Høring: Fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er
Indstilling
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget bemyndiger Børne- og Ungearbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar vedr. den fritidspædagogiske rammeaftale for KKFO’erne.
Problemstilling
Det er i forbindelse med Budget 2020 besluttet at fritidsstrukturen for 0.-3.klasse i Københavns Kommune skal omlægges, så alle fritidsinstitutioner fremadrettet reguleres under folkeskoleloven som KKFO’er. Ændringerne træder i kraft den 1. august 2020.
Nu er der udarbejdet en rammeaftale for KKFO med forslag om ændring af styrelsesvedtægten for folkeskolen, hvor det styrende udgangspunkt er, at de fritidspædagogiske principper fra dagtilbudsloven - som i dag kendetegner fritidshjemmene – skal gælde for alle fritidstilbud i København. Principperne vedrører bl.a. børnemiljøet, børnefællesskabet, børnenes relationer til de voksne, et bredt læringssyn, udsatte børn, samtænkning, overgange og børnemiljøvurderinger. Derudover foreslås også en række tiltag med henblik på at styrke forældrenes indflydelse i KKFO’ere.
Alle forslag til tilføjelser i styrelsesvedtægten er mulige indenfor den nuværende lovgivning. Se bilag for en oversigt over de foreslåede ændringer.
Ændringer i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København
Det foreslås indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København, at de fritidspædagogiske principper for KKFO’erne er:
- Tilbyde børn et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring.
- Sikre at alle børn er en del af et stærkt og forpligtende børnefællesskab, hvor børnenes mulighed for selvbestemmelse kan udfolde sig.
- Give børn mulighed for at indgå i tætte og gode relationer til professionelle voksne
- Tage udgangspunkt i det brede læringssyn, hvor læring drejer sig om tilegnelse af viden, dannelse og færdigheder samt udvikling af sociale kompetencer, livslæring, leg og livsduelighed. Udgangspunktet er at, læring sker gennem leg, relationer, planlagte og spontane aktiviteter og ved at blive udfordret i en tryg ramme.
- Sikre at børn, som er i en udsat position, mødes med passende udfordringer og positive forventninger i gode pædagogiske læringsmiljøer og i børnefællesskabet.
- Sammen med skolen skabe en sammenhængende overgang mellem skolens undervisningsdel og fritidshjemmet, ligesom de sammen med børnehaverne skal skabe en god og tryg overgang fra børnehave til KKFO.
Der følges op på den pædagogiske kvalitet i KKFO’erne i det årlige pædagogiske tilsyn, hvor der gennemføres observationer af praksis indenfor hver af de seks pejlemærker. Observationerne følges af dialog med ledere, medarbejdere og forældre, og de KKFO’er som har faglige udfordringer får udarbejdet en faglig handlingsplan. Der følges ligeledes op på den pædagogiske kvalitet gennem den løbende dialog i ledelsesstrengen.
Alle KKFO’er skal udarbejde en Børnemiljøvurdering, hvor de beskriver, hvordan de kortlægger det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø.
Ligeledes skal alle skoler og KKFO udarbejde en samarbejdsaftale i regi af Stærkt samarbejde. Aftalen beskriver indhold og mål for samarbejdet om de fælles børn, og hvilke konkrete initiativer og aktiviteter der skal gennemføres. Aftalen skal fornyes hvert år.
Styrket forældreindflydelse i KKFO’er
Rammeaftalen beskriver forslag til et styrket forældrerådsarbejde, samt et styrket samarbejde mellem forældrerådet i KKFO’en og skolebestyrelsen.
Det foreslås indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen, at:
- Der skal vælges et forældreråd på alle KKFO’er.
- Hvis KKFO’en er delt på flere matrikler, har forældrene ret til at vælge en forældrerepræsentant til forældrerådet fra hver af de pågældende matrikler.
- Forældrerådets kompetencer udvides til også at omfatte deltagelse ved ansættelse af medarbejdere i KKFO’en, samt valg af temaer til at fremme forældresamarbejdet.
- En af forældrerepræsentanterne i skolebestyrelsen skal vælges blandt forældrene i KKFO’en af skolens forældrekreds.
- Der skal afholdes et årlige møde mellem skolebestyrelsen og forældrerådet på KKFO.
- Skolebestyrelsen skal udarbejde principper for samarbejdet mellem skole og KKFO.
Løsning
Lokaludvalget bemyndiger Børne- og Ungearbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar vedr. den fritidspædagogiske rammeaftale for KKFO’erne.
Beslutning
Lokaludvalget bemyndigede Børne- og Ungearbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar vedr. den fritidspædagogiske rammeaftale for KKFO’erne.