Bevaring af bebyggelsen og kulturmiljøet på ”Trekantsgrunden”
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget drøfter og beslutter om udvalget vil støtte arbejdet for bevaring af bebyggelsen og kulturmiljøet på ”Trekantsgrunden” dvs. det område, der ligger mellem Vermundsgade, Titangade og Sigurdsgade.
Problemstilling
Lokaludvalget har været i dialog med Områdefornyelsen ved Skjolds Plads om ”trekantsgrunden” dvs. det område, der ligger mellem Vermundsgade, Titangade og Sigurdsgade samt modtaget en henvendelse fra en gruppe af borgere, der sammen har et motorcykelværksted i Vermundsgade 9-11. Henvendelsen er vedlagt som bilag.
Ude i området er der en frygt for, at ejendommene på området på sigt vil blive nedrevet og erstattet af nybyggeri. For at være på forkant, ønsker forpersonen at Lokaludvalget tager stilling til om udvalget vil gå ind i sagen og arbejde for at sikre en bevarelse af hele eller store dele af området.
Beskrivelse af området
"Trekantsgrunden" er et mindre område i Haraldsgadekvarteret. Alle bygninger på området er bygget omtrent samtidigt i 1930’erne og stort set hele området er ejet af Staten, på nær en enkelt matrikel.
Det er et erhvervsområde bestående af småindustri og håndværksvirksomheder. Bebyggelsen fremstår stadig rimelig originalt med enkelte senere tilføjelser og ombygninger. Eksempler på det, er Sigurdsgade 35, en modernistisk værkstedbygning fra 1953, Vermundsgade 5-7, samt en maskinfabrik, der blev saboteret under krigen og derefter genopbygget og fik tilføjet en etage og senere en omfattende facaderenovering.
Området var oprindelig en del af de udstrakte industribebyggelser på Ydre Nørrebro, hvoraf store dele i dag er helt bortsaneret, og området står som én af de få helt velbevarede karreer. På området ligger flere bygninger af forskellige art og størrelse, men med et fællespræg i materiale, farve og arkitektur. Det knytter dem sammen i små enheder, der hver især står i kontrast til hinanden. Dette er med til at give bymiljøet et selvgroet udtryk med stor variation og karakter.
Flere af bygningerne er gode og tidstypiske eksempler af sin art, og er i sig selv bevaringsværdige, ligesom der også er intakte baggårdsmiljøer med bevarede industrielle funktioner. Mange af bygningerne fremstår, som nævnt, originalt, omend også flere steder nedslidt. Dog er det også tydeligt, at de er opført i en tid, hvor der blev bygget i solide materialer med en lang levetid.
Området huser også flere industrihistoriske ejendomme bl.a. den tidligere sodavandsfabrik Balderskilde og den gamle frisørskole (Figaro) og kan anses som et unikt kulturmiljø for Nørrebro og ét af de sidste vidnesbyrd om Københavns historie i det 20. århundrede som industriby og arbejderby. Området er da også udpeget som et vigtigt kulturmiljø og som en del af byens kulturarv i udkastet til Kommuneplan24, hvor ”formålet bl.a. er, at bevare de eksisterende bygninger og områdets særlige karakter, og samtidigt muliggøre opretholdelse af eksisterende funktioner som et kulturelt mødested”. Sammen med Vibekevang biddrager området til at give kvarteret en helt særlig karakter. Man kan sige, at området udgør et unikt og bevaringsværdigt miljø, og enkelte af bygningerne i sig selv vurderes værende bevaringsværdige. Derfor lægges der op til at Lokaludvalget drøfter sagen.
Kort over området og fotos er vedlagt som bilag.
Løsning
Lokaludvalget drøfter og beslutter om Lokaludvalget vil støtte arbejdet for bevaring af bebyggelsen og kulturmiljøet på ”Trekantsgrunden” dvs. det område, der ligger mellem Vermundsgade, Titangade og Sigurdsgade.
Beslutning
Lokaludvalget drøftede og besluttede om udvalget vil støtte arbejdet for bevaring af bebyggelsen og kulturmiljøet på ”Trekantsgrunden” dvs. det område, der ligger mellem Vermundsgade, Titangade og Sigurdsgade.