.

Ønskebrønden er en cirkulær brønd, der leder tankerne i retning af de drikkefontæner der tidligere var almindelige, ikke mindst i Rom. Brønden kan fungere på den måde, at man kan få vand til at ”springe” ved at trykke på knap. Knappen skal fungere som en ”Columbus‐kontakt” så vandet kun løber i et kortere, afgrænset tidsrum. Der vil stå lidt vand i brønden på en grøn kakkelbund. Om aftenen vil vandfladen være belyst, så brønden omgives af et grønligt skær.

Solbænken er et stort træmøbel placeret i den nordlige del af torvet. Det fremstår som et stort træmassiv med ”indsnit”. Herved skabes der sidde‐/opholdsmuligheder samtidig med at Solbænken opleves som en træskulptur, og dels kan fungerer som et aflåseligt opbevaringsskur for Nærgenbrugspladsen.

Torvet belægges med en blanding af klassiske Københavner‐fortovsfliser, betonfliser og genbrugte granitsten i nordiske nuancer. Torvet gives en let skålform, så der ved større regnskyl, vil samle sig en vandpyt, hvorfra vandet langsomt vil nedsive/fordampe og derved bogstaveligt talt blive et billede på regnvandshåndtering, samtidig med at pytten kan være til glæde for børn. Et antal af de eksisterende træer bevares og suppleres med plantning på den nordligste del af genbrugspladsen, mod Møllegade Fritidshjem. De træer der bevares, udvælges på baggrund af deres stand, vitalitet og solorientering i forhold til det nye torv. Torvet belyses, dels af en lidt tilbagetrukken belysningmast med spots, lysskæret fra Ønskebrønden, og dels fra den omgivende gadebelysning på Møllegade og Guldbergsgade. Dertil etableres en væghængt funktionsbelysning til brug for Nærgenbrugspladsen.

I forslaget forudsættes det, at nærgenbrugspladsen indrettes sådan, at køretøjer der skal afhente materiale fra pladsen, holder i Møllegade. Pladsen indrettes udelukkende med rullecontainere, der kan trilles ud på fortovet. På torvets østlige side nedgraves de fem genanvendelige affaldsfraktioner, dels så de kan nås og tømmes fra Møllegade med lastbil, dels så aflevering af disse affaldsfraktioner kan foregå uden for Nærgenbrugsstationens åbningstid. Genbrugspladsen kan indhegnes i det omfang det skønnes nødvendigt. Fra torvet sikres der fri passage fra Møllegade og til Netværksbygningens nordøstgavl, hvorfra man kan gå videre ind i De Gamles By.

Der er deadline for aflevering af høringssvar d. 21. marts.

Løsning

Lokaludvalget bemyndigere ad hoc arbejdsgruppen for De Gamles By til at udfærdige et høringssvar vedr. høring om dispositionsforslag på ’Helhedsplan for De Gamles By’ på baggrund af diskussionen i udvalget.

Beslutning

Lokaludvalget bemyndigede ad hoc arbejdsgruppen for De Gamles By til at udfærdige et høringssvar vedr. høring om dispositionsforslag på ’Helhedsplan for De Gamles By’ på baggrund af diskussionen i udvalget – Lokaludvalget besluttede, at der ikke skal være hundehold i Amorparken, hvilket skal indgå i høringssvaret.
Til top