Temaer for Bydelsplanen for Nørrebro 2022-26
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget drøfter og godkender udkast til temaer for bydelsplanen udarbejdet af styregruppen for bydelsplanen.
- at Lokaludvalget beslutter, at Doughnutmodellen inddrages som en metodisk ramme for, hvordan der arbejdes med temaerne i bydelsplanen.
Problemstilling
Styregruppen for bydelsplansarbejdet, bestående af Mogens Petersen, Troels Glismann, Jonathan Ries, Cristina Buck Bramsen, Jesper Langebæk, Bjarke Kværnø, Jacob Billesbølle, Erik Brandt og Tobias Gregory, har udarbejdet et udkast til syv temaer for bydelsplanen.
Udkastet er udarbejdet på styregruppemødet torsdag den 22. september på baggrund af resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen, inddragelsen til Bilfri Søndag og jeres hidtidige arbejde og interesser.
Inddragelse
Der er gennemført en bred spørgeskemaundersøgelse i perioden 18. august til 7. september 2022. Den blev besvaret af 2.586. Undersøgelsens resultater er sendt ud separat samtidig med dagsordenen.
Til Bilfri Søndag på Nørrebrogade 18. september 2022 fik vi lidt over 100 input på satellitkortet over Nørrebro. Flere satte mere end en seddel på kortet, men et estimat er at der blev gennemført 60-80 samtaler om Nørrebros udvikling. Derudover udfyldte 79 personer et postkort med synspunkter ud fra spørgsmålene ”Hvad er det bedste ved Nørrebro” og ”Hvad synes du er Nørrebros største udfordring”.
Temaer
Med udgangspunkt i ovenstående foreslår styregruppen følgende temaer for bydelsplanen for Nørrebro 2022-26:
- Børneliv/ Ungeliv
Trivsel
Fritidsliv
Skoleliv
Kulturliv - Klima og grønne/blå indsatser / Parker og grønne områder
Ladegårdsåen
Udvikling af de grønne områder
Bevaring af de grønne områder
Lersø Park Allé - Brugen af byrummet
Mindskelse af den gennemkørende biltrafik og alternativ brug af parkeringspladser (trafikøer)
Det gode udeliv
Erhvervsliv/butiksliv
Byrum til alle - Boligpolitik
Kulturarv og Nørrebros sjæl
Gentrificering
Vingelodden (Rovsingsgade)
Almene boliger - Social Bæredygtighed
Mental sundhed og ensomhed
Tryghed og kriminalitetsforebyggelse
De underpunkter, der er skrevet ind under hvert tema, er et udgangspunkt. Det er op til de enkelte grupper, der skal arbejde videre med temaerne at udfolde temaet med forskellige underpunkter.
Foruden temaerne skal bydelsplanen også indeholde et afsnit med statistik om bydelen og et afsnit, der beskriver den borgerinddragelse, der ligger til grund for bydelsplanen.
Det videre arbejde med temaerne
Når temaerne for bydelsplan er udvalgt og godkendt på lokaludvalgsmødet, skal interesserede lokaludvalgsmedlemmer melde sig til det videre arbejde med de enkelte temaer. Hvis der er temaer hvor der ikke er nogen der melde sig bortfalder temaet.
Dialogen med bydelen om temaerne og eventuelle aktiviteter sker hen over perioden fra oktober til december 2022.
Selve arbejdet med temaerne (planlægning af inddragelse, dialog og skrivefase mm.) placeres i de arbejdsgrupper, hvor de tematisk passer i hhv.:
- Børn, unge og kultur-arbejdsgruppen
- Integration, beskæftigelse, social og sundheds-arbejdsgruppen
Da der er mange sager på dagsordenen i Byrum, miljø og trafik-arbejdsgruppen, anbefales det ikke at arbejde med bydelsplanstemaer i den arbejdsgruppe, men i selvstændige tematisk nedsatte grupper.
Der skal hurtigst muligt laves en plan for aktiviteter indenfor temaerne. Dialog-aktiviteterne skal koordineres allersenest i slutningen af oktober, så det sikres at aktiviteterne er vel koordineret. Styregruppen fordeler løbende midlerne (80.000 kr.) til borgerdialogaktiviteter ud på temaerne jf. beslutning om mandat givet på Lokaludvalgsmødet den 23. maj 2022.
Der skrives løbende tekst til temaerne, men skrivefasen intensiveres fra december 2022.
Der lægges op til at Lokaludvalget skal godkende en færdig bydelsplan på Lokaludvalgsmødet i februar 2023. Repræsentantskabet godkender bydelsplanen midt i marts 2023.
Styregruppen orienterer Lokaludvalget om status for arbejdet på alle Lokaludvalgsmøder indtil bydelsplanen er endelig færdig og godkendt.
Foreløbig tidsplan er (igen) vedlagt som bilag.
Løsning
- Lokaludvalget drøfter og godkender udkast til temaer for bydelsplanen udarbejdet af styregruppen for bydelsplanen.
- Lokaludvalget beslutter, at Doughnutmodellen inddrages som en metodisk ramme for, hvordan der arbejdes med temaerne i bydelsplanen.
Beslutning
1. Lokaludvalget drøftede og godkendte udkast til temaer for bydelsplanen udarbejdet af styregruppen for bydelsplanen med en tilføjelse om sundhed, forurening og ældre.
Følgende meldte sig til at arbejde med temaet Børneliv/ungeliv: Mogens Petersen, Agnes Hauberg, Line Bach Holm, Bjarke Kværnø, Jacob Billesbølle
Følgende meldte sig til at arbejde med temaerne Klima og grønne/blå indsatser/parker og grønne områder og Brugen af byrummet: Jonathan Ries, Line Bach Holm, Mogens Petersen, Troels Glismann, Nina Busch, Sofie Hafström Nielsen, Bjarke Kværnø, Jacob Billesbølle, Jesper Langebæk.
Følgende meldte sig til at arbejde med temaet Boligpolitik: Troels Glismann, Mogens Petersen, Bjarke Kværnø, Trine Otto, Karen Henriksen, Line Bach Holm, Gunnar Degnbol, Jesper Langebæk.
Følgende meldte sig til at arbejde med temaet Social Bæredygtighed: Trine Otto, Lene Enggaard, Sofie Hafström Nielsen, Karen Henriksen, Ibrahim Ziyani, Line Bach Holm, Bjarke Kværnø.
Fraværende medlemmer inviteres også til at deltage i temaarbejdet.
2. Lokaludvalget besluttede, at Doughnutmodellen inddrages som en metodisk ramme for, hvordan der arbejdes med temaerne i bydelsplanen.