Skolestruktur for skolen i De Gamles By
Indstilling
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget drøfter og godkender holdningspapir med Nørrebro Lokaludvalgs holdning til skolen i De Gamles By og skolestrukturen omkring skolen, udarbejdet af Børne og Ungearbejdsgruppen.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget er i gang med at træffe en beslutning om skolestrukturen omkring skolen i De Gamles By. Det er tidligere besluttet at det skal være en 0.-9-klasse skole med 3 spor og med eget skoledistrikt og skoleleder. Nu lægges der op til en ny mulig skolestruktur. Med skolestruktur menes organiseringen, fx enhedsskole (0.-9. klasse), basisskole/udskolingsmodel, samarbejder mellem nærtliggende skoler med fx fælles leder eller fælles distrikt for flere skoler.
Der er ikke lagt et endeligt forslag op endnu. Børne- og Ungdomsudvalget har bedt BUF om at komme med en række scenarier for fremtid skolestruktur ved nyt skolebyggeri. Dvs. ifm. skolen i De Gamles By samt tre andre kommende skolebyggerier i København.
Ét af de forslag, der bliver arbejdet på er, at skolen i De Gamles By skal være en udskolingsskole (dvs. 7.-9. klasse) for Guldberg Skole og Rådmandsgade Skole. Dvs. at Guldberg Skole og Rådmandsgade Skole begge bliver basisskoler (0.-6. klasse) og Skolen i De Gamles By bliver udskolingsskole. Hvad det har af betydning for skoledistrikt og ledelsesstruktur er ikke formuleret endnu.
Baggrunden for arbejdet er at imødekomme udfordringer med kapacitetsudnyttelse og elevsammensætning på skolerne. Der er mange klasser med under 20 elever tilbage i udskolingen på Nørrebro, hvilket bl.a. er et økonomisk problem for skolerne.
Derudover peges der på, at en udskolingsskole kan bidrage med muligheder for flere linjer og valgfag og et attraktivt udskolingsmiljø, der kan få Nørrebros udskolingselever til at tilvælge Folkeskolen også i de ældste klasser.
Beslutningsprocessen
Der bliver truffet en beslutning om forslag til skolestruktur i Børne- og Ungdomsudvalget i april 2020, hvorefter forslaget skal i offentlig høring i maj/juni 2020. Derefter udarbejdes et endeligt forslag, der skal indgå som budgetforslag for 2021. Hvis der træffes beslutning om at skolen i De Gamles By skal være en udskolingsskole, har det betydning for den proces der pt. er i gang med lokalplan og byggeprogram for den besluttede 0.-9. klasseskole.
Lokaludvalgets holdning?
Da Lokaludvalgets børne/unge-arbejdsgruppe pt. deltager i diverse møder med forvaltningen omkring forslagene til skolestrukturen (i tæt dialog med den udpegede ressourcegruppe for Skolen i de Gamles By), er der behov for at der træffes beslutning om bl.a. opbakningen til en udskolingsskole mm. i hele udvalget. Det er baggrunden for dette punkt.
Virkeligheden har ændret sig meget på det halvandet år, der er gået siden arbejdet med skolekapacitet på Nørrebro startede. Prognoserne for børnetallet er gået fra et behov for de ekstra 5 spor, som lå til grund for beslutningen i sin tid, til kun 3 spor. Børne/unge-arbejdsgruppen har derfor drøftet om vi kan være sikre på, at der stadig er et reelt behov for skolen i De Gamles By. Derfor ønsker arbejdsgruppen, hvis det viser sig, at prognoserne for børnetallet ikke er så høje som forventet, at Nørrebro Lokaludvalg skal opfordre til at skolebyggeriet i De Gamles By sættes på hold og der findes alternative løsninger til den øgede skolekapacitet på Nørrebro.
Løsning
Lokaludvalget drøfter og godkender holdningspapir med Nørrebro Lokaludvalgs holdning til skolen i De Gamles By og skolestrukturen omkring skolen, udarbejdet af Børne og Ungearbejdsgruppen.
Beslutning
Lokaludvalget drøftede og godkendte holdningspapir med Nørrebro Lokaludvalgs holdning til skolen i De Gamles By og skolestrukturen omkring skolen, udarbejdet af Børne og Ungearbejdsgruppen.