Høring: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, planperiode 2023-2034
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til høring vedr. indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, planperiode 2023-2034, udarbejdet Byrum- , Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Formålet med Københavns Kommunes indsatsplanen er at afhjælpe og forebygge forurening af grundvandsressourcen i Københavns Kommune. Cirka 1/4 af grundvandet under Københavns Kommune benyttes til drikkevandsforsyning. Indsatsplanens hovedformål er, at sikre et overblik over, hvilke initiativer der skal iværksættes for at opnå beskyttelse af den nuværende og fremtidige drikkevands- og grundvandsressource. Indsatsplanen er derfor med til at sikre, at vi kan indvinde grundvand til drikkevand i Københavns Kommune. Planen angiver, hvilke stoffer der truer grundvandet, hvilke indsatser der skal implementeres, hvem der er ansvarlig for at gennemføre de forskellige indsatser, og hvornår de skal gennemføres.
Overordnet kan planens indsatser deles op i fire forskellige typer:
- Forebyggende: Indsatser har fokus på forebyggelse via tilsyn samt udveksle data og erfaringer, for fremadrettet at forbedre og effektivisere indsatser og vilkår.
- Overvågende: Indsats, der følger udviklingen af grundvandskvalitet og/eller -kvantitet, så man kan sætte ind i tide, hvis det skønnes nødvendigt.
- Oplysende: Indsatser i form af kampagner og informationsmøder, som skal bidrage til at ændre folks adfærd i en mere miljøvenlig retning.
- Afhjælpende: indsatser, som har en direkte effekt ved at fjerne en forurening eller en mulig forurening.
Planen kan læses her: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, planperiode 2023-2034
Deadline for høringssvar er d. 8. september.
Udkast til høringssvar:
Lokaludvalget mener, at det er nogle meget fornuftige målsætninger og indsatser, der peges på.
Vi ser et stadig større fokus på vand i byen – og særligt ift. til spørgsmålet om at have nok vand. Først og fremmest til drikkevand, men efterhånden også vand til andre formål. Det bliver afgørende for en klimatilpasset og sund by, at vi har nok vand til afkøling og for at undgå udpræget udtørring og varmeø-effekt med lav produktivitet og gener til følge. Dette er også afspejlet i nyere kommunale strategier, f.eks. Biodiversitetsstrategien, som har en målsætning om, at der skal åbnes 8 kilometer å gennem byen inden 2050.
Klimaforandringerne har ændret nedbørsmønstrene over København og det betyder, at der er mindre regn i sommerhalvåret og mere regn om vinteren. Det er urealistisk, at man kan opbevare tilstrækkeligt vand fra vinteren til brug om sommeren i overfladeløsninger eller beholdere.
Grundvandsmagasinerne i de forskellige dybder er derfor afgørende for en temporal forskydning fra vinter til sommerens tørke. Dermed er grundvandet og den om vinteren opbyggede grundvandspukkel en utrolig vigtig ressource – også selv om det ikke er helt rent nok til drikkevand.
Vi er derfor glade for at se målsætning C og indsatser som f.eks. nr. 5 om drænvand og sekundavandsbrug. Det vil vi og vores miljøpunkt meget gerne inviteres med til.
Vedr. indsats nummer 6, så ønsker vi at der placeres tilstrækkeligt overvågningsboringer i området nord-vest for Nørrebro op mod Utterslev Mose, hvor flere lokaludvalg og Borgerrepræsentationen (med ’Lersøkilden’) undersøger om man kan pumpe grundvand op og bruge det til at holde søer og åer med vand, så det ikke tørrer ud. Indsatsplanen viser, at potentialet for grundvandet er ganske stort og vandet vil kunne føres af de rørlagte åer ind til hele byen. Lokaludvalget ønsker mere rent vand i Lygte Å, Ladegårds Å og ind til Søerne.
Ressourcen her indgår heller ikke i den almene vandforsyning og kan derfor netop understøtte ’import substitut’ (målsætning A), som vi finder er en meget fornuftig målsætning. Det er politisk vigtigt, at vi udnytter vores egen vandressource til det, som den kan udnyttes til, før vi beder vores nabokommuner om at måtte bruge vand fra deres områder.
Indsatserne omkring dannelse/oplysning (8 og 13) er også positive tiltag og vi vil foreslå, at vores miljøpunkt inddrages i arbejdet. Miljøpunktet arbejder med indsatsen for at åbne Ladegårdsåen og har derfor en stor kontaktflade og mailliste til interesserede (især københavnere og frederiksbergborgere), samt kontakt til alle de andre borgergrupper, der arbejder med vand i København.
Indsats 1 omkring saltning har lokaludvalget selv ønsket i andre sammenhænge og vi er glade for, at det er med i indsatsplanen. På Frederiksberg salter man meget mindre end i København, fordi man fortsat drikker vandet i undergrunden og salten ødelægger grundvandet og er desuden en miljøgift for træer og grønne områder.
Høringssvaret er udarbejdet i samarbejde med Miljøpunkt Nørrebro.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til høring vedr. indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, planperiode 2023-2034, udarbejdet Byrum- , Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte udkast til høring vedr. indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, planperiode 2023-2034, udarbejdet Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.